Intrare Căutare Căutare

EURONEXT

Grâu MATIF 206.50 €/t
Porumb MATIF 201.75 €/t
Rapiță MATIF 449.00 €/t
Grâu CBOT 550.25 ¢/b
Porumb CBOT 433.50 ¢/b
Soia CBOT 1,150.50 ¢/b
Șrot de soia CBOT 343.70 $/st
Ulei de soia CBOT 44.38 ¢/lb

De ce scad prețurile la grâu și orz pe piața cerealelor?

De ce scad prețurile la grâu și orz pe piața cerealelor?  
  • Prețurile Mării Negre au continuat să scadă săptămâna trecută la 252 USD/t (-8,5 $/t) pentru grâul rusesc cu indice proteic de 12,5%, urmat fiind de grâul ucrainean (-7 $/t) iar exportatorii  ruși și-au încetinit semnificativ activitatea din cauza taxei la export care afectează masiv competitivitatea Rusiei (exporturile la grâu în martie au scăzut la 1 milion de tone, cel mai scăzut nivel pentru o lună din 2013).
  • Acest lucru ar trebui să favorizeze exporturile din alte zone, dar mai degrabă scăderea prețurilor rusești are consecințe asupra prețurilor altor origini. Grâul francez a pierdut 6 USD/t pe piața mondială în această săptămână (FOB Rouen).
  • Menținerea unor condiții bune de creștere pentru noua cultură contribuie, de asemenea, la scăderea prețurilor iar raportul USDA a preconizat suprafețe de grâu moale mai mari decât se aștepta. Cu excepția situației secetoase din nordul Statelor Unite și Canada, care nu este foarte favorabilă plantării de primăvară, perspectivele producției mondiale de grâu în 2021 rămân destul de verzi iar acest lucru are o greutate asupra prețurilor.
  • Odată cu scăderea prețurilor vechii culturi, diferența dintre valorile vechiului sezon și cele ale celui nou continuă să se restrângă. Acum această diferență este pentru Europa de 20 €/t la prețul total FOB dar, având în vedere stocurile reduse așteptate în Uniunea Europeană la sfârșitul sezonului, este posibil ca prețurile pentru recolta din 2020 să se stabilizeze în curând. Achizițiile și ofertele actuale ar putea contribui la această stabilizare. Algeria tocmai a cumpărat aproximativ 500.000 de tone, iar Egiptul, la rândul său, a lansat o licitație care se va încheia pe 6 aprilie. Arabia Saudită cumpără, de asemenea, 295.000 de tone de grâu
  • Prețul orzului continuă să urmărească grâul și, de asemenea, este în cădere, pierzând 8 €/t la recolta veche, la 185 €/t pentru luna iulie.  Ca și în cazul grâului, prețurile orzului sunt stricate de scăderea prețurilor la Marea Neagră, impozitarea orzului rusesc și prăbușirea prețurilor ucrainene (-17 $/t săptămâna trecută). Sprijinul exercitat de cererea chineză asupra orzului francez și ucrainean se estompează în prezent, cu toate privirile axate pe noul sezon pentru care, dimpotrivă, prețurile cresc ușor. Iordania tocmai a cumpărat 60.000 de tone în această săptămână pentru încărcare în octombrie-noiembrie. Dar în Arabia Saudită, guvernul are în vedere schimbări profunde pentru producția sa de furaje pentru animale și ar dori să crească productivitatea sectorului său animal. Momentul acestei reforme nu este cunoscut, dar nu este de bun augur pentru cererea globală de orz.
  • Prin urmare, slăbiciunea prețului la grâu și orz pe piața mondială ar fi doar temporară, revigorarea pieței grâului putând veni  din creșterea producției  Europei de etanol obținut din grâu. Deja Marea Britanie a anunțat introducerea E10, care va crește volumul de bioetanol necesar în benzină. Iar orzul poate fi relansat  de creșterea cererii Chinei sau de ieșirea tărilor din pandemie, ridicarea lockdown-ului  și procesarea orzului pentru producția de malț.
Etichete: preț grâu azi cotații malț azi tranzacții orz previziuni preț cereale prognoze recoltă cereale recoltă orz preț grâu FOB orz furajer rapoarte USDA prețul cerealelor piața grâului

Mai multe știri

ȘTIRI IMPORTANTE

Copyright © 2024. All market data is provided by Barchart Solutions. Futures: at least 10 minute delayed. Information is provided 'as is' and solely for informational purposes, not for trading purposes or advice. To see all exchange delays and terms of use, please see disclaimer.