Intrare Căutare Căutare

EURONEXT

Grâu MATIF 215.00 €/t
Porumb MATIF 216.00 €/t
Rapiță MATIF 476.00 €/t
Grâu CBOT 539.25 ¢/b
Porumb CBOT 398.00 ¢/b
Soia CBOT 1,097.25 ¢/b
Șrot de soia CBOT 339.10 $/st
Ulei de soia CBOT 46.21 ¢/lb

Analiza săptămânală a pieței porumbului 28 noiembrie – 5 decembrie

AgriPortal |05.12.2023
105
Analiza săptămânală a pieței porumbului 28 noiembrie – 5 decembrie
Vremea

În Brazilia sunt așteptate ploi în regiunea Mato Grosso, lovită de secetă, ceea ce va ajuta la îmbunătățirea umidității solului și condiții mai bune pentru cultura de soia, după a cărei recoltare se va cultiva a doua recoltă de porumb braziliană, ce aduce peste 75% din producția totală a țării. În Argentina, nordul și centrul vor avea temperaturi mai ridicate, în timp ce un front de furtună va distribui neregulat ploile în celelalte regiuni. În Centura de Porumb din SUA, vremea uscată este însoțită de revenirea temperaturilor apropiate și peste cele normale, cu topirea stratului de zăpadă ce va permite fermierilor să finalizeze recoltarea porumbului. Europa va avea temperaturi mai scăzute în vest, în timp ce recoltatul porumbului în Ucraina beneficiază de vreme prielnică, fiind înaintea ritmului de anul trecut.
 
Repere de pe piața globală

Săptămâna trecută, Comisia Europeană a lăsat neschimbată estimarea producției de porumb a blocului comunitar, la 60,18 milioane tone, cu o recoltă de 9,28 tone estimată pentru România și 2,24 milioane tone pentru Bulgaria. Noua prognoză a CE este cu 13% peste cifra producției afectată de secetă de anul trecut, dar cu 13% sub media pe 5 ani. Progresul recoltării porumbului în UE, precum și revizuirea ascendentă a producției de porumb din SUA, de către USDA, afectează prețurile europene. La acestea se adaugă cererea globală slabă și pentru alte cereale, precum orzul, ce aduce prețurile la cel mai scăzut nivel de peste un an.

                               

În SUA, exporturile săptămânale de porumb pentru sezonul 2023/24 au totalizat 1,92 milioane tone, ceea ce a fost cel mai mare nivel al anului de comercializare, cu 35% mai mult față de săptămâna anterioară și cu 54% în creștere față de media precedentă de patru săptămâni, corform datelor USDA. Exporturile totale acumulate pentru anul de comercializare curent se ridică la 7,62 milioane tone, în creștere cu 32% față de cele 5,77 milioane tone livrate în urmă cu un an. Se preconizează că producția de porumb din SUA din 2023 va fi cea mai mare înregistrată vreodată, datorită randamentelor mai mari decât media și a celei mai mari suprafețe cultivate dintr-un deceniu, în timp ce condițiile calde și uscate au contribuit la o calitate bună a recoltei. Se estimează că fermierii americani vor recolta 386,97 milioane tone de porumb, un nivel mai ridicat decât media pe cinci ani, în ciuda stresului moderat experimentat în unele zone.

Pe de altă parte, secretarul american pentru agricultură, Tom Vilsack, a declarat săptămâna trecută că China a profitat de prețurile mai mici la porumbul din Brazilia, ceea ce a dus la o scădere cu aproape 20% a exporturilor SUA către China, dar se aștepta ca cifrele să crească din nou, în timp, deși guvernul SUA depune eforturi pentru a reduce dependența excesivă a exportatorilor americani de China și de alte piețe mari și de a încuraja o mai mare diversificare. „Realitatea este că piața noastră a fost puțin strânsă... iar prețurile noastre sunt puțin mai mari decât la prietenii noștri din Brazilia și din America de Sud și, prin urmare, China profită de oportunitate, așa cum o face adesea, pentru a profita de cost redus”, a spus Vilsack. „De-a lungul timpului, vom continua să vedem o redresare și o echilibrare a cererii.” Vilsak nu a făcut însă nicio predicție specifică pentru nivelurile viitoare ale achizițiilor de porumb făcute de China.

Consultanța StoneX estimează  producția primei culturi de porumb din Brazilia, pentru sezonul 2023/24, la 26,45 milioane tone (în reducere ușoară față de cele 26,77 milioare tone prognozate anterior) iar producția la a doua cultură de porumb este văzută la 97,33 milioane tone, în scădere de la 98,96 milioane tone, o estimare anterioară. Prețurile porumbului continuă să crească pe piața braziliană, impulsionate de ritmul ferm al exporturilor și cererea internă ridicată. Mai mult, producătorii se abțin de la vânzare, oferind volume mici pe piața spot, mizând pe noi evaluări – fiind concentrați în continuare pe întârzierile activităților de semănat la culturile de vară, ce pot afecta a doua recoltă. Potrivit Secex, exporturile de porumb brazilian au ajuns la 7,4 milioane tone în noiembrie, volum cu 25,7% superior celui din aceeași lună din 2022.
 
Regiunea Mării Negre

Prețurile porumbului DAP CVB au început săptămâna cu o ascensiune, prețurile DAP Constanța pentru porumb fiind cotate în jurul a 180 EUR/t, în timp ce cumpărătorii de porumb ucrainean oferă între 147-151 USD/t DAP POC, pentru încărcare în decembrie și între 157-162 USD/t DAP Dunăre. De asemenea, porumbul ucrainean este ofertat la 250 USD/t CIF China și 228 USD/t CIF Italia, tot pentru încărcare în decembrie și la 203 USD/t DAP/CIF în portul Constanța, pentru încărcare în ianuarie.


                        
 
Perspective

Cu recolta din emisfera nordică aproape finalizată și cu îngrijorările pentru a doua recoltă de porumb din Brazilia încă prezente pe piață, prețurile porumbului  ar putea înregistra, pe termen scurt, o tendință mai ridicată, cu excepția prețurilor americane, care au în spate o producție record în SUA dar și o îmbunătățire a transferului boabelor spre porturile oceanice, odată cu reducerea fluctuațiilor nivelului apei pe râul Mississippi, ce nu mai este în prezent un motiv de îngrijorare.

Pe piețele de numerar, procesatorii de furaje sud-coreeni încă pot reveni cu licitații iar China continuă să manifeste interes pentru porumb, atât pentru cel din SUA și Brazilia, dar și pentru cel din Ucraina. Dar sezonul de vârf al exporturilor de porumb din SUA este la început, cu ascensiuni mai mari spre sfârșitul lunii februarie, atingând vârful între mijlocul lunii martie și mijlocul lunii iunie. Iar în Brazilia, recolta safrinha va fi semănată în ianuarie-februarie 2024 și, pe parcursul dezvoltării culturii, vremea în țara sud-americană va fi factorul cheie pentru prețul porumbului, și orice manifestare perturbatoare va aducere susținere prețurilor.
 Etichete: preț porumb 2023 preț orz FOB Constanța preț grâu DAP Constanța ulei rapiță cotații ulei soia bursă CBOT cereale ucrainene export sorg cereale rusești grain event cât costă o tonă grâu export porumb porumb bursă Matif

Mai multe știri

Analiza săptămânală a pieței porumbului – 16 iulie 

Analiza săptămânală a pieței porumbului – 16 iulie 

Așteptările participanților la piață pentru un raport USDA favorabil vânzătorilor au fost pe deplin confirmate. În condițiile în care condițiile climatice din principalele regiuni producătoare rămân favorabile, presiunea asupra prețurilor va continua probabil.

ȘTIRI IMPORTANTE

Copyright © 2024. All market data is provided by Barchart Solutions. Futures: at least 10 minute delayed. Information is provided 'as is' and solely for informational purposes, not for trading purposes or advice. To see all exchange delays and terms of use, please see disclaimer.