Intrare Căutare Căutare

EURONEXT

Grâu MATIF 206.50 €/t
Porumb MATIF 201.75 €/t
Rapiță MATIF 449.00 €/t
Grâu CBOT 554.25 ¢/b
Porumb CBOT 434.25 ¢/b
Soia CBOT 1,151.25 ¢/b
Șrot de soia CBOT 342.30 $/st
Ulei de soia CBOT 44.62 ¢/lb

Analiza săptămânală a piețelor de cereale și semințe oleaginoase

Analiza săptămânală a piețelor de cereale și semințe oleaginoase
Vremea în România și în lume
 • Luna octombrie a debutat în România cu valori termice care se vor situa în jurul celor specifice pentru această perioadă în toate regiunile, posibil ușor mai ridicate în nord-estul țării. Regimul pluviometric va fi deficitar la nivelul întregii țări, dar mai  ales în regiunile extracarpatice. Temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă, în toate regiunile, dar mai ales în jumătatea estică a țării. La orzul şi grâul de toamnă semănate până în prezent se vor semnala fazele incipiente de vegetaţie, respectiv germinare și răsărire.
 • După un septembrie foarte umed și răcoros, octombrie se preconizează a fi cald și uscat în SUA și Canada, lucru prielnic pentru recoltarea porumbului și a canolei. Argentina va rămâne uscată, cu afectarea culturilor de grâu și porumb, în timp ce Brazilia primește ploi binevenite recoltei de soia. La antipozi, continuă o vreme rece și ploioasă în timp ce în Rusia și Ucraina ploile se vor opri iar recoltarea porumbului va căpăta un ritm alert.
Piața cerelelor – evoluție prețuri și tendințe viitoare    

                                      
 • Rapoartele trimestriale de la USDA au dat peste cap piața americană a cerealelor, dar și pe cea globală, la începutul acestei săptămâni: prețurile grâului au înregistrat o susținere pozitivă din reducerea producției de grâu în SUA la 44,9 milioane tone și din anunțul președintelui Putin că a anexat regiunile separatiste ale Ucrainei; la porumb, analiștii se așteptau să vadă stocuri finale mai mari dar USDA a inversat scenariul și a raportat stocuri mai mici decât se aștepta piața (34,975 milioane tone).
 • Încă un șoc pentru piețele de cereale a fost creșterea prețurile petrolului Brent pe fondul deciziei OPEC+ de a reduce producția de țiței cu 2 milioane de barili pe zi în noiembrie. Decizia, care are potențialul de a susține prețurile cerealelor în viitorul apropiat, se bazează pe date care indică o încetinire a creșterii economice mondiale, cu efect asupra reducerii cererii globale de petrol.
 • În septembrie, Ucraina a exportat 4,3 milioane de tone de cereale  - un fapt foarte enervant pentru autoritățile Federației Ruse, deoarece aceasta a exportat doar 4,4 milioane tone de cereale în aceeași lună. Aparent, Kremlinul caută o scuză pentru a rezilia acordul privind exportul de cereale din porturile Ucrainei. Pe de altă parte, oficiali de la Moscova au anunțat deja că producția de cereale a țării ar putea crește cu 5 milioane tone pe an după anexarea regiunilor separatiste (dar ar trebui să vorbească și despre o producție zero în aceste regiuni, cele mai expuse războiului, în 2023!).
 • Potrivit Ministerului Agriculturii din Rusia, au fost recoltate deja 101,9 milioane tone de grâu iar consultanța SovEcon prognozează exporturile rusești de grâu în sezonul 2022/23 la un record de 43,4 milioane tone deși exporturile din iulie până în septembrie au fost cu aproximativ 14% sub media pe cinci ani și în scădere cu 22% față de anul trecut.
 • Grâul din Chicago a scăzut cu mai mult de 2%, frânat de o creștere a dolarului și de vânzările săptămânale de export din SUA sub nivelul așteptărilor. Grâul Euronext a scăzut ieri la un minim de o săptămână, sub presiunea pierderilor din Chicago, a concurenței la exporturile din Marea Neagră (prețurile ieftine ale grâului rusesc  și ale celui ucrainean) și a îngrijorărilor cu privire la o recesiune economică.
 • Concluzie:  Prețurile grâului și porumbului au potențial de crestere în viitorul apropiat pentru că, deși producția de cereale din sezonul 2022/23 este a doua cea mai mare înregistrată vreodată, stocurile totale de cereale la nivel mondial vor scădea la cel mai mic nivel din ultimii opt ani, cu efect asupra securității alimentare globale.
Piața semințelor oleaginoase – evoluție prețuri și tendințe viitoare

                                                        
 • Stratégie Grains vede producția de rapiță a UE pentru sezonul 2022/23 la 19,5 milioane tone  (o creștere cu 15% față de anul trecut), cu măriri de recolte pentru Franța și Germania, iar consultanța consideră că ploile larg răspândite din septembrie au ajutat fermierii europeni să efectueze semănatul de rapiță pentru sezonul 2023/24 în condiții optime, după seceta severă din vară.
 • Prețurile rapiței în porturile Ucrainei de la Marea Neagră rămân la nivelul de 465-475 USD/t însă, din cauza întârzierii deliberată a inspecțiilor navelor care părăsesc porturile țării, comercianții reduc achizițiile. În același timp, prețurile pentru rapița ucraineană cu livrare pe DAP – în Polonia, Ungaria, Slovacia au crescut la 590-620 USD/t dar cumpărătorii ar dori ca contractele să fie livrate în perioada noiembrie – ianuarie, deoarece acum au silozurile pline cu volume de rapiță achiziționate anterior.
 • În acest sezon, Brazilia se îndreaptă către o producție record de soia (152,3 milioane tone în ultima estimare a Conab), dar analiștii se întreabă dacă China va avea apetitul să importe toată cantitatea de soia suplimentară adusă pe piață. China cumpără în mod normal aproximativ 70% din exporturile braziliene de soia și se estimează că statul asiatic va importa 97 milioane tone în sezonul 2022/23, adică mai mult decât cantitatea disponibilă pentru export a Braziliei (în jur de 90 milioane tone).
 • Argentina a vândut pe piețele externe un record de 15 milioane tone de boabe de soia în luna septembrie, când guvernul țării a stimulat exporturile prin îmbunătățirea cursului de schimb al monedei naționale, peso. Potrivit experților de la Hamburg OilWorld, în perioada de raportare, China a fost principalul importator mondial de soia, achiziționând un volum total de 3,5 - 3,6 milioane tone de soia argentiniană, pe fondul încetinirii exporturilor din SUA și Brazilia.
 • Concluzie: Vremea în următoarele patru luni în Brazilia și Argentina (care au estimată împreună o recoltă la soia de 198,4 milioane tone) va fi esențială pentru a stimula sentimentul potențial al piețelor de semințe oleaginoase. Dacă evenimentul meteorologic La Niña devine extrem, am putea vedea o creștere a prețurilor la rapiță, soia și floarea-soarelui.

                                        Etichete: prețul grâului azi preț porumb portul Constanța prețul orzului DAP Constanța piața grâului export orz porumb tranzacții rapiță cotații export soia cât costă o tonă de grâu piața florii soarelui

Mai multe știri

ȘTIRI IMPORTANTE

Copyright © 2024. All market data is provided by Barchart Solutions. Futures: at least 10 minute delayed. Information is provided 'as is' and solely for informational purposes, not for trading purposes or advice. To see all exchange delays and terms of use, please see disclaimer.