Intrare Căutare Căutare

EURONEXT

Grâu MATIF 225.50 €/t
Porumb MATIF 220.75 €/t
Rapiță MATIF 492.75 €/t
Grâu CBOT 548.00 ¢/b
Porumb CBOT 400.25 ¢/b
Soia CBOT 1,117.75 ¢/b
Șrot de soia CBOT 343.60 $/st
Ulei de soia CBOT 47.00 ¢/lb

Criza diplomatică Rusia-Ucraina și volatilitatea prețului grâului

AgriPortal |16.02.2022
354
Criza diplomatică Rusia-Ucraina și volatilitatea prețului grâului
       Criza dintre Ucraina și Rusia, doi dintre cei mai mari producători de grâu și porumb din lume, a dus prețurile cerealelor și semințelor oleaginoase într-o volatilitate sălbatică, orice zvon sau declarație diplomatică tulburând piețele deși, de obicei, prețurile mărfurilor agricole erau mai puțin schimbătoare decât acțiunile sau petrolul. Dar se pare că acum piața cerealelor nu mai cunoaște nuanțe: ”Dacă e război, prețurile urcă, dacă e pace, cotațiile coboară!”.
       Piețele de cereale s-au întors de trei ori în mai puțin de 24 de ore: mai întâi, luni - scădere, după tonul optimist al ministrului rus de externe, apoi creștere - pe baza știrilor despre relocarea Ambasadei SUA din Ucraina și, în cele din urmă, din nou scădere - după declarațiile Moscovei privind retragerea militară. Mizele sunt deosebit de mari pentru grâu, Rusia fiind cel mai mare exportator mondial, iar Ucraina în acest sezon a ajuns pe locul 4, conform USDA, iar, împreună, cele două țări reprezintă aproape o treime (29%) din comerțul mondial cu grâu.
       Până în prezent însă, mișcările armatei rusești au avut un efect redus asupra exporturilor rusești sau ucrainene. Dacă ne uităm și la anul 2014, când Rusia a invadat Crimeea, și comparăm previziunile de export ale USDA făcute în ianuarie 2014 și cele mai recente estimări ale exporturilor din acea perioadă, se poate observa că exporturile totale din Rusia și Ucraina nu au fost afectate în sezonul 2013/14. De exemplu, pentru Ucraina, cele mai recente cifre de export pentru 2013/14 sunt apropiate de prognoza făcută în ianuarie 2014 de USDA, în timp ce pentru Rusia, exporturile totale au fost mai mari cu 2,1 milioane tone peste estimarea USDA.  
       Dar acum, în timp ce prețurile globale la grâu au crescut, Ucraina și-a văzut propriile rate scăzând cu patru procente în ultima lună. Dacă conflictul, diplomatic sau nu, nu se va încheia, volatilitatea va rămâne în vigoare, iar Rusia și Ucraina își vor vedea modenele naționale depreciate și puțini importatori vor risca să cumpere dintr-o origine fără livrare garantată. Ucraina este, de asemenea, cel mai mare exportator de ulei de floarea-soarelui iar Rusia se situează pe locul 2 și unii importatori fideli s-au retras din Ucraina (de exemplu, India a preferat să se îndrepte spre uleiul de floarea-soarelui rusesc).
       Cei implicați în comerțul cu cereale au în vedere următoarele scenarii în cazul unui conflict militar:
  • Rusia ar bloca portul Odesa iar Ucraina nu va mai putea exporta cereale,
  • SUA/UE ar impune sancțiuni economice Rusiei, cum ar fi interzicerea comerțului cu grâu rusesc în dolari sau euro,
  • Țările cele mai afectate ar fi marii importatori tradiționali ai celor două țări și anume Egiptul, Turcia, Indonezia și Marocul, care ar fi nevoiți să găsească grâu în altă parte, probabil la un preț mai mare,
  • Uniunea Europeană, Statele Unite și Australia ar fi marii beneficiari de pe urma perturbării exportului de la Marea Neagră.
       Dar incertitudinea și volatilitatea de pe piețele agricole reprezintă o mare atracție pentru investitori. La începutul acestei luni, cantitatea de poziții scurte pentru grâu la marile burse a crescut la niveluri nemaivăzute din iulie 2020, majoritatea jucătorilor de pe piața cerealelor dorind să beneficieze de creșterea prețurilor. O încheiere sau continuare a crizei pe cale diplomatică ar oferi o anumită ușurare pieței, dar prețurile ar putea rămâne ridicate, pentru că mai sunt și alți factori de piață care trebuie luați în considerație: seceta din SUA care amenință grâul de iarnă și lipsa ploilor din America de Sud care afectează culturile de porumb și soia.
 Etichete: preț grâu port Constanța preț orz FOB Constanța preț porumb DAP Constanța bursă grâu soia cotații CBOT bursă cereale export porumb piața soiei export orz export grâu piața orzului tranzacții cereale

Mai multe știri

Analiza săptămânală a pieței de grâu - 19 iulie

Analiza săptămânală a pieței de grâu - 19 iulie

Raportul USDA din iulie a avut cel mai negativ impact asupra piețelor de grâu, iar explicația pentru acest lucru este simplă, având în vedere că producția și stocurile sunt mai mari decât se aștepta, aproape în totalitate pe datorită Statelor Unite
Analiza săptămânală a pieței de oleaginoase - 18 iulie

Analiza săptămânală a pieței de oleaginoase - 18 iulie

Se estimează că recolta de floarea-soarelui din regiunea Mării Negre va scădea cu peste 2 milioane de tone (6%) din cauza căldurii anormale. Unele surse din piață speculează că aceasta ar putea fi o manipulare statistică pentru a crește prețurile la floarea-soarelui
Analiza săptămânală a pieței porumbului – 16 iulie 

Analiza săptămânală a pieței porumbului – 16 iulie 

Așteptările participanților la piață pentru un raport USDA favorabil vânzătorilor au fost pe deplin confirmate. În condițiile în care condițiile climatice din principalele regiuni producătoare rămân favorabile, presiunea asupra prețurilor va continua probabil.

ȘTIRI IMPORTANTE

Analiza săptămânală a pieței de grâu - 19 iulie

Analiza săptămânală a pieței de grâu - 19 iulie

Raportul USDA din iulie a avut cel mai negativ impact asupra piețelor de grâu, iar explicația pentru acest lucru este simplă, având în vedere că producția și stocurile sunt mai mari decât se aștepta, aproape în totalitate pe datorită Statelor Unite
Copyright © 2024. All market data is provided by Barchart Solutions. Futures: at least 10 minute delayed. Information is provided 'as is' and solely for informational purposes, not for trading purposes or advice. To see all exchange delays and terms of use, please see disclaimer.