Intrare Căutare Căutare

EURONEXT

Grâu MATIF 236.75 €/t
Porumb MATIF 211.50 €/t
Rapiță MATIF 468.00 €/t
Grâu CBOT 612.75 ¢/b
Porumb CBOT 450.00 ¢/b
Soia CBOT 1,179.75 ¢/b
Șrot de soia CBOT 368.40 $/st
Ulei de soia CBOT 43.68 ¢/lb

Canola din Canada și piața europeană a rapiței

AgriPortal |06.08.2021
684
Canola din Canada și piața europeană a rapiței
  • Prețurile rapiței (canola) canadiene au fost în continuă ascensiune de la începutul anului 2021. Deficitul inițial de umiditate a solului a început să se accentueze în luna mai, iar vremea caldă și uscată din preriile canadiene a continuat să înăsprească perspectivele de aprovizionare pe tot parcursul sezonului. Acest lucru a susținut prețurile canolei la Winnipeg și a rapiței la bursa Euronext.  
  • Efectul deplin al acestor condiții de secetă nu a fost încă cuantificat în Canada. Analiștii estimează o producție puțin peste 20,4 milioane tone, cu randamente mai scăzute decât media ultimilor 5 ani, un volum apropiat și de proiecția USDA, de 20,2 milioane tone, făcută în luna iulie.
  • Dar o producție mai mică în Canada are efect asupra consumului de rapiță în Uniunea Europeană. În cel mai recent raport, Stratégie Grains a revizuit descendent utilizarea internă a UE pentru sezonul 2021/22 cu 400 kilotone, importurile cu 900 kilotone, reducând stocurile, care sunt estimate acum la 1,4 milioane tone. De asemenea, prețurile ridicate de pe piața canadiană reduce drastic rentabilitatea procesării semințelor de rapiță în Europa, care devine un exemplu clasic al unei pârghii de preț care intră în joc pentru a încerca să echilibreze cererea și oferta.
  • Având în vedere scăderea marjelor de zdrobire în Uniunea Europeană, cererea potențială de rapită din Canada va fi mult diminuată, reducând competitivitatea acesteia pe piața comunitară. Cu toate acestea, ceea ce este esențial de remarcat este că situația globală continuă să rămână strânsă pentru rapiță, deoarece stocurile finale globale pentru sezonul 2021/22 sunt prognozate de USDA la 5,6 milioane tone, ceea ce înseamnă că reducerile drastice ale prețurilor nu sunt anticipate pentru moment.
Etichete: prețul rapiței portul Constanța preț rapiță DAP Constanța preț floarea soarelui 2021 rapiță cotații bursă Matif semințe oleaginoase tranzacții uleiuri vegetale cotații cât costă o tonă de rapiță cât costă o tonă floarea soarelui

Mai multe știri

ȘTIRI IMPORTANTE

Copyright © 2024. All market data is provided by Barchart Solutions. Futures: at least 10 minute delayed. Information is provided 'as is' and solely for informational purposes, not for trading purposes or advice. To see all exchange delays and terms of use, please see disclaimer.