Intrare Căutare Căutare

EURONEXT

Grâu MATIF 254.00 €/t
Porumb MATIF 250.75 €/t
Rapiță MATIF 449.75 €/t
Grâu CBOT 662.00 ¢/b
Porumb CBOT 631.75 ¢/b
Soia CBOT 1,419.50 ¢/b
Șrot de soia CBOT 438.30 $/st
Ulei de soia CBOT 52.17 ¢/lb

Cotațiile scăzute ale grâului afectează prețurile cerealelor furajere

Cotațiile scăzute ale grâului afectează prețurile cerealelor furajere Piața cerealelor furajere rămâne îngrijorată de recesiunea care afectează economia mondială și efectul acesteia asupra cererii de furaje, precum și de consecințele scăderii prețului grâului. Mai mult, eventualele perturbări ale exporturilor de la Marea Neagră revin în gândurile comercianților dar și potențialele probleme ce pot apărea din cauza creșterii cazurilor de covid în China care rămân  - la fel, o amenințare la adresa cererii.

Confederația Europeană a Producătorilor de Porumb (CEPM) a raportat în publicația sa din 14 decembrie că contractul futures pentru porumb CBOT pentru livrarea în martie 2023 a „pierdut ceva teren” în săptămâna până pe 9 decembrie când Abares din Australia a revizuit în creștere producția de grâu a continentului, la recordul de 36,6 milioane tone, mult din grâul australian putând avea calitatea de grâu furajer (din cauza ploilor căzute în perioada recoltării).  

Deși CEPM a descris raportul Wasde de la USDA din decembrie ca „neutru” pentru piața cerealelor furajere, trebuie să precizăm că acesta a evidențiat o reducere de 2 milioane tone a prognozei exporturilor de porumb din SUA, reducându-le la 53 de milioane tone, „ducând la o scădere ușoară a presiunii asupra stocurilor americane”, pe care USDA le-a estimat la 31,73 milioane tone, „dincolo de așteptările comercianților”. Estimarea USDA a redus producția de porumb în sezonul 2022/23 în Ucraina (27 milioane tone), Rusia (14 milioane tone), UE (54,20 milioane tone), producția globală de cereale grosiere fiind estimată în scădere cu 5,9 milioane tone, până la 1.453,6 milioane tone.

În cel mai recent raport despre piața cerealelor al IGC, publicat pe 17 noiembrie, subindicele prețului porumbului a scăzut cu 3%, din cauza unei scăderi a contracteleor futures din SUA, presate în principal de preocupările legate de cererea de export și de prețurile grâului. Datorită îmbunătățirii logisticii fluviului Mississippi, ofertele de bază FOB din apropiere s-au retras brusc în Golful Mexic, prețurile de export scăzând la 331 USD FOB (Golf), cu o diferență de aproximativ 33 de dolari față de ofertele rivale din Brazilia.

Indicele prețului orzului al IGC a crescut cu 5%, deși, „pe fondul cererii internaționale slabe, piețele au fost în mare parte nominale”. „Prețurile în numerar la orz furajer în UE (Franța) s-au redus din cauza ritmului lent la export și a interesului crescut pentru grâu”, a adăugat IGC. Prețurile la nivel global au crescut deoarece vremea nefavorabilă a afectat negativ perspectivele de producție la orz în Argentina și de aceea cotațiile argentininere s-au apreciat cu 45 dolari, la 365 USD/t (FOB Up River).

Pentru sorg, prețurile la export din Golful SUA au scăzut marginal, la 366 USD/t FOB, tot din cauza pierderilor la contractele futures pe porumb dar, mai mult din considerente tehnice,  IGC a mai raportat că „contractele futures la ovăzul din SUA au câștigat cu 6% în noiembrie, iar cotațiile de export din Canada s-au întărit cu 47 dolari, până la 347 USD/t FOB Vancouver, pe fondul vânzărilor limitate de producători”. Pentru secară, IGC a raportat că valorile în dolari ale prețurilor în UE (Germania) au rămas la 282 USD/t FOB, în timp ce cele din Rusia au stagnat și ele.

În perspectivă, prețurile cerealelor furajere vor continua să fie sub presiunea viitoarei producții de porumb din Brazilia și a temerilor de recesiune care generează presiuni inflaționiste, atenuează cererea și provoacă perturbări în lanțurile de aprovizionare. Iar sezonul de iarnă aduce încetiniri în programul de export care ar putea forma stocuri mai mari de cereale furajere spre sfârșitul sezonului.
 
 Etichete: preț grâu de măcinat 2022 preț grâu furajer DAP Constanța prețul orzului port Constanța secară tranzacții export cereale 2022 orz cotații piața orzului ovăz tranzacții făină de grâu cotații

Mai multe știri

Piețele de cereale - Un an de la invazia Rusiei în Ucraina

Piețele de cereale - Un an de la invazia Rusiei în Ucraina

 Impactul invaziei Ucrainei de către Rusia în februarie 2022 asupra pieței mondiale a cerealelor a fost semnificativ. Imediat după anunțarea invaziei, piețele din întreaga lume au fost puternic afectate prin creșterea prețurilor, deoarece oamenii se temeau de o întrerupere a aprovizionării

ȘTIRI IMPORTANTE

Copyright © 2023. All market data is provided by Barchart Solutions. Futures: at least 10 minute delayed. Information is provided 'as is' and solely for informational purposes, not for trading purposes or advice. To see all exchange delays and terms of use, please see disclaimer.