Intrare Căutare Căutare

EURONEXT

Grâu MATIF 246.75 €/t
Porumb MATIF 213.50 €/t
Rapiță MATIF 478.75 €/t
Grâu CBOT 651.25 ¢/b
Porumb CBOT 452.50 ¢/b
Soia CBOT 1,228.00 ¢/b
Șrot de soia CBOT 368.80 $/st
Ulei de soia CBOT 45.27 ¢/lb

Analiza săptămânală a pieței grâului – 19 aprilie 2024

AgriPortal |19.04.2024
222
Analiza săptămânală a pieței grâului – 19 aprilie 2024
Vremea

În următoarea perioadă, se așteaptă ca vremea mai umedă să continue în Franța și Germania și este posibil să încetinească ritmul semănatului de primăvară. Aversele și furtunile ocazionale oferă umiditate benefică în Câmpiile Centrale ale SUA, dar o secetă semnificativă persistă în unele zone cheie producătoare de grâu de iarnă, în timp ce ploaia crește umiditatea solului în Preriile de Est din Canada. China ar trebui să primească vreme mai caldă în mai multe zone agricole, de acest lucru beneficiind arătul și semănatul de primăvară. Sudul Rusiei rămâne cald și secetos și deja au apărut îngrijorări pentru recoltele de cereale de iarnă semănate în zonă.
 
Repere de pe piața globală

Grâul Matif nu prea a profitat în această săptămână de deprecierea monedei euro în raport cu dolarul american și de îngrijorările legate de condițiile meteorologice din UE, fiind într-o mare volatilitate din cauza cererii scăzute de export pentru grâul vest-european și a concurenței puternice de pe piețele Mării Negre. Grâul din Chicago este în recuperare, cu un câștig săptămânal de 1,2%, susținut mai ales de anunțul făcut de Bursa de cereale din Buenos Aires, ce a arătat că, în urma evenimentului meteorologic La Nina, ce va aduce secetă în Argentina, fermierii țării ar putea cultiva doar 5,9 milioane hectare cu grâu pentru sezonul 2024/25, mult sub media ultimilor cinci ani.

                 

Biroul agricol FranceAgriMer și-a redus prognoza pentru exporturile franceze de grâu moale în afara Uniunii Europene pentru sezonul 2023/24, la 10 milioane tone (de la 10,15 milioane tone estimate luna trecută), invocând o lipsă de competitivitate pe piața algeriană. Estimările pentru stocurile finale franceze de grâu moale în acest sezon au fost revizuite ascendent, la 3,75 milioane tone, o creștere de 47,7% față de cele 2,55 milioane tone la finalul sezonului 2022/23. Dar biroul a confirmat că perspectivele pentru recolta de grâu de iarnă a sezonului 2024/25 din Franța rămân sumbre din cauza vremii umede.

În Germania, Asociația cooperativelor agricole se așteaptă ca recolta de grâu din acest an să scadă cu 6,3% față de anul, la 20,16 milioane tone, din cauza reducerii suprafețelor cultivate, iar estimarea a fost ușor în scădere față de estimarea anterioară a asociației, din martie, de 20,14 milioane tone. Dar, deoarece prognoza a fost doar puțin în scădere față de estimarea anterioară, acest lucru este un semn că Germania a scăpat de daunele cauzate de ploile din perioada semănării și din lunile februarie și martie, care au provocat scăderi de randament la culturile din Franța și Marea Britanie.

Raportul Crop Progress de la USDA afirmă că, până pe 14 aprilie, starea culturii de grâu de iarnă este evaluată la 55% bună/excelentă, în scădere cu un procent față de săptămâna anterioară. USDA spune că semănatul grâului de primăvară a început în primele șase state cultivatoare, cu un progres de 7%, în creștere față de 3% săptămâna anterioară și înainte mediei pe cinci ani, de 6%.

Consiliul Internațional pentru Cereale (IGC) și-a redus prognoza pentru producția globală de grâu pentru sezonul 2024/25, cu 1 milion tone, la 798 milioane tone, iar consumul este proiectat în scădere, tot cu un 1 milion tone față de luna anterioară, la 803 milioane tone, cu stocuri la sfârșit de sezon proiectate la 259 milioane tone, în scădere cu 3 milioane tone față de prognoza din martie.
 
Regiunea Mării Negre

Consultanța LSEG Commodities Research & Forecast consideră că vremea caldă favorabilă crește perspectivele producției de grâu din Rusia pentru sezonul 2024/25, și de aceea face o nouă estimare, la 89,8 milioane tone (în creștere de la prognoza anterioară de 87,9 milioane tone) din care grâu de iarnă 65,1 milioane tone și 24,7 milioane tone grâu de primăvară. Estimarea actuală a consultanței nu include regiunile ucrainene ocupate.

În această săptămână piața a continuat să se întrebe dacă guvernul rus va lua o poziție mai dură în ceea ce privește impunerea prețului minim de export, politică ce a împiedicat grâul rusesc să câștige licitația Egiptului din această săptămână, unde a fost oferit la 230 USD/t FOB (deși, în realitate, grâul rusesc este disponibil cu 10-15 dolari mai ieftin decât cel oferit în licitație, în ciuda pragului de preț al guvernului). Pe de altă parte, consultanța SovEcon a estimat că Rusia va exporta 4,2-4,6 milioane tone de grâu în aprilie, comparativ cu un record de 4,4 milioane tone în urmă cu un an. Rusia a livrat aproximativ 4,9 milioane tone în martie, cel mai mai mare volum pentru această lună.

Rusia și alți furnizori de la Marea Neagră sunt atât de ieftini încât este probabil să câștige majoritatea afacerilor de export în viitorul apropiat. Cu toate acestea, pe piața UE de la Marea Neagră, comercianții nu au observat nicio îmbunătățire a interesului de cumpărare pentru grâu de măcinat, în timp ce mărfurile de grâu furajer sunt cotate la aproximativ 206-208 USD/t FOB.

                  
 
Perspective

Prețul grâului european va continua tendința bearish în perioada următoare, deoarece grâul din Uniunea Europeană continuă să se lupte pentru competitivitate pe piața globală cu recoltele mari din Rusia ce au permis grâului rusesc să domine pe unele piețe care, în mod tradițional, erau deținute de grâul din UE. Dacă în sezoanele anterioare Africa de Nord, Africa Subsahariană și Orientul Mijlociu erau de obicei piețe puternice pentru grâul din UE, conform USDA, exporturile UE din iulie până în ianuarie au scăzut cu 25% pe piețele din Africa de Nord și cu 60% pe piețele din Orientul Mijlociu.

Comercianții continuă să monitorizeze tensiunile existente între Rusia și Ucraina, iar îngrijorarea că acestea ar putea perturba comerțul cu Marea Neagră rămâne pe piață, la care se adaugă recenta escaladare a conflictului din Orientul Mijlociu, care pune sub presiune prețul petrolului. Dar, ca întotdeauna în această perioadă a anului, vremea va fi un factor cheie al pieței grâului în săptămânile următoare, mai ales că emisfera nordică prezintă condiții mixte de dezvoltare a culturilor.
 Etichete: preț grâu 2024 preț porumb FOB Constanța preț orz port Constanța îngrășăminte tranzacții porumb bursă Matif grâu bursă CBOT EuroGrainExchange 2024 cereale ucrainene grain event export orz cât costă o tonă grâu furajer

Mai multe știri

Analiza săptămânală a pieței de porumb - 14 mai 2024

Analiza săptămânală a pieței de porumb - 14 mai 2024

Condițiile pentru dezvoltarea noii culturi de porumb din SUA rămân favorabile, cu precipitații continue și temperaturi sezoniere. Cu toate acestea, ploile abundente și temperaturile răcoroase din vestul Europei vor fi problematice pentru însămânțarea deja întârziată

ȘTIRI IMPORTANTE

Copyright © 2024. All market data is provided by Barchart Solutions. Futures: at least 10 minute delayed. Information is provided 'as is' and solely for informational purposes, not for trading purposes or advice. To see all exchange delays and terms of use, please see disclaimer.