Prețurile rapiței au atins maxime istorice în acest sezon de comercializare. Cu stocurile reduse și piețele volatile, atenția se îndreaptă către noua recoltă.
Stratégie Grains și-a revizuit estimarea suprafeței cultivate în Uniunea Europeană la 5,69 milioane hectare (în creștere față de cele 5,27 milioane hectare cultivate pentru recolta din 2021). Ulterior, au crescut, în mod normal, și estimările de producție, la 18,19 milioane tone, în creștere cu 1,25 milioane tone față de sezonul trecut.
Se anticipează o revenire a culturilor de rapiță și în regiunea Mării Negre. De exemplu, pentru Ucraina,
UkrAgroConsult estimează că suprafața cultivată cu rapiță de iarnă pentru sezonul 2022/23 va ajunge la 1,15 milioane hectare, cu 100000 hectare mai mult față de cifra dată de USDA pentru anul trecut. Dacă randamentul se menține ca la vechea recoltă (2,91 t/ha, conform USDA), atunci producția din 2022/23 ar putea ajunge la peste 3,3 milioane tone. Ucraina este un jucător important pe piețele globale de rapiță, deținând o cotă de 14% (calculată la media ultimilor cinci ani) din exporturile globale, în urma Canadei și Australiei, ale căror culturi nu au fost încă plantate pentru sezonul 2022/23.
În Marea Britanie, un alt cultivator major din Europa, se anticipează că mărimea suprafeței cultivate este în creștere cu 17% față de anul trecut, dar este încă departe de nivelurile istorice. Pe baza unui randament mediu pe cinci ani de 3,3 t/ha și fără pierderi pentru suprafața vizată, producția noii recolte ar putea ajunge la 1,2 milioane tone.
Contractul futures Matif pentru rapița din recolta nouă (din noiembrie) arată acum 612,75 EUR/t, un preț deosebit de ridicat. Îngrijorările care vin din Brazilia și Argentina, cu estimările în scădere ale recoltei de soia, precum și sprijinul primit de rapiță de la uleiul de palmier atenuează orice scădere a prețurilor pe piețele de culturi noi. Cel putin pentru moment. Dar dacă prețul culturilor vechi se va eroda, acest lucru ar putea avea un suflu
bearish și pentru recolta nouă.