Intrare Căutare Căutare

EURONEXT

Grâu MATIF 246.75 €/t
Porumb MATIF 213.50 €/t
Rapiță MATIF 478.75 €/t
Grâu CBOT 651.25 ¢/b
Porumb CBOT 452.50 ¢/b
Soia CBOT 1,228.00 ¢/b
Șrot de soia CBOT 368.80 $/st
Ulei de soia CBOT 45.27 ¢/lb

Analiza săptămânală a pieței semințelor oleaginoase – 18 aprilie 2024

AgriPortal |18.04.2024
146
Analiza săptămânală a pieței semințelor oleaginoase – 18 aprilie 2024
Vremea

Meteorologii prognozează o schimbare majoră a modelelor meteorologice din Europa din cauza unui sistem puternic de înaltă presiune peste Atlanticul de Nord și Arctica, perturbând circulația tipică de primăvară. Această schimbare permite ca un jgheab adânc să aducă aer rece în Europa, ceea ce duce la mai multe impacturi potențiale:
Temperaturile ar putea scădea cu 10-12°C, ceea ce poate duce la îngheț în unele zone. Frontul rece poate provoca ploaie, lapoviță sau ninsoare, în special în Europa Centrală și de Est. Temperaturile mai scăzute cresc riscul de îngheț, care ar putea deteriora culturile agricole și vegetația cu înflorire timpurie.
Efectele vor varia în întreaga Europă, unele regiuni se confruntă cu o răcire semnificativă, în timp ce altele pot vedea schimbări mai ușoare sau pot păstra temperaturi asemănătoare primăverii. 

 


Prețuri Matif
 
 
Repere din ultima săptămână
 
Prețurile uleiului de rapiță au crescut la noi maxime din septembrie 2023, cauzate de tensiunile geopolitice care afectează aprovizionarea mondială cu ulei și de o scădere sezonieră a producției de ulei de palmier din Malaezia. Această creștere prelungită a prețului a împins uleiul de rapiță FOB Rotterdam la cel mai ridicat nivel din noiembrie anul trecut. Cu recolta de rapiță din UE estimată la 19,4 milioane de tone, în scădere față de 2023, UE se confruntă cu o dependență crescută de importuri.
Cotațiile rapiței Matif - utilizată majoritar la producerea de biomotorină, au coborât ieri cu 1,0% pentru contractele pe 24 mai, înapoi sub pragul psihologic de 450 EUR/t.  Presiunea a venit din direcția relaxării tensiunilor din Orientul Mijlociu, care a dus la reducerea valorilor țițeiului.
 
FAO a raportat că în luna martie indicii prețurilor pentru semințe și șroturi oleaginoase au scăzut cu 1,9% și, respectiv, 4,9% față de luna precedentă, situându-se semnificativ sub nivelul anului precedent cu 13,4% și 24,2%. În schimb, indicele prețului uleiurilor vegetale a crescut cu 8,0%, atingând un vârf pe parcursul unui an. Această creștere a prețurilor uleiului vegetal s-a datorat în principal recoltei de soia în creștere din Brazilia și perspectivelor favorabile din Argentina, în ciuda unor precipitații excesive. În plus, creșterea anticipată a plantărilor de soia în SUA pentru sezonul 2024/25 și cererea globală slabă au redus și mai mult prețurile la soia, care au scăzut timp de patru luni consecutive până la cel mai redus nivel din noiembrie 2020. 
 
 
SUA și-au majorat stocurile finale de soia pentru 2023/24 la 340 de milioane de bușeli din cauza reducerii exporturilor, estimate acum la 1,7 miliarde de bușeli, pe fondul concurenței crescute din America de Sud.
La nivel global, zdrobirea de rapiță și de floarea-soarelui în 2023/24 a atins niveluri record, determinată de cererea de biocombustibili în America de Nord și de prețurile competitive ale uleiului de floarea-soarelui, ducând la importuri mai mari în India, Egipt și UE.
În consecință, stocurile finale globale pentru primele patru uleiuri vegetale au fost ajustate în creștere cu 0,3 milioane de tone, până la 28,4 milioane de tone.
 
 
Regiunea Mării Negre
 
Scăderea prețurilor la uleiul de floarea-soarelui în Ucraina se datorează creșterii ofertei interne și a concurenței din Rusia, alături de o grivnă ucraineană mai slabă care stimulează exporturile. Prognoza de export de ulei de floarea-soarelui din țară pentru anul de comercializare 2023/24 a crescut la 5,9 milioane de tone din cauza unei zdrobiri mai mari, de 14,7 milioane de tone. În mod similar, sunt ridicate și prognozele de export pentru Rusia și UE, de care beneficiază importatorii importanți precum India și Egipt.
 
Perspective
 
Dintr-o perspectivă globală, în timp ce avansarea recoltelor din America de Sud ar putea semnala, de obicei, o perspectivă scădere din cauza disponibilității crescute a recoltelor, există o incertitudine persistentă cu privire la acuratețea acestor prognoze de recoltă. Cu toate acestea, proiecția globală pentru aprovizionarea globală rămâne robustă, susținută de așteptările privind extinderea suprafeței de plantare în SUA.
 
Pe piața de rapiță, prețurile continuă să dețină o primă față de soia, rezistând presiunii descendente observate în sectorul soiei. Durabilitatea acestei prime de preț în viitor va depinde în mare măsură de dimensiunile reale ale culturilor. În timp ce îngrijorările legate de culturile din emisfera nordică ar putea sugera aprovizionare mai strânsă, anticiparea unei recolte mai mari din Australia oferă un potențial contrastant de ușurare a dinamicii pieței.
Etichete: cereale2024 ulei floarea soarelui raport piata cereale preț CPT floarea soarelui cotatii bursiere grau preturi cereale pret FOB Constanta tranzactionare porumb vand cumpar porumb cotatii rapita vanzare cereale tranzactionare orz grain event 2024 preturile graului 2024

Mai multe știri

Analiza săptămânală a pieței de porumb - 14 mai 2024

Analiza săptămânală a pieței de porumb - 14 mai 2024

Condițiile pentru dezvoltarea noii culturi de porumb din SUA rămân favorabile, cu precipitații continue și temperaturi sezoniere. Cu toate acestea, ploile abundente și temperaturile răcoroase din vestul Europei vor fi problematice pentru însămânțarea deja întârziată

ȘTIRI IMPORTANTE

Copyright © 2024. All market data is provided by Barchart Solutions. Futures: at least 10 minute delayed. Information is provided 'as is' and solely for informational purposes, not for trading purposes or advice. To see all exchange delays and terms of use, please see disclaimer.