Vremea
Deocamdată lipsa precipitațiilor este puțin îngrijorătoare pentru înființarea grâului de iarnă în SUA, unde temperaturile rămân blânde, doar Vestul Mijlociu va primi unele precipitații ușoare dar Delta americană va beneficia de ploi abundente. În Preriile Canadei potențialul de precipitații semnificative este scăzut. Seceta din Argentina continuă să aducă daune dezvoltării grâului iar majoritatea zonelor vor rămâne uscate. Un sistem atmosferic se abate peste Europa, cu ploi abundente prognozate pentru Franța, Germania și Marea Britanie. Precipitațiile ar ajuta la menținerea sau îmbunătățirea umidității solului, dar ar putea întârzia semănatul grâului de iarnă. Zonele de vest ale regiunii Mării Negre au umiditate adecvată a solului, dar majoritatea estului Ucrainei și a vestului Rusiei au îndurat căldură și secetă timp de câteva luni, creând condiții foarte proaste pentru semănatul și răsărirea grâului de iarnă.
Repere de pe piața globală
Contractele futures pe grâu la Bursa Euronext au avut unele creșteri în această săptămână, cu sprijinul riscurilor meteorologice pentru însămânțarea grâului de iarnă în emisfera nordică, dar au rămas sub vârful săptămânii anterioare, pe fondul semnelor de concurență acerbă la export cu regiunea Mării Negre. Oricum, piețele de cereale așteaptă direcții suplimentare din partea evaluării trimestriale a USDA făcută pentru stocurilor de cereale din SUA ce urmează să fie dată publicității luni.
Asociația europeană a comercianților de cereale, Coceral și-a redus în această săptămână estimarea producției de grâu moale din UE și Marea Britanie cu 8,5 milioane tone față de prognoza din iunie, acum văzută la 126 milioane de tone, în scădere cu 10% față de anul trecut. Producția de orz a fost revizuită în scădere cu 2,3 milioane tone, până la 57,6 milioane tone.
Exporturile de grâu din SUA au fost din nou dezamăgitoare, ajungând la 158.900 tone față de cele 305.000 tone necesare pentru a atinge obiectivul USDA iar prețurile mai mari existente în prezent pe piață reduc cererea. Între timp, în Brazilia, precipitațiile excesive afectează cultura de grâu, care este în pragul recoltării. Argentina se confruntă, de asemenea, cu unele provocări, lipsa de umiditate și seceta afectând acum recolta de grâu. Dar BAGE și-a majorat proiecția pentru recolta de grâu din acest sezon cu aproape 3%, la 18,6 milioane tone.
Pe de altă parte, înghețurile severe pun în pericol câmpurile de grâu din sudul și sud-estul Australiei. Suprafața cultivată în regiune se aștepta inițial să producă 3,2 milioane tone de grâu, dar aceasta ar putea fi redusă cu 10- 60% ceea ce ar diminua recolta totală de grâu din Australia, aceasta putând scădea la 29 milioane tone (de la ultima prognoză a ABARES de 31,1 milioane tone).
Cererea de grâu de la începutul acestul sezon (1 iulie) a fost a pusă sub semnul întrebării atunci când Turcia a pus obloanele pentru achizițiile de grâu, o interdicție care este programată să expire în octombrie, deși multe voci de pe piață se așteaptă ca aceasta să fie prelungită cel puțin până la sfârșitul anului. Iar China a fost destul de liniștită la importul de grâu în acest sezon, cel puțin din perspectiva cererii pentru grâu australian. De asemenea, importatorii din Nordul Africii și Orintul Mijlociu au apărut destul de sporadic pe piață.
Regiunea Mării Negre
Preocuparea cu privire la seceta din regiunea Mării Negre a fost amplificată săptămâna aceasta de o estimare a companiei de consultanță Sovecon conform căreia progresul semănării grâului de iarnă în Rusia a scăzut la cel mai mic nivel din ultimii 11 ani. Condițiile rusești de semănare a grâului de iarnă sunt îngrijorătoare. Mai mult de jumătate din suprafața ce va fi cultivată cu grâu de iarnă în regiunea Mării Negre rămâne prea uscată pentru semănat sau răsărire, cu puține ploi în următoarele 15 zile.
Pe de altă parte, Rusgrain Union a actualizat prognoza pentru randamentul culturilor de cereale și potențialul de export al Rusiei din cauza evenimentelor climatice extraordinare și a datelor actuale despre noua recoltă. Dar producția de grâu este văzută acum la 83,4 milioane tone, cu 5,2% mai mult decât prognoza din luna iunie, cu exporturi estimate la 43,5 milioane tone, în creștere cu 8,7% față de prognoza anterioară.
Ministerul Agriculturii din Ucraina și-a revizuit în scădere prognoza pentru suprafața se va fi cultivată cu grâu de iarnă pentru 2025, la 4,48 milioane hectare, de la 4,69 milioane hectare estimate anterior. Ministerul nu a dat niciun motiv pentru revizuire, dar aceasta vine pe fondul condițiilor aride din mare parte din Ucraina.
Perspective
Piața grâului rămâne susținută destul de decent pe măsură ce recoltarea din emisfera nordică se apropie de finalizare, dar prețurile CBOT și MATIF vor rămâne sub presiune până când cotațiile de la Marea Neagră vor deveni mai ferme, ajutate de seceta din regiune. Dar dacă aveți stocuri de grâu, credem că este bine să mai așteptați cu vânzările până în primul trimestru din 2025, când va intra în vigoare și cota la exportul de grâu rusesc (din februarie).