Mișcarea guvernului Rusiei, anunțătă la sfârșitul săptămânii trecute, conform căreia va fi impusă o cotă la export pentru cereale în a doua jumătate a anului de comercializare a fost o mică surpriză pentru piața globală, deoarece era așteptată de luni de zile. Singura întrebare care preocupă comercianții este care va fi limita acestei cote, mai ales pentru exportul de grâu, văzută acum în intervalul 8 – 10 milioane tone. Presa rusă a raportat vineri seara că cota de grâu este de așteptat să fie stabilită la 9 milioane de tone dar cifra exactă a cotei nu a fost încă stabilită, deoarece aceasta va depinde de nivelul exporturilor realizat în perioada 1 iulie 2021 -15 ianuarie 2022. Dacă volumul exportat în prima jumătate a sezonului a fost mai mare, atunci va rămâne disponibil la export mai puțin, în funcție de estimarea de export a țării.
În prezent, ritmul exporturilor de grâu ale Rusiei rămâne lent pentru sezonul 2021/22 din cauza majorărilor taxelor la export. Exporturile de grâu ale federației au scăzut cu 18% față de anul precedent, la 18,8 milioane de tone, în perioada 1 iulie – 2 decembrie, în condițiile în care Rusia avea estimate exporturi totale de 36,5 milioane tone (conform
S&P Global Platts Analytics), în sezonul 2020/21 acestea ridicându-se la 38,5 -39 milioane tone.
Totuși, aceste cifre nu includ exporturile rusești către Iran, care au ajuns deja la 3,7 milioane tone, dar chiar și luând în considerare acest lucru înseamnă că volumul total exportat până în prezent este mai mic comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. În plus, dacă cota este stabilită la 9 milioane tone, cifra s-ar situa în continuare peste volumul exportat din porturile rusești în perioada februarie-iunie 2020, care au fost de 8,6 milioane tone și ar putea însemna că cota preconizată acum ar fi foarte mare.
Pe de altă parte, realitățile de pe piață s-au schimbat în ușltima perioadă. Anul trecut, exportatorii ruși au livrat masiv extern înainte de februarie 2021 (în decembrie și ianuarie), de teama taxelor suplimentare la export, încercând să vândă cantități tot mai mari înainte de intrarea în vigoare a cotei și a taxei de 25 EUR/t. După februarie, exporturile au scăzut cu aproape 80% în martie și au fost sub 1 milion tone pentru fiecare lună până în iunie, când volumele au revenit la 2,5 milioane tone.
În graficul de mai jos este trecută dinamica exporturilor rusești începând din sezonul 2007/08 și se observă că sezonul 2020/21 a reprezentat vârful livrărilor rusești de grâu:
În acest an, exporturile au scăzut deja în mod constant în ultimele trei luni și se așteaptă să scadă în continuare în decembrie, deoarece taxa la export crește constant în fiecare săptămână, ca urmare a creșterilor prețurilor internaționale (de mâine aceasta va fi de 84,9 USD/t). Mai mult, cu o asemenea incertitudine în jurul ferestrelor de încărcare ulterioare, comerțul se concentrează doar pe încărcarea la fața locului, ceea ce face piețele fizice mult mai lente și volumele de export mai greu de delimitat.
Prin urmare, dacă taxa la exportul de grâu va fi stabilită în intervalul 8-10 milioane tone, este puțin probabil să se schimbe oferta de grâu rusesc disponibil pentru export în comparație cu situația actuală, deoarece anul acesta Rusia a recoltat mai puțin grâu decât anul trecut (cu aproximativ 10 milioane tone), iar exporturile totale ar putea fi între intervalul 31-32 milioane de tone, mult mai reduse decât în sezonul 2020/21 când au fost în jurul valorii de 39 milioane tone. Aceasta înseamnă că prețurile la Marea Neagră pentru grâu ar putea crește în continuare, datorită cererii globale mereu în ascensiune și a disponibilității reduse.