Intrare Căutare Căutare

EURONEXT

Grâu MATIF 246.75 €/t
Porumb MATIF 213.50 €/t
Rapiță MATIF 478.75 €/t
Grâu CBOT 651.25 ¢/b
Porumb CBOT 452.50 ¢/b
Soia CBOT 1,228.00 ¢/b
Șrot de soia CBOT 368.80 $/st
Ulei de soia CBOT 45.27 ¢/lb

Analiza săptămânală a pieței porumbului – 16 aprilie 2024

AgriPortal |16.04.2024
116
Analiza săptămânală a pieței porumbului – 16 aprilie 2024
Vremea
 
La mijlocul lunii aprilie, prognoza meteo este favorabilă dezvoltării noii culturi de porumb în SUA cu ploi abundente așteptate pentru întreaga centură agrară a țării. În cele din urmă, ploi abundente așteaptă și regiunile mai aride din sud-estul Europei, inclusiv Ucraina. Vremea va rămâne uscată și caldă doar în Rusia. După ploi abundente, în Brazilia și Argentina se anunță o săptămână mai uscată.

 
Repere din ultima săptămână
 
Cu câștiguri reînnoite la începutul acestei săptămâni, piața de porumb din Europa rămâne în consolidare optimistă, vechea recoltă din iunie urcând la 195 EUR, în timp ce noua recoltă din noiembrie rămâne sub nivelul de 200 EUR. Spre deosebire de MATIF, contractele futures pe porumb din Chicago s-au slăbit în cursul săptămânii, deoarece principala presiune și diferență față de ceea ce se întâmpla în Europa era aprecierea bruscă a dolarului. 

În săptămâna până la 14 aprilie, plantarea porumbului din SUA a avansat cu 3%, finalizându-se la 6%, față de 7% cu un an în urmă și 5% media ultimilor 5 ani. FranceAgriMer a raportat primul progres în plantarea în Franța, care la 8 aprilie era cu 3% completă, față de 9% cu un an în urmă și 11% în medie în ultimii 5. Plantarea celei de-a doua culturi în Brazilia a fost finalizată cu 99,5%. Recolta primei culturi este la 53%.

Pentru săptămână, recolta din Argentina a avansat cu 3,9%, cu 15,3% finalizat. După recoltarea a 1101 ha, s-au recoltat 9,72 Mt cu un randament mediu de 884 kg/zi. Față de săptămâna precedentă, randamentul mediu s-a redus. Starea culturilor s-a înrăutățit, ponderea culturilor în „slabe și foarte slabe” crescând cu 4% la 36%, față de 53% în urmă cu un an. Din acest motiv, pentru a doua săptămână consecutiv, Bursa din Buenos Aires și-a redus estimarea pentru noua recoltă cu 5 Mt la 49,5 Mt, ceea ce este deja cu 7 Mt mai puțin decât prognoza lor inițială. 

În ultimul său raport, USDA a redus producția și stocurile mondiale de porumb, dar reducerea a venit mai mult din Africa de Sud și Mexic decât scăderea general așteptată din Brazilia. Astfel, cea mai recentă prognoză a acestora rămâne pentru recoltare de 124 de milioane de tone și export de 52 de milioane de tone. Ministerul din Brazilia însă, are o altă părere, scăzând recolta cu 2 până la 111 milioane tone, iar exportul cu 1 tone până la 31 milioane tone. USDA a redus recolta Argentinei cu 1 până la 55 de milioane de tone, dar a lăsat exporturile neschimbate la 42 de milioane de tone.
 

Știri din regiunea Mării Negre
 
Susținut de fermitatea MATIF, prețurile porumbului din regiunea Mării Negre și-au menținut tonul ferm. Cererea emergentă în port susține prețurile, ajutată de lipsa ofertei de la fermieri și vânzători care se așteaptă la niveluri mai bune. Pe baza DAP Constanța, pentru săptămână, creșterea prețului este de 5 EUR până la 173 EUR, în timp ce creșterea prețului în porturile bulgare este mai modestă, cu 5 BGN la 330 BGN (169 EUR). Ploile așteptate sunt o veste excelentă pentru fermierii din regiune, care din cauza lor și a costurilor viitoare ale noii recolte, pot deveni puțin mai dispuși să ofere.
 
 
 
Perspective
 
Analiștii atenți la porumbul din Paris rămân concentrați pe pragul psihologic de 200 EUR, ceea ce este acum aproape un fapt pentru cotațiile futures în august și noiembrie. Dacă presupunem că această sarcină este deja ușoară și aproape gata, rămâne de văzut care va fi reacția prețului după aceea și dacă nu vom avea măcar o perioadă scurtă de luare a profitului, respectiv cu scăderea prețurilor. În mare măsură, acest lucru va depinde și de piața grâului, a cărei volatilitate în următoarele 2 luni este istoric uriașă și depinde în întregime de prognozele meteo.
Etichete: cereale2024 ulei floarea soarelui raport piata cereale preț CPT floarea soarelui cotatii bursiere grau preturi cereale pret FOB Constanta tranzactionare porumb vand cumpar porumb cotatii rapita vanzare cereale tranzactionare orz grain event 2024 preturile graului 2024

Mai multe știri

Analiza săptămânală a pieței de porumb - 14 mai 2024

Analiza săptămânală a pieței de porumb - 14 mai 2024

Condițiile pentru dezvoltarea noii culturi de porumb din SUA rămân favorabile, cu precipitații continue și temperaturi sezoniere. Cu toate acestea, ploile abundente și temperaturile răcoroase din vestul Europei vor fi problematice pentru însămânțarea deja întârziată

ȘTIRI IMPORTANTE

Copyright © 2024. All market data is provided by Barchart Solutions. Futures: at least 10 minute delayed. Information is provided 'as is' and solely for informational purposes, not for trading purposes or advice. To see all exchange delays and terms of use, please see disclaimer.