Intrare Căutare Căutare

EURONEXT

Grâu MATIF 224.50 €/t
Porumb MATIF 208.50 €/t
Rapiță MATIF 462.00 €/t
Grâu CBOT 561.50 ¢/b
Porumb CBOT 435.00 ¢/b
Soia CBOT 1,160.50 ¢/b
Șrot de soia CBOT 361.80 $/st
Ulei de soia CBOT 43.94 ¢/lb

Analiză săptămânală: Tendințe pe piața globală de oleaginoase

AgriPortal |31.08.2023
495
Analiză săptămânală: Tendințe pe piața globală de oleaginoase
Repere de pe piețele mondiale 

Indicele FAO pentru prețul semințelor oleaginoase a înregistrat pentru luna iulie o creștere consecutivă, a doua lună la rând, cu o valorizare de 10,6 puncte (9,0%) comparativ cu luna iunie. De asemenea, indicele pentru șrotul oleaginos a urcat cu 9,2 puncte (8,0%) în decursul unei luni. În același timp, prețul mediu al uleiurilor vegetale a fost cotat, conform indicelui, la 129,8 puncte în iulie, cu o majorare de 14,0 puncte (12,1%) față de iunie, marcând astfel prima sa creștere după o serie de șapte luni de scăderi. Cu toate acestea, chiar dacă s-au înregistrat creșteri lunare, toți cei trei indici de preț au rămas mai mici în comparație cu nivelurile din anul precedent.

Un studiu recent finanțat de United Soybean Board (USB) și National Oilseed Processors Association (NOPA) arată că industria soiei contribuie cu 124 miliarde de dolari la economia SUA, ceea ce echivalează cu 0,6% din produsul intern brut al națiunii. Această contribuție economică include 85,7 miliarde USD din cultura de soia și alte 9,8 miliarde USD din procesarea culturii. Având în vedere că Statele Unite sunt al doilea cel mai mare producător și exportator de boabe de soia din lume, după Brazilia, industria joacă un rol semnificativ în economie.

În SUA, peste 500.000 de persoane participă la luarea deciziilor legate de cultivarea soiei. Aceasta include 223.000 locuri de muncă salariate echivalent cu normă întreagă și alți 62.000 membri ai familiei care trăiesc în ferme și joacă roluri cruciale în funcționarea operațiunilor de cultivare a soiei. Impactul salarial total al sectorului este estimat la o medie de aproximativ 10 miliarde de dolari.
 
Prețuri
 


Indicatorul continuu ascendent pentru semințele oleaginoase reflectă în principal evoluția pozitivă a prețurilor globale la soia, rapiță, și semințele de floarea soarelui. Valorile de tranzacționare pentru soia pe plan internațional au înregistrat o creștere de aproximativ 9% în iulie, datorată în principal temerilor privind persistența secetei în unele dintre principalele regiuni de cultivare din Statele Unite ale Americii. În plus, relansarea achizițiilor globale de import, în special din partea Chinei, alături de o cerere internă robustă din Brazilia și Statele Unite ale Americii, pe baza unui avantaj considerabil de zdrobire, a contribuit, de asemenea, la susținerea prețurilor soia pe piața mondială.

Între timp, prețurile rapiței la nivel internațional au înregistrat a doua lună consecutivă de creștere, influențate în primul rând de condițiile climatice de secetă din sudul preeriilor Canadei, precum și din nordul Europei, ceea ce a afectat perspectivele de producție pentru aceste zone. În cazul semințelor de floarea-soarelui, prețurile globale au crescut moderat în iulie, ca urmare a deciziei Federației Ruse de a înceta implementarea Inițiativei pentru cereale la Marea Neagră. Cu toate acestea, deoarece condițiile de creștere au rămas în general favorabile atât în Federația Rusă, cât și în Ucraina, creșterea prețurilor a fost într-un anumit grad limitată.
 


Referitor la uleiurile vegetale, creșterea substanțială a indicelui prețurilor în iulie a fost determinată de cotațiile globale mai mari pentru uleiurile de floarea soarelui, palmier, soia și rapiță. Prețurile internaționale la uleiul de floarea soarelui au crescut cu peste 15 % de la lună la lună, în primul rând din cauza incertitudinilor reînnoite cu privire la transporturile exportabile din regiunea Mării Negre, după încetarea Inițiativei pentru cereale la Marea Neagră.
În același timp, prețurile globale ale uleiului de palmier au cunoscut creșteri considerabile din cauza perspectivelor diminuate de creștere a producției în regiunile de top producătoare și a unei creșteri a achizițiilor de către marile țări importatoare pentru a-și reaproviziona stocurile. În ceea ce privește uleiurile de soia și de rapiță, prețurile internaționale au crescut din cauza preocupărilor în curs cu privire la perspectivele de producție pentru boabe de soia în Statele Unite și rapiță în Canada. Cotațiile globale mai mari ale țițeiului au susținut, de asemenea, creșterea prețurilor la uleiurile vegetale.
 
Estimarea IGC a producției globale de soia pentru anul de comercializare 2022/23 rămâne neschimbată față de proiecția lunii precedente, la 368 milioane de tone, ceea ce reprezintă o creștere de 3% sau 11 milioane tone față de anul precedent. Producția estimată de soia pentru anul de comercializare 2023/24 a fost ușor redusă la 398 milioane tone, o scădere cu 2 milioane tone față de prognoza din luna precedentă. În ciuda acestei revizuiri, producția pentru anul următor este încă pregătită să atingă un nivel record, cu o creștere de 9% față de anul precedent.
Consumul global este de așteptat să crească odată cu producția, ajungând la 388 milioane tone. Stocurile finale de boabe de soia la nivel mondial pentru 2023/24 sunt de așteptat să înregistreze o creștere semnificativă, ajungând la 63,9 milioane tone, o creștere de la an la an de 10,0 milioane tone. Deși potențialele creșteri din Brazilia și Argentina ar putea spori rezervele marilor exportatori, creșterea este de așteptat să fie moderată datorită creșterii proiectate atât a cererii interne, cât și internaționale.
 

Perspective


În concluzie, piața mondială a semințelor oleaginoase continuă să demonstreze un dinamism semnificativ, așa cum este reprezentat de creșterea continuă a prețurilor semințelor oleaginoase. Acest lucru este în mare măsură influențat de incertitudinile persistente și problemele legate de producția de semințe oleaginoase cheie precum soia, canola și semințele de floarea soarelui în întreaga lume. În SUA, în special, preocupările cu privire la secetă persistă, provocând o creștere a prețurilor la soia. În Canada și Europa de Nord, condițiile de secetă au împins și prețurile canola, în timp ce prețurile internaționale la floarea-soarelui sunt afectate de încetarea Inițiativei pentru cereale la Marea Neagră.
 
În plus, având în vedere o creștere substanțială a prețurilor la nivel mondial la uleiurile vegetale, determinate în principal de o creștere a prețurilor la uleiurile de palmier, soia, floarea soarelui și canola, estimam că această tendință ascendentă va persista probabil din cauza preocupărilor continue privind producția și a țițeiului global consolidat. preturi.
 
În ciuda revizuirii minore a producției de soia pentru anul de comercializare 2023/24, care este estimată acum la 398 de milioane de tone, producția globală de soia este încă prognozată să atingă un maxim istoric. Cu toate acestea, această creștere anticipată este însoțită și de o creștere a consumului global estimat la 388 de milioane de tone. Având în vedere această dinamică, se anticipează că stocurile finale de boabe de soia pentru anul de comercializare 2023/24 vor crește considerabil.
 
Tendințele analizate arată că, deși câștigurile potențiale din Brazilia și Argentina ar putea duce la creșterea rezervelor, rata de escaladare va fi probabil moderată din cauza creșterilor anticipate ale cererii interne și internaționale. Prin urmare, analizând tendințele actuale și prognozate, este rezonabil să concluzionăm că piața semințelor oleaginoase și a uleiurilor vegetale este probabil să rămână puternică în viitorul apropiat, contribuit atât de preocupările legate de producție, cât și de creșterea cererii globale. Cu toate acestea, deciziile geopolitice, condițiile meteorologice și alte variabile imprevizibile pot afecta aceste predicții...

Etichete: cereale2023 ulei floarea soarelui preț CPT floarea soarelui cotatii bursiere grau preturi cereale pret FOB Constanta valori tranzactionare porumb vand cumpar porumb cotatii rapita vanzare cereale tranzactionare orz grain event pret grau 2023

Mai multe știri

ȘTIRI IMPORTANTE

Copyright © 2024. All market data is provided by Barchart Solutions. Futures: at least 10 minute delayed. Information is provided 'as is' and solely for informational purposes, not for trading purposes or advice. To see all exchange delays and terms of use, please see disclaimer.