Intrare Căutare Căutare

EURONEXT

Grâu MATIF 226.75 €/t
Porumb MATIF 208.00 €/t
Rapiță MATIF 463.50 €/t
Grâu CBOT 571.25 ¢/b
Porumb CBOT 440.50 ¢/b
Soia CBOT 1,160.00 ¢/b
Șrot de soia CBOT 359.60 $/st
Ulei de soia CBOT 43.91 ¢/lb

Analiza săptămânală a pieței grâului – 17 mai 2024

Prețurile grâului au fost susținute de condițiile meteorologice severe din Rusia, care au adus reduceri drastice de producție

AgriPortal |17.05.2024
282
Analiza săptămânală a pieței grâului – 17 mai 2024
Vremea

În SUA, Câmpiile Centrale și Sudice vor primi unele ploi sporadice dar mai multe precipitații consistente sunt anunțate în sud-vestul federației. Franța este pregătită să primească și mai multe ploi, iar prognozele pe termen lung prevăd condiții mai umede până la sfârșitul lunii iunie. În schimb, țările UE de la Marea Neagră se uită la temperaturi mai calde pentru aceeași perioadă dar, chiar și cu o lipsă de precipitații și temperaturile mai ridicate de la începutul lunii martie, indicele NDVI pentru principalele zone de creștere a grâului de iarnă are o valoare medie pentru această perioadă a anului. Sud-estul Ucrainei și sud-vestul Rusiei rămân afectate de o perioadă de temperaturi foarte scăzute.
 
Repere de pe piața globală

Grâul Matif a încercat în această săptămână să atingă și să se mențină la pragul psihologic de 250 EUR/t la contractul din septembrie, deoarece cea mai recentă reducere a prognozelor de recoltă din Rusia (făcută de ministerul agriculturii și de către alte consultanțe) a menținut accentul pe potențialele daune climatice la principalul exportator mondial. În timp ce piața globală a grâului s-a obișnuit cu o ofertă mare de grâu rusesc ieftin în ultimii ani, este evident pentru mulți că această imagine s-ar putea schimba pentru noul sezon.

Fluctuația prețurilor la Bursa din Chicago din ultima săptămână funcționează ca un memento că piețele sunt greu de prezis și nu acționează întotdeauna „rațional”. Vremea din emisfera nordică, raportul WASDE al USDA, reducerile drastice ale producției rusești de grâu și vânzările rapide la export făcute din SUA - acționează mereu ca factori de piață ce sunt luați în calcul de comercianți. Dacă ne uităm pe datele USDA, vedem o înăsprire a bilanțului global pentru noul sezon deoarece stocurile de grâu la exportatorii majori sunt de 54,25 milioane tone, cel mai scăzut  nivel din sezonul 2012/13 (53,81 milioane tone) iar următorul cel mai scăzut număr este din sezonul 2007/08 (42,72 milioane tone), când grâul CBOT s-a tranzacționat în jurul pragului de 10 USD/bushel.

                   

Cel de-al șaptelea raport Crop Progress de la USDA pentru sezonul de vegetație 2024 arată că 50% din grâul de iarnă din SUA se află în condiții bune/excelente (neschimbat față de săptămâna anterioară) în timp ce progresul semănării grâului de primăvară, în primele șase state cultivatoare, este de 61%, în creștere față de 47% în săptămâna anterioară și înainte mediei pe cinci ani, de 48%.

Strategie Grain a crescut producția de grâu moale din UE pentru sezonul 2024/25, la 123,5 milioane tone, producțiile mai bune prognozate pentru Spania, România și Bulgaria adăugându-se la producția totală a blocului comunitar, care rămâne însă sub nivelul celei din 2023 (126,1 milioane tone), după o scădere a suprafețelor cultivate în toamnă, în urma ploilor abundente din anumite părți ale Europei de Vest.

Între timp, primele rezultate ale turneului Consiliului pentru calitatea grâului din Kansas au proiectat un randament mediu în nordul statului de 49,9 busheli/acru pentru grâu tare roșu de iarnă, cel mai mare din ultimii trei ani. Pentru sudul continentului american, Bursa de cereale Rosario din Argentina și-a exprimat optimismul cu privire la recolta de grâu a țării din sezonul 2024/25, invocând condițiile îmbunătățite ale solului la începutul semănării și ploile așteptate în octombrie și noiembrie.

Stocurile de grâu din silozurile guvernamentale din India au scăzut, la 1 mai, cu 10,3% față de aceeași perioadă a anului trecut, la cel mai mic nivel din 2008, după ce doi ani de recolte scăzute au determinat vânzarea unor volume record pentru a stimula aprovizionarea internă și a scădea prețurile locale. Conform USDA,  recolta de grâu din Rusia pentru sezonul 2023/24 este estimată la 110, 55 milioane tone, cu o prognoză pentru noul sezon de 114 milioane tone.
 
Regiunea Mării Negre

Prețurile grâului de pe piața rusească au fost susținute de condițiile meteorologice severe din federație, care au un efect negativ puternic asupra noilor culturi, și de cererea în creștere pentru grâul rusesc de la țările din Africa de Nord. Ministerul rus al agriculturii a declarat că înghețurile au ucis 830.000 hectare de culturi sau aproximativ 1% din totalul țării. În acest context, grâul rusesc 12,5% a căpătat o mare fermitate, fiind oferit la 240 USD/t FOB, în timp ce ofertele pentru grâu 11,5% au fost văzute la 235 USD/t FOB pentru încărcare în mai-iunie.

În ceea ce privește recolta de grâu a Rusiei din 2024, după ce USDA a venit în raportul WASDE cu o estimare de 88 milioane tone, reducerile au început să curgă: ministrul rus al agriculturii a prognozat recolta de grâu la 84,2 milioane tone, ținând cont că condițiile culturii s-au deteriorat. Consultanța SovEcon și-a redus și ea estimarea pentru recolta de grâu din Rusia, la 85,7 milioane tone (de la 89,6 milioane tone), ceea ce înseamnă că aprox. 3,9 milioane tone de grâu în Rusia au fost avariate de secetă și îngheț. Iar compania Cefetra estimează o scădere a producției de grâu rusesc la 86 milioane tone (cu exporturi prognozate la 46,1 milioane tone în noul sezon).

Actualizarea USDA pentru producția de grâu a României pentru sezonul 2024/25 este una destul de optimistă, cu un volum estimat la 10 milioane tone (de pe 2,28 milioane hectare cultivate). Pentru cerealele secundare, agenția estimează o producție de orz de 2,15 milioane tone (500.000 hectare), ovăz - 170.000 tone 72.000 hectare semănate) și secară – 35.000 tone (14.000 hectare).

                    
 
Perspective

Vremea rămâne cea care va da tonul pieței grâului și va aduce multă volatilitate prețurilor și în perioada următoare, pentru că, la fiecare raport despre cât de slabe sunt perspectivele rusești de producție, se găsește un alt raport concentrat care susține cât de bun este grâul de iarnă în SUA și un altul despre cât de slabă este în prezent cererea de la marii importatori din Asia, Africa și Orientul Mijlociu.
 
 Etichete: preț grâu de măcinat 2024 preț porumb FOB Constanța preț orz DAP Constanța ulei vegetal tranzacții export grâu porumb bursă Matif grâu bursă CBOT EuroGrain 2024 cereale ucrainene grain event export orz cereale grosiere cotații

Mai multe știri

ȘTIRI IMPORTANTE

Copyright © 2024. All market data is provided by Barchart Solutions. Futures: at least 10 minute delayed. Information is provided 'as is' and solely for informational purposes, not for trading purposes or advice. To see all exchange delays and terms of use, please see disclaimer.