Repere pe piața orzului
Producția globală de orz este de așteptat să scadă în sezonul 2023/24, fiind revizuită recent descendent de la evaluarea inițială a USDA făcută în luna iunie, de 148 milioane tone (152 milioane tone în sezonul 2022/23), în timp ce IGC estimează recolta totală a lumii la 145 milioane tone. Pentru Uniunea Europeană, serviciul FAS al USDA a redus recolta la 48,2 milioane tone, deoarece seceta severă, în special în Spania, a scăzut randamentelele care sunt însă proiectate și mai mici decât în anul de comercializare precedent în Germania, Țările de Jos, Republica Cehă, Țările Baltice și Țările Nordice. După eșecul de anul trecut, se preconizează că randamentele vor reveni în Franța, Bulgaria, România și Ungaria, dar primele rezultate ale recoltei nu arată prea optimist pentru aceste țări.
Exporturile de orz din UE sunt revizuite la 6,3 milioane de tone, deoarece condițiile meteorologice neobișnuite și extreme au redus disponibilitatea exportabilă. Cu toate acestea, Franța poate exporta în continuare cantități mari de orz în China. De asemenea, potențialul de export al României s-a îmbunătățit semnificativ datorită perspectivelor bune de recoltă și a rolului strategic al portului Constanța în tranzitul cerealelor ucrainene și, într-o măsură mai mică, în re-exportul de orz din Ungaria. Previziunile mai scăzute ale exporturilor se explică în mare parte prin reducerea exporturilor UE către China, țările nord-africane și Orientul Mijlociu, având în vedere concurența acerbă a orzului rusesc și australian.
Trebuie precizat că, pentru emisfera nordică USDA prevedea, în luna iunie, o schimbare în perspectivele de plantare și producție la principalii producători: producția Ucrainei a fost estimată în creștere, la 6,4 milioane tone, datorită condițiilor favorabile și suprafeței cultivate mai mari; producția Turciei a fost estimată la 8,2 milioane tone și, de asemenea, producția Rusiei a fost văzută în creștere, la 19,6 milioane tone.

Pentru emisfera sudică, ABARES din Australia a venit cu prima estimare de recoltă pentru sezonul 2023/24 la 9,9 milioane tone, în scădere cu 30% față de cele 14,1 milioane tone recoltate anul trecut, deși suprafața plantată cu orz va crește cu 4%, până la 4,3 milioane hectare, în mare parte datorită capacității culturii de a rezista la condiții mai uscate în comparație cu grâul și canola. Experții FAS ai USDA au estimat însă recolta de orz din Australia la 10 milioane de tone și au crescut estimarea exporturilor la 5,5 milioane tone (7,5 milioane tone anul trecut) datorită reluării preconizate a livrărilor către China, pe fondul incertitudinii exporturilor ucrainene. Nu trebuie uitat însă că, privind în perspectivă, dezvoltarea unui eveniment El Niño este probabil să aibă ca rezultat precipitații sub medie în estul Australiei pentru culturile de iarnă.
Producția de orz din Argentina este estimată de FAS, pentru sezonul 2023/24, la 4,5 milioane tone, în scădere cu 800.000 tone față de cea mai recentă prognoză Wasde (dar în creștere față de sezonul anterior, 4,3 milioane tone), deoarece „în ultimele săptămâni a existat o schimbare târzie a unei anumite zone de la orz la grâu, în special în sud-estul provinciei Buenos Aires, principala regiune de orz a țării” iar proiecția exporturilor a fost redusă cu 800.000 tone, la 2,6 milioane tone (2,7 milioane tone în sezonul 2022/23). Prin urmare, producția de orz pentru sezonul 2023/24 la principalii producători se prezintă astfel:
Prețuri
Întrucât Rusia și Ucraina reprezintă împreună 19% din oferta mondială de orz, prețul în Europa a crescut cu aproximativ 65% în 2022. În luna mai, după începerea conflictului de la Marea Neagră, prețul la orz în Europa a fost în medie de 389 EUR/t, înregistrând o creștere de 77,1% față de aceeași perioadă a anului anterior.
Prețurile orzului au fluctuat la capătul inferior al curbei pe piețele europene în primul semestru din 2023. Prețurile au trecut de la un preț mediu de aproximativ 272 EUR/t în ianuarie 2023 în Uniunea Europeană, la 212 EUR/t în iunie 2023. Această depreciere a prețului a fost atribuită în principal normalizării comerțului în contextul conflictului în curs de desfășurare între Rusia și Ucraina și reducerea congestiilor portuare. Tendințele prețurilor pentru orz aproape s-au menținut neschimbate pe piața internă din SUA, adică la un nivel ridicat, având în vedere creșterea inflației globale, pierderile de recolte din cauza vremii severe și logistica complexă.
La începutul noului sezon 2023/24 (iulie) prețurile orzului s-au menținut pe linia de plutire pe piața UE în ciuda recesiunii economice persistente și a sistării acordului „grain deal”.
În prezent, recolta de orz din Franta se apropie de finalizare. Randamentele sunt confirmate la niveluri bune la orzul de iarnă, în timp ce sunt mai mici la orzul de primăvară. Recolta franceză ar trebui să depășească 12 milioane tone. Orzul livrat la Rouen a crescut cu aproape 10 euro la sfârșitul lunii iulie, la 228,5 EUR/t, în urma rezultatelor bune ale recoltei și în urma grâului. În ultimele 10 zile prețurile la orz FOB Franța au avut următorul traseu:
Exporturile franceze către China sunt încă dinamice, cu 529.000 tone încărcate în iulie (față de 213.000 de tone în iulie 2022). În același timp, campania de export rusească a început foarte puternic, cu 493.000 tone transportate pe mare între 1 - 20 iulie. Anul trecut, exporturile maritime de orz rusesc au ajuns la doar 147.000 tone pentru întreaga lună iulie.
Perspective
În prezent, prețurile de achiziție ale orzului au scăzut la 130-140 USD/t pentru livrările ucrainene în porturile dunărene, în timp ce anul trecut acestea au ajuns la 150-160 USD/t, deși exporturile prin porturile Mării Negre au fost complet blocate. Prețurile cerute pentru livrările în portul Constanța la sfârșitul lunii iulie au fost de 185 USD/t, în timp ce acestea erau anul trecut la 220-250 EUR/t DAP. Pe de altă parte, prețurile orzului românesc DAP Constanța sunt staționare de 2 zile la 165 EUR/t, deoarece producătorii români încă sunt reticenți în a vinde, așteptând noi licitații pe piață și evoluția situației de la Marea Neagră, sperând într-o apreciere a cotațiilor.
Pe termen scurt, prețurile globale ale orzului vor continua să urmărească complexul mai larg de cereale. Dar, am putea vedea și o apreciere a cotațiilor orzului european față de grâu dacă echilibrul dintre cererea și oferta de orz din UE rămâne atât de strâns – cum este de așteptat, iar livrările ucrainene vor ajunge greu în blocul comunitar.