Tensiunile politice de la Marea Neagră reprezintă o mare parte din motivul pentru care prețurile grâului au crescut în ultimele zile. Evenimentele politice și/sau economice au adesea un impact mai mare asupra prețurilor cerealelor, mai ales într-o perioadă de iarnă când pot apărea și alte greutăți logistice în aprovizionarea cu cereale. În acest moment, ceea ce se întâmplă între Rusia și Ucraina contează foarte mult deoarece ambele țări sunt mari exportatori de grâu.
Escaladarea în continuare a tensiunilor ar putea perturba exporturile de cereale din regiune. De asemenea, ar putea crește prețul gazelor naturale și țițeiului. La rândul său, prețurile mai mari ale gazelor naturale ar putea crește prețurile îngrășămintelor cu azot, care sunt deja foarte ridicate. Între timp, prețurile mai mari ale petrolului pot face mai atractivă utilizarea mai multor biocombustibili, cum ar fi cei din grâu sau porumb. Cererea mai mare de biocombustibili crește cererea pentru cereale și uleiurile vegetale din care sunt fabricați.
Curios, așa cum se poate vedea și pe graficul de mai jos, importanța celor două țări în comerțul global cu cereale a crescut din 2014, odată cu anexarea Crimeii de către Rusia, ultimul conflict de la granița ucraineană:
Dacă comparăm previziunile de export ale USDA făcute în ianuarie 2014 și cele mai recente estimări ale exporturilor din acea perioadă, se poate observa că exporturile totale din Rusia și Ucraina nu au fost afectate în sezonul 2013/14 (de exemplu, pentru Ucraina, cele mai recente cifre de export pentru 2013/14 sunt apropiate de prognoza făcută în ianuarie 2014 de USDA, în timp ce pentru Rusia, exporturile totale au fost mai mari cu 2,1 milioane tone peste estimarea USDA). În ciuda acestui fapt, incertitudinea este un motor puternic al piețelor deoarece, în acest sezon, aprovizionarea globală cu grâu este atât de strânsă încât orice întrerupere a exporturilor din regiune ar putea avea efecte serioase. USDA estimează că stocurile de grâu deținute de toate țările exportatoare majore la sfârșitul sezonului 2021/22 sunt estimate a fi cele mai scăzute din sezonul 2007/08. În plus, Rusia și Ucraina împreună reprezintă acum 29% din comerțul global la grâu. Ultimele date actualizate arată că Rusia a exportat în acest sezon 23 milioane tone de grâu, în scădere față de cele peste 29 milioane tone livrate extern în sezonul anterior (asta din cauza taxelor impuse de guvernul federal pentru diminuarea inflației interne), iar Ucraina a exportat până acum 16,66 milioane tone de grâu.
Prin urmare, Rusia ar mai avea de exportat până la sfârșitul sezonului 12 milioane tone (dar de la jumătatea lunii februarie intră în vigoare și cota de export, fixată la 8 milioane tone) iar Ucraina ar mai putea livra extern aproape 8 milioane tone, adică un total general pentru cele două țări de 20 milioane tone, un volum semnificativ pentru piață. De asemenea, mai trebuie precizat că se așteaptă ca Rusia și Ucraina să dețină mai multe stocuri de grâu exportabile decât în mod normal la sfârșitul acestui sezon și, dacă se întâmplă acest lucru, ar putea oferi un sprijin suplimentar prețurilor noilor culturi.