Intrare Căutare Căutare

EURONEXT

Grâu MATIF 206.50 €/t
Porumb MATIF 201.75 €/t
Rapiță MATIF 449.00 €/t
Grâu CBOT 550.25 ¢/b
Porumb CBOT 433.50 ¢/b
Soia CBOT 1,150.50 ¢/b
Șrot de soia CBOT 343.70 $/st
Ulei de soia CBOT 44.38 ¢/lb

Comercianții ruși susținuți de stat pierd teren la exportul de cereale

Comercianții ruși susținuți de stat pierd teren la exportul de cereale        Rusia este cel mai mare exportator de grâu din lume, iar sectorul său agricol este crucial pentru a hrăni multe milioane de oameni de pe întreg globul. Războiul început cu Ucraina a menținut prețurile la cereale la un nivel ridicat din punct de vedere istoric, determinând Rusia să obțină venituri substanțiale dintr-o recoltă extraordinară. Și pentru că agricultura nu a fost vizată de sancțiuni, marii comercianți internaționali au reușit să continue să exporte cantități mari de cereale rusești.
       Cu toate acestea, exporturile rusești de cereale în acest sezon au scăzut cu 22% față de un an în urmă, până la sfârșitul lunii august. Pe lângă faptul că bancherii, comercianții și asiguratorii sunt precauți în a face afaceri în Rusia, fermierii locali au fost reticenți în a vinde grâu din cauza rublei puternice și a taxei mari la export. Iar principalul rival furnizor de cereale de la Marea Neagră, Ucraina, a reluat exporturile maritime de cereale de la sfârșitul lunii iulie.
       Consultanța rusă SovEcon se așteaptă ca ritmul exporturilor Rusiei să revină în curând, deoarece prețurile mai scăzute fac grâul rusesc  competitiv față de livrările de la alți expeditori cheie din Europa. Dar unii dintre cei mai importanți exportatori de cereale din Rusia își pierd cota de piață, deoarece cumpărătorii evită firmele susținute de stat, oferind comercianților străini șansa de a obține mai mult profit.
       Astfel, companiile Demetra Trading și OZK JSC, cunoscute și sub numele de United Grain Co., au fost printre cei mai mari cinci exportatori până în august anul trecut. Dar au ieșit din top 10 în primele două luni ale acestui sezon, după cum arată calculele făcute de Bloomberg bazate pe datele navelor de la Logistic OS:  OZK a fost al cincilea cel mai mare expeditor de cereale rusești în perioada iulie-august anul trecut (451 kilotone expediate în iulie-august), iar acum se află pe locul 13 (cu 137 kilotone de cereale); Demetra, care este parțial deținută de VTB Group, controlat de stat, a scăzut de pe locul patru (632 kilotone anul trecut) pe locul 11 (142 kilotone în perioda iulie-august 2022) deoarece VTB se numără printre entitățile rusești care au fost sancționate.
       Acest lucru arată că sanțiunile internaționale afectează exporturile de cereale din Rusia. Deși penalizările pentru invadarea Ucrainei nu au vizat comerțul cereale, alimente sau îngrășăminte, au existat constrângeri logistice și financiare. Unii cumpărători, asiguratori și traderi se feresc să nu încalce regulile internaționale prin desfășurarea de afaceri cu firme rusești -- în special cu cele legate de entitățile sancționate
       De acest fapt ar putea beneficia comercianții internaționali care în ultimii ani au avut mai multă concurență din partea firmelor rusești, deoarece Moscova încearcă să-și extindă influența în sectorul exportului de cereale, vital pentru bugetul țării. De exemplu, de când a început noul sezon în iulie, Grupul Louis Dreyfus a sărit de pe locul nouă pe locul patru la exportul de grâu rusesc.
       Companiile OZK, care este deținută de stat, și Demetra au declarat pentru ziarul Kommersant că unii traderi nu au vrut să expedieze mărfuri rusești sau să facă escale în porturile Rusiei pentru a evita sancțiuni secundare. Costurile ridicate de transport și dificultățile de plată au reprezentat, de asemenea, o problemă pentru aceste companii susținute de guvernul federației. „Unii oameni preferă să nu aibă de-a face cu companii care au acționari pe listele de sancțiuni precum VTB”, a declarat într-un interviu Andrey Sizov, șeful consultanței SovEcon.
 Etichete: prețul grâului 2022 preț porumb portul Constanța prețul orzului azi piața rapiței export orz secară tranzacții grâu furajer cotații export cereale cât costă o tonă de grâu rapiță bursă Matif

Mai multe știri

ȘTIRI IMPORTANTE

Copyright © 2024. All market data is provided by Barchart Solutions. Futures: at least 10 minute delayed. Information is provided 'as is' and solely for informational purposes, not for trading purposes or advice. To see all exchange delays and terms of use, please see disclaimer.