Intrare Căutare Căutare

EURONEXT

Grâu MATIF 248.75 €/t
Porumb MATIF 219.00 €/t
Rapiță MATIF 598.25 €/t
Grâu CBOT 713.00 ¢/b
Porumb CBOT 529.50 ¢/b
Soia CBOT 1,296.00 ¢/b
Șrot de soia CBOT 340.20 $/st
Ulei de soia CBOT 56.83 ¢/lb

De ce există tensiune pe piața cerealelor?

De ce există tensiune pe piața cerealelor?
  • Prețurile globale ale cerealelor au o mare instabilitate acum, tinzând mai mult să scadă datorită  temerilor continue asupra impactului vremii calde și uscate asupra culturilor de grâu de primăvară, porumb și soia în SUA  și a canolei din Canada, care afectează prețul rapiței europene.
  • Recoltarea cerealor câștigă încet teren și începe să se estimeze mai clar producția  pentru sezonul 2021/22. Dar rămâne încă multă neclaritate în ceea ce privește aprovizionarea globală totală pentru acest sezon. Recoltarea este încetinită  la exportatorii europeni de top, din cauza vremii umede, și calitatea pare variabilă. Odată cu problemele din America de Nord, producția de grâu și orz de calitate ar putea fi mai mică în acest an. În schimb, există progrese mai bune la Marea Neagră, unde randamentele sunt mai mari ca anul trecut (România, Bulgaria, Ucraina).
  • Producția americană de porumb depinde de randamentele finale. Condițiile meteorologice variabile din marea Centură de porumb - regiunea cheie producătoare -,  păstrează incertitudinea pe piață. Se așteaptă unele ploi în weekend și până la începutul săptămânii viitoare, ceea ce va ajuta probabil culturile. Enumerăm mai jost câteva rezultate ale progresului recoltării cerealelor pentru unele dintre cele mai importante țări exportatoare:
  • În Franța, recoltarea este întârziată cu cel puțin două săptămâni față de anul trecut iar Stratégie Grains și-a redus estimarea pentru recolta franceză de grâu pe baza rezultatelor din nordul Franței. Analiștii avertizează, de asemenea, cu privire la calitatea scăzută  a grâului din acest an.
  • Randamentele la orzul de iarnă sunt pozitive în Germania, dar calitatea este variabilă. Recoltarea grâului și a rapiței a început dar există  aceeași  nervozitate în ceea ce privește calitatea, având în vedere ploile căzute până la jumătatea lunii iulie.
  • Rusia a recoltat până acum 45 milioane tone de cereale, de pe aproximativ 13 milioane hectare cultivate.  În special, agricultorii au recoltat peste 33 milioane tone de grâu, cu un randament scăzut de 3,54 t/ha și  6 milioane tone de orz, cu un randament de 3,39 t/ha.
  • Consultanța APK-Inform a ridicat prognoza producției de cereale și semințe oleaginoase în Ucraina la 75,6 milioane tone, cu 16% mai mult comparativ cu producția anului 2020 (64,9 milioane tone). Producția de grâu este estimată la 28,3 milioane tone (în creștere cu 14% față de 2020). Creșterea prognozei s-a bazat  pe randamentul ridicat al culturilor timpurii dar consultanța consideră că este dificil încă să se estimeze parametrii de calitate ai cerealelor.
  • Prin urmare, toți acești factori mențin piețele tensionate. Este puțin probabil ca acest fapt să se schimbe până când nu există o indicație mai puternică asupra volumului producției, lucru care se va realiza peste  câteva săptămâni. Tot atunci vom avea și mai multe informații despre mărimea recoltei de porumb din SUA (raportul USDA din 12 august).
Etichete: prețul cerealelor azi preț grâu FOB Constanța prețul porumbului portul Constanța orz cotații rapiță cotații cât costă o tonă de grâu orz recoltă 2021 porumb producție 2021

Mai multe știri

ȘTIRI IMPORTANTE

Prețul grâului rămâne ferm la Marea Neagră

Prețul grâului rămâne ferm la Marea Neagră

Prețurile mari ale grâului de la Marea Neagră sunt susținute de taxele la export impuse de Rusia și de importurile Egiptului care numai în perioada 1-8 septembrie a cumpărat aprox. 755,3 kilotone de grâu rusesc, ucrainean și românesc
Copyright © 2021. All market data is provided by Barchart Solutions. Futures: at least 10 minute delayed. Information is provided 'as is' and solely for informational purposes, not for trading purposes or advice. To see all exchange delays and terms of use, please see disclaimer.