Intrare Căutare Căutare

EURONEXT

Grâu MATIF 206.50 €/t
Porumb MATIF 201.75 €/t
Rapiță MATIF 449.00 €/t
Grâu CBOT 550.25 ¢/b
Porumb CBOT 433.50 ¢/b
Soia CBOT 1,150.50 ¢/b
Șrot de soia CBOT 343.70 $/st
Ulei de soia CBOT 44.38 ¢/lb

Bilanțul global restrâns la porumb poate susține prețul cerealelor

Bilanțul global restrâns la porumb poate susține prețul cerealelor        După ce USDA în cea mai recentă estimăre a cererii și ofertei agricole mondiale (Wasde) a redus producția globală de porumb pentru sezonul 2022/23 cu 6,3 milioane tone față de estimarea din iulie, la 1.179,6 milioane tone, și Consiliul Internațional pentru Cereale (IGC) a făcut acest lucru, producția globală fiind estimată la 1.179 milioane tone. Această scădere este din cauza producției mai mici din UE și SUA, în ciuda recoltelor mai mari din Ucraina și Rusia, prognozate în creștere. În special în SUA, suprafața recoltată și prognozele de randament au fost reduse.
       Având în vedere că cererea globală va rămâne relativ stabilă, iar exporturile vor crește ușor, stocurile finale au fost reduse la 306,7 milioane tone, acesta fiind al doilea cel mai scăzut nivel din ultimii opt ani (după sezonul 2020/21, când s-au înregistrat stocuri finale de 292,9 milioane tone), ceea ce arată că stocurile finale de porumb la nivel mondial vor fi sub media ultimilor 5 ani.
       Statele Unite, cel mai mare exportator global de porumb, s-au confruntat cu vreme uscată în lunile critice de dezvoltare a porumbului. În aceeași perioadă UE a suferit o căldură puternică. USDA și-a redus perspectivele pentru producția de porumb din UE cu 8 milioane tone, cu producții date în scădere pentru România, Ungaria, Franța, Italia, Spania, Slovacia, Bulgaria și Germania. În cel mai recent comunicat al Stratégie Grains, consultanța a redus producția de porumb din UE cu 10 milioane tone față de luna iulie, la 55,4 milioane tone, din cauza vremii calde din timpul polenizării. Comercianții se întreabă acum dacă există loc pentru o reducere suplimentară a prognozelor făcute de USDA sau alte consultanțe.
       Mai mult, și Ucraina este un factor cheie pentru o perspectivă mai strânsă a porumbului în acest sezon. USDA stabilește recolta de porumb la 30 milioane tone pentru sezonul 2022/23, în creștere însă față de luna trecută datorită ploilor oportune din iulie, deși mai puțin cu 12,1 milioane tone față de sezonul trecut, din cauza conflictului cu Rusia. Compania de consultanță ucraineană UkrAgroConsult a estimat producția de porumb ucraineană mai mică decât USDA, la 25,7 milioane tone pentru sezonul 2022/23 în prognoza ei din august. În ciuda producției mai scăzute din acest an, stocurile de report mai mari au determinat UkrAgroConsult să estimeze exporturile de porumb cu 4,7 milioane tone mai mari decât sezonul trecut, la 29,7 milioane tone. Având în vedere că navele continuă să părăsească porturile ucrainene, viteza și disponibilitatea exporturilor din Ucraina vor fi un factor de conducere a pieței porumbului.
       Având în vedere că porumbul acționează ca „plafon de preț” pentru cereale, un echilibru mai strâns al aprovizionării cu porumb pare să ofere un sprijin mai larg pe piețele globale de cereale. Cu un preț global susținut al porumbului, am putea vedea că focalizarea internă se mișcă către grâul furajer ca cereală alternativă pentru hrana animalelor și pentru utilizare în producția bioetanolului. Pe măsură ce ne îndreptăm spre septembrie și octombrie, când începe recoltarea de porumb în SUA și UE, mai multe informații vor aduce lumină asupra ofertei globale, până atunci piețele vor fi sensibile la prognozele meteo și la orice știri noi privind exporturile ucrainene.
 Etichete: prețul porumbului azi preț orz FOB Constanța preț grâu DAP Constanța porumb bursă CBOT grâu bursă Matif tranzacții secară ovăz cotații tranzacții cereale piața orzului piața porumbului export grâu

Mai multe știri

ȘTIRI IMPORTANTE

Copyright © 2024. All market data is provided by Barchart Solutions. Futures: at least 10 minute delayed. Information is provided 'as is' and solely for informational purposes, not for trading purposes or advice. To see all exchange delays and terms of use, please see disclaimer.