Intrare Căutare Căutare

EURONEXT

Grâu MATIF 246.75 €/t
Porumb MATIF 213.50 €/t
Rapiță MATIF 478.75 €/t
Grâu CBOT 651.25 ¢/b
Porumb CBOT 452.50 ¢/b
Soia CBOT 1,228.00 ¢/b
Șrot de soia CBOT 368.80 $/st
Ulei de soia CBOT 45.27 ¢/lb

Bilanțul producției globale de grâu la sfârșitul anului 2021

AgriPortal |17.12.2021
677
Bilanțul producției globale de grâu la sfârșitul anului 2021
       Sezonul de comercializare 2021/22 a adus multe recorduri pe piața grâului. Estimările USDA privind producția, comerțul și consumul global au depășit, toate, anii precedenți. Dar, de la estimările inițiale ale cererii și ofertei mondiale (WASDE) pentru sezonul 2021/22, USDA și-a ajustat  mereu prognoza negativ, cu o reducere de 17 milioane tone a producției globale de grâu până în decembrie. Vremea a jucat un rol cheie în acest an în scăderea producției din Canada, Rusia și Statele Unite. Preocupările privind calitatea grâului produs în Uniunea Europeană (în special în Franța) și Australia, afectat de ploile căzute în perioada recoltării, au susținut prețurile acestuia. Introducerea de către Rusia a unei taxe la export, care se schimbă săptămânal și acum planurile pentru o plafonarea a exporturilor pentru a doua jumătate a sezonului, a înăsprit oferta globală, în același timp mărind prețurile. Alți factori, printre care creșterea tarifelor de transport maritim, dezastrele naturale, restricțiile legate de Covid-19 și producția internă mai mică în unele țări cheie, au ajutat prețurile să urce la maxime multianuale. Stocurile mai scăzute și prețurile mai mari ale grâului au dominat prima jumătate a sezonului. USDA și-a redus constant estimările producției globale din iunie până în decembrie, în principal la unele țări mari exportatoare. Pe graficul de mai jos sunt trecute ultimele estimări ale producției de grâu la principalii producători mondiali, precum și prognozele de achiziții la cei mai mari importatori:   
             
       Pentru grâul din Canada, vremea a fost un factor puternic în acest sezon iar seceta a făcut ca cultura de grâu să se maturizeze cu patru săptămâni mai devreme decât în ​​mod normal. Vremea caldă și uscată a redus estimarea pentru întreaga producție de grâu la 21,65 milioane tone, în scădere cu 33,5% față de media pe ultimii 5 ani și cea mai scăzută producție de grâu din 2007. Exporturile sunt, de asemenea, proiectate mai mici. Raportul WASDE din decembrie estimează că exporturile canadiane de grâu vor ajunge la 15 milioane tone, cu 43% mai puțin decât anul trecut. De asemenea, producția de grâu din Statele Unite este prognozată în scădere cu 5 milioane tone în acest an, după ce vremea uscată din Pacificul de Nord-Vest a scăzut producția medie pentru grâul de primăvară alb moale și grâul dur. Bursa de cereale din Buenos Aires se așteaptă pentru Argentina la cea mai mare recoltă de grâu strânsă vreodată pentru țara sud-americană, de 22,1 milioane tone, mai mare decât estimarea USDA de 21,6 milioane tone.
       Australia, țara din Pacificul de Sud, are așteptări pentru o a doua recoltă extraordinară, după cea din sezonul 2020/21. USDA a stabilit producția australiană de grâu la 34 MMT, cu 8% mai mare decât raportul din noiembrie și cu 41% mai mare decât media pe 5 ani. Exporturile au fost, de asemenea, proiectate mai mari, la 25,5 milioane tone. Pentru India, USDA prognozează un record de 107,6 milioane tone în sezonul 2020/21, pe baza creșterii suprafețelor cultivate și a condițiilor meteorologice favorabile. Exporturile de grâu sunt de așteptat să fie însă de doar 1,75 milioane tone deoarece consumul rămâne la niveluri ridicate, la 103,6 milioane tone, având în vedere și scăderea stocurilor finale pentru sezonul 2020/21, la 27 milioane tone. Producția de grâu de vară în China, care reprezintă cea mai mare parte a producției de grâu a țării, a fost estimată la 134 milioane tone, marea majoritate fiind folosită pentru consum intern.
       Producția de grâu din Rusia a fost pe o pantă descendentă din luna iunie, când estimările USDA se situau la 86 milioane tone. Cel mai recent raport WASDE a redus această estimare la 75,5 milioane tone, cu 36 milioane tone estimate pentru export. Până în prezent, Rusia a exportat 19,4 milioane tone de grâu, în ciuda unei taxe la export care a crescut la 91 USD/t în această săptămână, mai mult decât dublul taxei din iulie anul trecut. Pe lângă taxa de export fluctuantă, Rusia ia în considerare o cotă la exportul de grâu care urmează să fie activă la mijlocul lunii februarie, estimată recent la 8 milioane tone. Ucraina, unul dintre principalii producători de la Marea Neagră, a avut un an de producție impresionant, în creștere cu 30% față de sezonul trecut, iar exporturile au depășit cu 17% ritmul de anul trecut, de 14,5 milioane tone. Dar și Ministerul Agriculturii al Ucrainei a semnat un acord cu comercianții de cereale care limitează exporturile de grâu la 25,3 milioane tone, cu aproximativ un milion tone mai mult decât cea mai recentă proiecție de export a WASDE. De asemenea, Uniunea Europeană a înregistrat o producție mai mare în acest an, în mare parte determinată de randamentele impresionante din România și Bulgaria. Exporturile merg cu 11% înaintea ritmului de anul trecut și se așteaptă ca UE să înlocuiască Rusia ca principal exportator de grâu.
       Având în vedere utilizarea record mondială a grâului, prețul mediu de export pentru sezonul 2021/22 până în prezent pentru grâul de iarnă obișnuit este de 301 USD/t. Pe măsură ce prețurile la grâu continuă să crească, importatorii principali de grâu își lărgesc volumul de achiziții față de sezonul 2020/21. USDA a spus că se așteaptă ca prețurile de export să rămână ridicate și pentru restul sezonului 2021/22, aceasta în funcție și de evoluția taxelor la export în Rusia și de estimările finale ale producției globale.Etichete: preț grâu panificație astăzi preț grâu furajer DAP Constanța preț secară port Constanța tranzacții cereale cereale export export grâu export secară cotații piața cerealelor

Mai multe știri

Analiza săptămânală a pieței de porumb - 14 mai 2024

Analiza săptămânală a pieței de porumb - 14 mai 2024

Condițiile pentru dezvoltarea noii culturi de porumb din SUA rămân favorabile, cu precipitații continue și temperaturi sezoniere. Cu toate acestea, ploile abundente și temperaturile răcoroase din vestul Europei vor fi problematice pentru însămânțarea deja întârziată

ȘTIRI IMPORTANTE

Copyright © 2024. All market data is provided by Barchart Solutions. Futures: at least 10 minute delayed. Information is provided 'as is' and solely for informational purposes, not for trading purposes or advice. To see all exchange delays and terms of use, please see disclaimer.