Intrare Căutare Căutare

EURONEXT

Grâu MATIF 248.75 €/t
Porumb MATIF 219.00 €/t
Rapiță MATIF 598.25 €/t
Grâu CBOT 713.00 ¢/b
Porumb CBOT 529.50 ¢/b
Soia CBOT 1,296.00 ¢/b
Șrot de soia CBOT 340.20 $/st
Ulei de soia CBOT 56.83 ¢/lb

Canola din Canada și piața europeană a rapiței

Canola din Canada și piața europeană a rapiței
  • Prețurile rapiței (canola) canadiene au fost în continuă ascensiune de la începutul anului 2021. Deficitul inițial de umiditate a solului a început să se accentueze în luna mai, iar vremea caldă și uscată din preriile canadiene a continuat să înăsprească perspectivele de aprovizionare pe tot parcursul sezonului. Acest lucru a susținut prețurile canolei la Winnipeg și a rapiței la bursa Euronext.  
  • Efectul deplin al acestor condiții de secetă nu a fost încă cuantificat în Canada. Analiștii estimează o producție puțin peste 20,4 milioane tone, cu randamente mai scăzute decât media ultimilor 5 ani, un volum apropiat și de proiecția USDA, de 20,2 milioane tone, făcută în luna iulie.
  • Dar o producție mai mică în Canada are efect asupra consumului de rapiță în Uniunea Europeană. În cel mai recent raport, Stratégie Grains a revizuit descendent utilizarea internă a UE pentru sezonul 2021/22 cu 400 kilotone, importurile cu 900 kilotone, reducând stocurile, care sunt estimate acum la 1,4 milioane tone. De asemenea, prețurile ridicate de pe piața canadiană reduce drastic rentabilitatea procesării semințelor de rapiță în Europa, care devine un exemplu clasic al unei pârghii de preț care intră în joc pentru a încerca să echilibreze cererea și oferta.
  • Având în vedere scăderea marjelor de zdrobire în Uniunea Europeană, cererea potențială de rapită din Canada va fi mult diminuată, reducând competitivitatea acesteia pe piața comunitară. Cu toate acestea, ceea ce este esențial de remarcat este că situația globală continuă să rămână strânsă pentru rapiță, deoarece stocurile finale globale pentru sezonul 2021/22 sunt prognozate de USDA la 5,6 milioane tone, ceea ce înseamnă că reducerile drastice ale prețurilor nu sunt anticipate pentru moment.
Etichete: prețul rapiței portul Constanța preț rapiță DAP Constanța preț floarea soarelui 2021 rapiță cotații bursă Matif semințe oleaginoase tranzacții uleiuri vegetale cotații cât costă o tonă de rapiță cât costă o tonă floarea soarelui

Mai multe știri

De ce există tensiune pe piața cerealelor?

De ce există tensiune pe piața cerealelor?

Analiștii consideră că culturile afectate de căldură continuă să avanseze rapid, ajungând la o maturitate forțată iar orice ploaie primită acum nu va crește randamentul, ci va contribui doar la stoparea pierderilor suplimentare

ȘTIRI IMPORTANTE

Prețul grâului rămâne ferm la Marea Neagră

Prețul grâului rămâne ferm la Marea Neagră

Prețurile mari ale grâului de la Marea Neagră sunt susținute de taxele la export impuse de Rusia și de importurile Egiptului care numai în perioada 1-8 septembrie a cumpărat aprox. 755,3 kilotone de grâu rusesc, ucrainean și românesc
Copyright © 2021. All market data is provided by Barchart Solutions. Futures: at least 10 minute delayed. Information is provided 'as is' and solely for informational purposes, not for trading purposes or advice. To see all exchange delays and terms of use, please see disclaimer.