Vremea
Temperaturile continuă să fie peste normal în următoarele zile în SUA, reducând umiditatea solului și sănătatea culturilor, deși unele averse de ploaie ar putea limita maximele generale. În ciuda unor fronturi care se vor deplasa în Preriile Canadei, ploile vor fi izolate iar umiditatea solului continuă să scadă și devine critică pentru grâul aflat în stadiile critice de reproducere și umplere. Potrivit datelor de la Copernicus Climate Change Service, Europa va continua să înregistreze valuri de căldură arzătoare în lunile următoare, cel puțin în luna august temperaturile vor continua probabil să bată recordurile globale.
Repere de pe piața globală
Grâul Matif a încercat o consolidare pe parcursul acestei săptămâni, mai ales că și valorile grâului de la Marea Neagră s-au stabilizat, față de grâul din Chicago care experimentează în prezent o volatilitate mai ridicată (având în spate o recoltă puternică de grâu în SUA). Comercianții așteaptă o nouă evaluare a potențialului de producție din Europa de Vest, unde recoltarea a fost din nou perturbată de ploi și furtuni. Mai mult, fermierii francezi cer guvernului ajutor financiar pentru pierderile acumulate de recolta de grâu. Sondajele pe teren arată o scădere a recoltei cu 15% față de anul trecut, dar ar putea fi o scădere de până la 28%, conform AGPB, producția putând fi decimată la aprox. 26 milioane tone.
O reapariție recentă a căldurii și secetei în Preriile din vestul și centrul-sud al Canadei a stârnit îngrijorări cu privire la producția de cereale de primăvară. Dar, în cea mai recentă estimare, Biroul FAS al USDA din Ottawa prognozează că producția canadiană de grâu va ajunge la 35,5 milioane tone în sezonul 2024/25, o creștere cu 11% față de anul precedent. FAS estimează că exporturile totale de grâu vor ajunge la 24 milioane tone, un echivalent de 68% din oferta internă, ceea ce este cu 1% peste nivelul record înregistrat în sezonul 2022/23 și cu 8% peste media pe 10 ani.
Pe de altă parte, în emisfera sudică, există șanse foarte bune ca Australia și Argentina să aibă recolte de grâu destul de consistente în 2024. Serviciul FAS al USDA din Argentina a proiectat că producția de grâu a țării în sezonul 2024/25 va totaliza 18,6 milioane tone, cu 600.000 tone mai mare decât estimarea oficială a USDA. Semănatul grâului din Argentina este aproape finalizat. Iar sosirea întârziată a fenomenului meteo La Niña și posibila influență slabă a acestuia în al treilea și al patrulea trimestru din 2024 sugerează că există un potențial pentru precipitații în timp util, care va susține o recoltă de cereale de iarnă mult mai mare decât de obicei.
Precipitațiile căzute în mare parte din Australia au îmbunătățit perspectivele pentru producția de grâu a țării în sezonul 2024/25, dar cererea din China ar putea fi foarte slabă în acest sezon. Analiștii locali estimează acum producția de grâu de pe continentul de la antipozi la 30 milioane tone. Prin comparație, Australia a produs 26 milioane tone de grâu în sezonul 2023/24, unul relativ uscat, și 40,5 milioane tone în sezonul mult mai umed 2022/23. Dar cel mai mare risc pentru fermierii australieni este cererea chinezească scăzută, până în prezent niciun volum din recolta nouă nu a fost contractat de China.
În general, prețurile grâului la nivel mondial au continuat să scadă în luna iulie. Prețurile grâului american au scăzut cu 3 -12 USD/t în timp ce cotațiile din emisfera sudică au înregistrat cele mai mari pierderi, scăzând cu 30 USD/t în Australia și 22 USD/t în Argentina, deoarece condițiile rămân pozitive pentru creșterea culturilor. Condițiile slabe ale culturilor și rezultatele dezamăgitoare ale recoltei au menținut pierderile la grâul din UE și din regiunea Mării Negre, la 1-7 USD/t. Între timp, grâul francez a crescut cu 6 USD/t în iulie, deoarece rezultatele recoltei franceze sunt cu mult sub așteptări.
Regiunea Mării Negre
Prețurile de export ale grâului din Rusia au rămas în mare parte neschimbate, grâul 12,5% fiind oferit în intervalul 220-222 USD/t FOB, similar cu săptămâna anterioară, iar analiștii cred că cotațiile au ajuns la cel mai scăzut nivel, deoarece fermierii sunt reticenți să vândă din cauza scăderii puternice a profitabilității. Dar cererea exportatorilor de grâu din sudul federației a crescut în ultimele săptămâni pe fondul vânzărilor active, volumul contractelor de vânzare încheiate până la 30 iulie se ridică la 3,2 milioane tone, în creștere față de 2,6 milioane tone în iunie, dar în scădere față de 4,5 milioane tone cu un an mai devreme.
Uniunea ucraineană a comercianților de cereale (UGA) și-a redus din nou estimarea producției de grâu din 2024 în jurul a 19,8 milioane tone (22 milioane tone în 2023) iar recolta de orz ar putea ajunge la 4,95 milioane tone, în creștere cu 350.000 tone față de estimarea anterioară (5,8 milioane tone în 2023). În aceste condiții, exporturile potențiale de grâu în sezonul 2024/25 ar putea ajunge la aproximativ 13 milioane tone, ținând cont de faptul că stocurile reportate la începutul sezonului erau aproape de 1 milion tone. Exportul de orz ar putea ajunge la 2 milioane tone (2,5 milioane tone în sezoul anterior).
Perspective
Prima lună din sezonul 2024/25 a venit cu valori relativ scăzute pentru grâu, generate de o reducere a capacității sale de ancorare pe piețele importatorilor. Mai mult, pe piață sunt discuții despre o scădere a producției de grâu în UE (asociață cu pierderi de calitate în Franța și, posibil, pentru Germania) dar perspectivele bune, deocamdată, de producție din emisfera sudică elimină multe îngrijorări legate de oferta potențială a sezonului.
Prin urmare, presiunea recoltelor rămâne pe piață, la care se adaugă o lipsă de vitalitate a cererii, fapt ce va menține prețurile în numerar la un nivel scăzut, iar fondurile la Bursa Euronext și cea din Chicago vor continua să-și acopere pozițiile scurte.