Intrare Căutare Căutare

EURONEXT

Grâu MATIF 182.75 €/t
Porumb MATIF 174.00 €/t
Rapiță MATIF 413.50 €/t
Grâu CBOT 560.00 ¢/b
Porumb CBOT 412.25 ¢/b
Soia CBOT 1,143.00 ¢/b
Șrot de soia CBOT 334.00 $/st
Ulei de soia CBOT 44.62 ¢/lb

Analiza săptămânală a pieței porumbului 14-21 noiembrie

Analiza săptămânală a pieței porumbului 14-21 noiembrie
Vremea

Centrul și vestul Braziliei au primit ploi extrem de necesare în timp ce vremea devine tot mai uscată în sudul țării în această săptămână, dar de ambele modele beneficiază dezvoltarea culturii de porumb de vară, ce este deja însămânțată pe 80% din suprafața estimată. Și Argentina a primit ploi de intensitate diferită în aceste zile. De temperaturi mai calde continuă să beneficieze progresul recoltării în Centura de Porumb din SUA. Zonele care suferă de secetă continuă să se micșoreze în Europa, dar semnale roșii au început să fie ridicate din cauza precipitațiilor excesive, care împiedică recoltarea la porumb în unele regiuni, în special în Franța.
 
Evoluție prețuri

                    

Repere de pe piețele globale

În actualizarea sa lunară, Consiliul Internațional pentru Cereale (IGC) a crescut cu 3 milioane tone prognoza pentru producția globală de cereale pentru sezonul  2023/24, la 2.295 milioane tone, cu o perspectivă îmbunătățită pentru porumb, legată în principal de rapoartele privind randamentele înregistrate în SUA. Producția globală de porumb este estimată la 1.223 milioane tone, în creștere cu 4 milioane tone față de prognoza lunii octombrie, iar stocurile finale de sfârșit de sezon sunt prognozate la 285 milioane tone, în creștere cu 10 milioane tone față de sezonul anterior. Pe fondul cotațiilor mai slabe, în special în Argentina, sub-indicele IGC GOI la porumb a scăzut cu 7%, atingând recent un minim din trei luni. În tabelul de mai jos sunt prezentate estimările IGC pentru principalii producători de porumb în sezonul 2023/24:
                      

Conform Serviciului de statistică agricolă Agreste, fermierii francezi au recoltat în acest sezon aproximativ 12,5 milioane tone de porumb boabe (de pe 1,23 milioane hectare cultivate), cu 13,5% mai mult decât anul trecut (când producția a fost influențată negativ de condițiile meteorologice nefavorabile) dar recolta din acest an rămâne cu 6% mai mică decât media din ultimii 5 ani.

La nivelul UE, consultanța Strategie Grains și-a crescut în schimb (în ciuda ploilor care au întârziat recoltarea) estimarea pentru recolta de porumb din 2023, pentru a treia lună consecutivă, cu 400.000 tone, la 61 milioane tone, în creștere față de 52,4 milioane tone în urmă cu un an.

Până pe 19 noiembrie, 93% din porumb este recoltat în primele 18 state producătoare din SUA, în creștere față de 88% în săptămâna anterioară și înainte de media pe cinci ani, de 91%. Pe de altă parte, exporturile săptămânale de porumb au totalizat 1.807.500, în creștere cu 78% față de săptămâna anterioară și cu 81% față de media precedentă de patru săptămâni, cu exporturi totale pe sezon de 6,5 milioane tone, în creștere cu 31% față de 4,97 milioane tone în urmă cu un an.

Pe fondul producției de porumb record anticipate în SUA pentru sezonul 2023/23, industria etanolului se confruntă cu o creștere remarcabilă a profitabilității. Conform Agriculture Research Refinitiv, marjele pentru producția de etanol au crescut în special în regiunile cheie de producție, cum ar fi Centura de Porumb. Analizând indicatorii de piață, Refinitiv și-a revizuit proiecția pentru consumul de porumb din SUA pentru etanol în sezonul 2023/24, la 5.464,4 milioane busheli (aprox. 139 milioane tone), peste estimarea USDA din noiembrie.

În America de Sud, Bursa de cereale din Buenos Aires (BAGE) și-a redus previziunile privind suprafața cultivată cu porumb în Argentina pentru sezonul 2023/24, la 7,1 milioane hectare, cu 200.000 hectare mai mică decât estimările anterioare și la același nivel ca în sezonul 2022/23.

World Weather Inc a remarcat că părți din centrul Braziliei au primit ploi slabe în weekend, în timp ce zonele sudice au primit ploi abundente, dar nu a observat prea multe schimbări pentru celelalte zone agricole ale țării în următoarele zece zile. Sunt probabile averse izolate și furtuni în zonele cheie pentru cultura de vară. Refinitiv Commodities Research estimează o producție totală de porumb de 121,3 milioane de tone, cu o reducere de 3,9% față de estimarea anterioară și mai mică față de recolta sezonului anterior, de 131,8 milioane tone.

Conform estimărilor Administrației Generale a Vămilor (GACC), China a crescut importurile de porumb în octombrie cu 23,6%, până la 2,04 milioane tone, un volum mai ridicat față de cele 550.000 tone achiziționate în octombrie 2022, cu importuri totale pentru primele 10 luni ale acestui an de 18,6 milioane tone, cu 2,2% mai puțin decât în aceeași perioadă din 2022.
 
Regiunea Mării Negre

Piața porumbului la Marea Neagră este destul de liniștită, ofertele pentru porumbul ucrainean rămânând stabile, la 253 USD/t CFR China, 227-228 USD/t CFR Spania și 220 USD/t CFR Egipt, pentru livrarea în decembrie. Prețurile DAP pentru porturile Reni, Odesa, Chornomorsk sunt evaluate la 145-147 USD/t. Cererea pentru originile UE (România, Bulgaria) rămâne scăzută, pe fondul concurenței cu alte origini și vânzarea internă lentă de la producători.
 
Perspective

Pe măsură ce recoltarea producției record de porumb din SUA se apropie de finalizare, atenția pentru acoperirea decalajului de aprovizionare se va îndrepta către America de Sud pentru începutul anului 2024. În momentul de față, semănatul la soia braziliană (după care se va semăna recolta de porumb safrinha) este în urmă din cauza secetei din partea de nord a țării, generată de evenimentul meteorologic El Niño.

Pe de altă parte, fenomenul meteorologic El Nino va dura cel puțin până în prima jumătate a anului 2024, conform ultimelor prognoze ale Națiunilor Unite, ploile anormale estimate pentru America de Sud, alături de o încălzire mai puternică de-a lungul coastei Braziliei, crescând temeri pentru sectorul agricol, mai ales pentru dezvoltarea celei de a doua recolte de porumb braziliene.

Prețurile de bază ale porumbului vor rămâne sub presiune pe termen scurt, pe fondul perspectivelor unei producții consistente, recoltată deja în emisfera nordică. Cu toate acestea, se așteaptă ca prețurile să fluctueze în lunile următoare, în funcție de condițiile meteorologice dictate de El Niño. Dacă condițiile rămân în mare parte uscate în regiunile cheie producătoare din Brazilia, este posibil ca oferta de porumb safrinha să se restrângă, ceea ce va duce la o creștere a prețurilor.
 Etichete: preț grâu de măcinat 2023 preț porumb FOB Constanța preț orz DAP Constanța ulei vegetal tranzacții porumb bursă Matif export rapiță grâu bursă CBOT EuroGrainExchange 2024 export porumb cereale ucrainene grain event export orz

Mai multe știri

ȘTIRI IMPORTANTE

Copyright © 2024. All market data is provided by Barchart Solutions. Futures: at least 10 minute delayed. Information is provided 'as is' and solely for informational purposes, not for trading purposes or advice. To see all exchange delays and terms of use, please see disclaimer.