Intrare Căutare Căutare

EURONEXT

Grâu MATIF 206.50 €/t
Porumb MATIF 201.75 €/t
Rapiță MATIF 449.00 €/t
Grâu CBOT 554.25 ¢/b
Porumb CBOT 434.25 ¢/b
Soia CBOT 1,151.25 ¢/b
Șrot de soia CBOT 342.30 $/st
Ulei de soia CBOT 44.62 ¢/lb

Cum arată piața porumbului în ultimul trimestru al sezonului 2021/22

Cum arată piața porumbului în ultimul trimestru al sezonului 2021/22        Sezonul 2021/22 a fost destul de interesant pentru piața porumbului, mai ales după 25 martie, o dată cu invadare Ucrainei de către Rusia. La momentul invaziei,  se credea că Ucraina mai avea de exportat aproximativ 15 milioane tone de porumb (conform USDA), iar perturbarea exporturilor sale lăsa de înțeles că Statele Unite ar putea beneficia de transferul cererii țărilor importatoare.  Această ipoteză a estimat că exporturile anuale din SUA ar putea ajunge până la 70 milioane tone.
       Înainte de invazia Ucrainei, previziunile pentru exportul de porumb la nivel global pentru  sezonul 2021/22 arătau astfel:

                                               

       Primele estimări post-invazie au arătat că exporturile lunare de porumb din Ucraina pot scădea  în medie la aproximativ 250.000 tone din martie până în august, cu mult sub media lunară de 1,7 milioane tone a sezonului precedent. Dar, datorită inventivității de-a lungul căilor de transport  terestru, feroviar și fluvial, acestea au crescut până la 500-750.000tone. Deci, mai mult porumb din Ucraina decât era de așteptat inițial a intrat pe piața mondială, înlocuind livrările din SUA.
       După ce seceta foarte severă din Brazilia de anul trecut a redus producția cu 15%, adică aproximativ 15 milioane tone, analiștii de piață au crezut că exporturile țării în perioada  martie-iunie din acest an ar putea fi mult reduse. Surpriză însă, livrările lunare au continuat să depășească așteptările pieței, iar extrapolarea exporturilor de porumb din primele 12 zile ale lunii iunie ar trebui să ajungă la un total de 700 kilotone  și să crească cifra din martie-iunie la aproape 3,3 milioane tone. S-ar putea argumenta că cei doi factori de mai sus vor fi înlocuit probabil până la 6 milioane de porumb din SUA în ultima jumătate a sezonului  2021/22. Prin urmare, exporturile SUA au fost revizuite negativ, fiind estimate acum de USDA la 62 milioane tone.
       Alți câțiva factori care atenuează  perspectivele din SUA sunt  oferta de porumb străin și cererea Chinei. Din februarie, estimarea USDA a producției străine de porumb a crescut cu 11 milioane tone, iar importurile din China pentru  sezonul 2021/22 au fost revizuite în scădere cu 3 milioane tone.
       În acest moment, prognoza USDA de export  pentru SUA pentru sezonul  2021/22, de 62 milioane tone, pare rezonabilă. Livrările în primele patru săptămâni ale celui de-al patrulea trimestru înregistrează în medie peste 1,2 milioane tone  pe săptămână și au nevoie ca această medie să se mențină până la sfârșitul lunii august. Cu toate acestea, recolta din Brazilia este în curs de desfășurare și porumbul va ajunge în curând pe o piață cu prețuri la nivel ridicat, iar exporturile țării sud-americane din iulie-august s-ar putea mai mult decât dubla față de anul trecut, până la 14 milioane tone, limitând livrările din SUA.
 Etichete: prețul porumbului azi preț grâu FOB Constanța preț rapiță DAP Constanța grâu bursă CBOT export grâu export porumb piața orzului grâu bursă Matif porumb bursă CBOT

Mai multe știri

ȘTIRI IMPORTANTE

Copyright © 2024. All market data is provided by Barchart Solutions. Futures: at least 10 minute delayed. Information is provided 'as is' and solely for informational purposes, not for trading purposes or advice. To see all exchange delays and terms of use, please see disclaimer.