Intrare Căutare Căutare

EURONEXT

Grâu MATIF 243.75 €/t
Porumb MATIF 215.00 €/t
Rapiță MATIF 603.25 €/t
Grâu CBOT 700.75 ¢/b
Porumb CBOT 521.75 ¢/b
Soia CBOT 1,262.50 ¢/b
Șrot de soia CBOT 336.10 $/st
Ulei de soia CBOT 54.91 ¢/lb

Care sunt factorii care pun presiune pe prețul porumbului?

Care sunt factorii care pun presiune pe prețul porumbului?
  • Piața cerealelor este sensibilă la știrile „noi”, deoarece soldul stocurilor finale ale sezonului 2020/21 este deja prea strâns la cerealele globale, în special la porumb. Aceste cifre s-au adăugat îngrijorărilor stârnite de vremea caldă și uscată din SUA și de reducerea continuă a producției de porumb în Brazilia.
  • Consultanța Agrural și-a redus estimările producției celei de-a doua recolte de porumb, la 59,1 milioane tone, la începutul lunii iulie, cu 22 de milioane de tone sub potențialul inițial de recoltă, iar noile înghețuri ar putea însemna că aceste estimări sunt diminuate și mai mult, afectând exporturile braziliene.  Acest lucru aduce producția totală de porumb brazilian pentru sezonul 2020/21 la 85,3 milioane tone, cu 8,3 milioane tone mai puțin decât prognoza oficială a USDA (93 milioane tone, în luna iulie).
  • Atât recoltarea întârziată, cât și reducerile de producție din Brazilia se adaugă la înăsprirea ofertei globale. Următoarele estimări ale cererii și ofertei de cereale mondiale din ale USDA  vor fi lansate pe 12 august.  În cazul în care USDA urmează exemplul și revizuiește din nou cifrele de producție, acest lucru ar putea restrânge stocurile finale 2020/21 și ar putea crește sensibilitatea pieței, înainte de sosirea culturilor fizice americane în septembrie.
  • Previziunile meteo din SUA sunt importante pe tot parcursul lunii iulie, pe măsură ce culturile intră în stadiul de „mătăsire”, iar piața va reacționa probabil la orice modificare a acestora.  Cu toate acestea, rapoartele Crop Progress pentru porumbul american sunt îmbunătățite de la o săptămâna la alta. Previziunile actuale arată precipitații și temperaturi în următoarele câteva săptămâni, oferind posibilitatea ca ploaia să acopere zonele cheie pentru porumb. Dacă va fi așa, acest lucru ar putea crește producția de porumb din SUA și ar putea pune în continuare presiune asupra prețurilor.
  • Prin urmare, care dintre acești factori este mai important, reducerea producției de porumb în Brazilia sau vremea îmbunătățită din SUA? Estimările comerciale au scăzut de ceva timp pentru producția braziliană și, prin urmare, cred că este probabil deja luată în considerare în formarea prețurilor. Stocurile scăzute pot însemna că piața este sensibilă la știri, dar, fundamental, prognozele de ploaie din SUA îmbunătățesc perspectivele privind producția de porumb din această țară. Iar dacă vremea rămâne favorabilă, preocupările privind aprovizionarea ar trebui să se relaxeze.
 

 Etichete: prețul porumbului portul Constanța preț porumb FOB Constanța preț porumb DAP Constanța cereale cotații cereale tranzacții piața cerealelor din România rapoarte USDA grâu cotații Matif semințe oleaginoase tranzacții

Mai multe știri

De ce există tensiune pe piața cerealelor?

De ce există tensiune pe piața cerealelor?

Analiștii consideră că culturile afectate de căldură continuă să avanseze rapid, ajungând la o maturitate forțată iar orice ploaie primită acum nu va crește randamentul, ci va contribui doar la stoparea pierderilor suplimentare

ȘTIRI IMPORTANTE

Bursele de cerele se prăbușesc la nivel global

Bursele de cerele se prăbușesc la nivel global

Prețurile la grâu, porumb, soia și rapiță la marile burse sunt afectate de factori economici exteriori pieței cerealelor, criza companiei Evergrande din China și plafonul datoriei SUA, care ar putea să nu-și mai onoreze angajamentele financiare
Copyright © 2021. All market data is provided by Barchart Solutions. Futures: at least 10 minute delayed. Information is provided 'as is' and solely for informational purposes, not for trading purposes or advice. To see all exchange delays and terms of use, please see disclaimer.