Intrare Căutare Căutare

EURONEXT

Grâu MATIF 206.50 €/t
Porumb MATIF 201.75 €/t
Rapiță MATIF 449.00 €/t
Grâu CBOT 550.25 ¢/b
Porumb CBOT 433.50 ¢/b
Soia CBOT 1,150.50 ¢/b
Șrot de soia CBOT 343.70 $/st
Ulei de soia CBOT 44.38 ¢/lb

Cererea de furaje va crește prețul cerealelor în acest deceniu

Cererea de furaje va crește prețul cerealelor în acest deceniu
  • Evoluția continuă a modelelor de consum global către cote mai mari de produse de origine animală în diete a dus la utilizarea unor cantități tot mai mari de cereale ca hrană pentru animale.  În perioada 2018-2020, aproximativ 1,7 miliarde de tone de cereale (inclusiv produse secundare, precum tărâțe) au fost folosite ca hrană pentru animale. Organizația pentru Alimentație și Agricultură a ONU (FAO) estimează că această cantitate va crește cu 14% în următorul deceniu, pentru a ajunge la 2 miliarde tone în 2030.
  • Cerealele rămân cele mai importante mărfuri utilizate ca furaje, reprezentând peste 60% din totalul furajelor utilizate până în 2030. Astfel, cererea de furaje din porumb ​​este proiectată să crească  cu 1,4% de la an la an, dar această creștere nu va atrage după sine automat  și creșterea prețurilor porumbului.
  • Consumatorii principali de furaje (adică China, Statele Unite și Uniunea Europeană) vor continua să reprezinte jumătate din cererea totală de furaje până în 2030. Cu toate acestea, și alte țări  vor experimenta o creștere mai puternică a cererii de furaje în deceniul următor, pe măsură ce sectoarele lor zootehnice se vor extinde și intensifica. Aproximativ 30% din cererea suplimentară de furaje va proveni din China, unde se așteaptă o creștere a cererii cu 1% pe an, încetinită în comparație cu ultimul deceniu (3,8% pe an) datorită creșterii mai lente a producției de animale și îmbunătățirilor practicilor de genetică pentru animale. Chiar și după reconstrucția efectivelor de porci  decimate de pesta porcină africană, China va avea o utilizare mai redusă a furajelor.  
  • FAO estimează și o creșterea lentă a cererii de furaje în Statele Unite (0,6% pe an) datorită creșterii eficienței  folosirii furajelor în sectoarele producătoare de carne de vită și de porc, în timp ce în Uniunea Europeană, cererea de furaje este proiectată să scadă în următorul deceniu, în principal datorită scăderii efectivelor de porci și de vite. Conform directivelor Uniunii Europene, țările din blocul comunitar vor trebui să aplice  folosirea cerealelor nemodificate genetic pentru consumul animalelor. În Brazilia, se așteaptă ca cererea furaje să crească în conformitate cu creșterea efectivelor de animale, la o rată anuală de 1,3% în următorul deceniu. Cea mai mare creștere a cererii de cereale pentru furaje va fi înregistrată în  Asia de Sud-Est,  în Vietnam (2,8% pe an) și Indonezia (2,4% pe an), datorită producției de păsări de curte în expansiune.
  • FAO preconizează că prețul porumbului și grâului va crește în acest deceniu. Prețul mondial al grâului, măsurat pe referința grâului de iarnă roșu din SUA (al cărui preț FOB a  fost de 245 USD/t în 2020 – cel mai mare din 2014) va crește la 253 USD/t până la 2030 din cauza așteptărilor medii de recoltă și a creșterii moderate a exporturilor și a consumului de alimente. Prețul mondial al porumbului, măsurat pe referința porumbului galben american (care a fost în medie de 199 USD/t FOB în 2020 – cel mai înalt nivel din ultimii șase ani) va ajunge la aproape 200 USD/t deoarece, pe permen mediu,  scăderea stocurilor combinată cu o cerere globală puternică de furaje va sprijini prețurile porumbului. Prețul mediu pe piața mondială pentru alte cereale grosiere, măsurat prin prețul orzului furajer (FOB Rouen) a fost de 214 USD/t în 2020, ușor sub vârful istoric din 2018.  Până în 2030, acesta se va recupera ușor,  pentru a ajunge la 232 USD/t. Recuperarea pe termen mediu va fi susținută prin creșterea cererii de import, în principal din China.
Etichete: prețul cerealelor azi preț grâu furajer 2021 preț orz furajer export cereale cât costă o tonă de grâu furajer cât costă o tonă de porumb prognoze piața cerealelor porumb FOB Constanța grâu producție 2021

Mai multe știri

ȘTIRI IMPORTANTE

Copyright © 2024. All market data is provided by Barchart Solutions. Futures: at least 10 minute delayed. Information is provided 'as is' and solely for informational purposes, not for trading purposes or advice. To see all exchange delays and terms of use, please see disclaimer.