Intrare Căutare Căutare

EURONEXT

Grâu MATIF 214.75 €/t
Porumb MATIF 214.25 €/t
Rapiță MATIF 477.50 €/t
Grâu CBOT 539.25 ¢/b
Porumb CBOT 398.00 ¢/b
Soia CBOT 1,097.25 ¢/b
Șrot de soia CBOT 339.10 $/st
Ulei de soia CBOT 46.21 ¢/lb

Analiza săptămânală a pieței semințelor oleaginoase - 13 iunie

USDA reduce prognoza de producție globală pentru oleaginoase

AgriPortal |13.06.2024
70
Analiza săptămânală a pieței semințelor oleaginoase - 13 iunie
Vremea
 
În Europa, precipitațiile excesive au reprezentat provocări, având un impact asupra dezvoltării culturilor și crescând riscurile de boli. America de Nord a cunoscut condiții favorabile pentru semănarea de soia.  Între timp, Australia s-a confruntat cu condiții mixte, unele regiuni beneficiind de umiditate adecvată, în timp ce altele au continuat să se confrunte cu condiții de secetă. Aceste modele meteorologice diverse au subliniat importanța strategiilor de adaptare în agricultura globală pentru a atenua riscurile și a optimiza recoltele.
 
 
Repere de pe piața globală
 
Cel mai recent raport Wasde al USDA, de aseară arată că producția globală de semințe oleaginoase pentru 2024/25 este estimată să scadă cu 1,3 milioane de tone, totalizând 685,8 milioane de tone. Această reducere se datorează în primul rând producției mai mici de rapiță din Australia și Uniunea Europeană. Producția de rapiță din Australia este în scădere din cauza suprafeței plantate reduse, în timp ce producția UE este afectată de recoltele mai scăzute din Franța.
 
Contractele futures pe rapiță la Paris au scăzut săptămâna trecută, în ciuda unei scurte reveniri de joi, din cauza unui complex slab de semințe oleaginoase, a vânzărilor tehnice și a luării de profit. Contractul din 24 noiembrie s-a încheiat vineri la 476,25 EUR/t, în scădere cu 19,25 EUR/t în cursul săptămânii.
 
Incertitudinea cu privire la producția de rapiță din UE persistă din cauza schimbărilor meteorologice nefavorabile și a suprafețelor. În schimb, canola canadiană progresează bine, Saskatchewan, cea mai mare provincie producătoare, raportând un progres de plantare de 94%, față de 77% săptămâna trecută. Aceasta este puțin sub media pe cinci ani de 97% din cauza daunelor cauzate de îngheț și grindină.
 
Perspectivele globale pentru boabele de soia în 2024/25 includ stocuri inițiale și finale mai scăzute. Deși SUA au stocuri de început mai mari, acest lucru este compensat de stocurile mai scăzute din Brazilia și Paraguay. Stocurile Braziliei sunt reduse în urma unei revizuiri în scădere a producției din 2023/24 cu 1 milion de tone, totalizând acum 153 de milioane de tone.
 
Pentru SUA, în sezonul 2024/25, stocurile inițiale și finale de soia sunt de așteptat să crească, împreună cu o producție mai mare. USDA a redus consumul intern de ulei de soia pentru 2023/24, dar a crescut așteptările la export pentru acest sezon. Bilanțul mondial de soia pentru 2024/25 a atras câteva alte revizuiri majore, deși estimarea pentru producția Braziliei din 2023/24 a fost redusă cu 1,0 Mt la 153,0 Mt din cauza pierderilor cauzate de inundații în statul sudic Rio Grande do Sul. 
 
Săptămâna trecută, contractele futures pe soia CBOT (24 noiembrie), au scăzut cu 9,83 USD/t la 424,53 USD/t. În ciuda unui impuls la jumătatea săptămânii din partea noului regim fiscal al Braziliei, progresul favorabil al plantărilor din SUA și incertitudinea cererii globale au afectat prețurile.
 
USDA a raportat că semănarea de soia din SUA este mai avansată decât media pe cinci ani, cu 78% însămânțat până pe 2 iunie, în creștere față de 68% cu o săptămână în urmă. Îngrijorările legate de cerere rămân în continuare, deoarece importurile de soia din Egipt și Arabia Saudită au scăzut brusc. Importurile Egiptului au scăzut cu 13% la 1,4 Mt, cu 51% sub media pe cinci ani, în timp ce importurile Arabiei Saudite au scăzut cu 28% la 208 Kha.
 
NOPA a revizuit estimarea de zdrobire a soiei din SUA din aprilie cu 2,0%, deși este încă cu 13,7% sub recordul din martie. Noul regulament fiscal al Braziliei, care poate reduce prețurile fermierilor cu 4%, ar putea slăbi competitivitatea exporturilor de soia braziliană în favoarea soiei din SUA.
 
Importurile de soia din China au fost de 10,2 Mt, în scădere cu 11,6% față de anul trecut. Sunt așteptate importuri mai mari în iunie, dar inundațiile din Brazilia și noua legislație fiscală ar putea limita acest lucru, dar și legislația este deja programată a fi supusă unor modificări.

 
Regiunea Mării Negre
 
Coceral, asociația europeană care se concentrează pe comerțul cu produse agricole, consideră că fermierii români au cultivat în toamnă rapiță pe  o suprafață de 415.000 hectare (în scădere față de estimarea din martie, de 440.000 hectare), cu o producție estimată la 1,245 milioane tone. La floarea soarelui, asociația ia în calcul o suprafață cultivată de 1,21 milioane hectare, cu o producție estimată la 2,60 milioane tone (aproape neschimbată față de luna martie).
APK-Inform raportează că piața ucraineană de export a uleiului de floarea-soarelui a cunoscut o tendință constantă de creștere a prețurilor de la începutul lunii martie. Până la 12 iunie, prețurile au atins vârful la 900 USD/t port CPT, marcând o creștere de 5-15 USD/t comparativ cu săptămâna precedentă. Această cifră reprezintă un nivel maxim de sezon pentru 2023/24, cu niveluri similare ale prețurilor observate ultima dată în martie 2023.

 

Potrivit lui Vladimir Petrichenko, CEO al ProZerno, Rusia este de așteptat să își scadă recolta de semințe de floarea-soarelui cu 8,4% în acest an, ajungând la 15,8 milioane de tone față de 17,25 milioane de tone recoltate anul precedent. Această reducere este atribuită unei scăderi a suprafețelor cultivate (de la 9,9 milioane ha la 9,7 milioane ha) și a randamentelor mai scăzute din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile. Pe de altă parte, Petrichenko anticipează o creștere a producției rusești de soia pentru 2024, crescând de la 6,824 milioane de tone anul trecut la 7,2 milioane de tone.
 

Perspective
 

Condițiile culturilor din Canada și Europa continuă să fie monitorizate îndeaproape, mai ales că semințele de rapiță își mențin prima față de soia. Cu previziunile care indică o scădere a stocurilor de rapiță în viitor, se așteaptă sprijin pe termen lung.
 
În Canada semănarea se apropie de finalizare după întârzieri anterioare, deși se menține atenția asupra condițiilor culturilor din Australia și UE. În timp ce actualul preț al semințelor de rapiță față de soia pare stabil, potențialul de aprovizionare globală mai restrânsă de rapiță sugerează un sprijin continuu față de boabele de soia pe termen lung.

Etichete: cereale2024 seminte oleaginoase cotatii bursiere pret soia cotatii DAP Constanta floarea-soarelui ulei de palmier cotatii rapita preturi Euronext șrot de soia ulei floarea soarelui

Mai multe știri

Analiza săptămânală a pieței porumbului – 16 iulie 

Analiza săptămânală a pieței porumbului – 16 iulie 

Așteptările participanților la piață pentru un raport USDA favorabil vânzătorilor au fost pe deplin confirmate. În condițiile în care condițiile climatice din principalele regiuni producătoare rămân favorabile, presiunea asupra prețurilor va continua probabil.

ȘTIRI IMPORTANTE

Copyright © 2024. All market data is provided by Barchart Solutions. Futures: at least 10 minute delayed. Information is provided 'as is' and solely for informational purposes, not for trading purposes or advice. To see all exchange delays and terms of use, please see disclaimer.