Intrare Căutare Căutare

EURONEXT

Grâu MATIF 215.00 €/t
Porumb MATIF 216.00 €/t
Rapiță MATIF 476.00 €/t
Grâu CBOT 539.25 ¢/b
Porumb CBOT 398.00 ¢/b
Soia CBOT 1,097.25 ¢/b
Șrot de soia CBOT 339.10 $/st
Ulei de soia CBOT 46.21 ¢/lb

Analiza săptămânală a pieței grâului – 14 iunie 2024

Perspectivele unor recolte scăzute de grâu în Rusia, UE și în Ucraina au fost asimilate de piață

AgriPortal |14.06.2024
206
Analiza săptămânală a pieței grâului – 14 iunie 2024
Vremea

În SUA, se așteaptă o vreme mai caldă care va ajuta fermierii la munca de recoltare a grâului de iarnă. Recoltele din Australia ar putea beneficia de precipitațiile căzute în ultimele zile și prognozate și pentru cele următoarele, mai ales în regiunile sudice ale continentului. Un val de frig și cantități mari de precipitații sunt prognozate pentru sudul Braziliei, ce ar putea împiedica dezvoltarea culturilor de grâu. Culturile ucrainene se confruntată cu o perspectivă mixtă, secetă în părțile de est și de sud ale țării, în timp ce ploile au adus o oarecare ușurare culturilor din vest. În UE, condițiile pentru recoltarea grâului se vor îmbunătăți în Franța și în anumite părți ale Germaniei, precum și în Polonia.
 
Repere de pe piața globală

Grâul Matif încheie săptămâna în mare scădere, de aprox. 13 euro, reducând din câștigurile anterioare, deoarece piața deja a asimilat perspectiva unei recolte de grâu mai reduse pentru Rusia, cel mai mare exportator global de cereale. Peste Atlantic, vremea mai caldă se îndreaptă spre centrul Statelor Unite, ajutând la progresul recoltării grâului iar contractele futures pe grâu CBOT, deși în scădere săptămânală, au obținut mai mult sprijin din retrogradările făcute de USDA prognozelor de recoltă pentru UE, Rusia și Ucraina, care au fost doar parțial compensate de creșterile producției din Argentina și SUA.

                    

Raportul WASDE al USDA de miercuri a venit cu o producție globală de grâu prognozată la 790,75 milioane tone pentru sezonul 2024/25, și a confirmat că stocurile finale globale de grâu, excluzând China, vor fi la cel mai strâns nivel din sezonul 2007/08 (la 252,27 milioane tone). Pe de altă parte, USDA a estimat producția de grâu din SUA la puțin peste 51 milioane tone, ceea ce este cu 2,8 milioane tone peste media pe 5 ani (pentru mai multe informații din raportul USDA accesați aici).

                                        

Strategie Grains și-a redus prognoza lunară pentru recolta de grâu moale din Uniunea Europeană din acest an, la 121,8 milioane tone, cu 1,7 milioane tone mai puțin decât a estimat în luna mai, confirmând așteptările privind cel mai scăzut nivel scăzut al producției din ultimii 4 ani. Producția din acest an ar fi cu 3,6% mai mică decât cea de anul trecut și cea mai scăzută din sezonul 2020/21, când recolta a fost afectată de ploile abundente în timpul sezonului de vegetație.

De asemenea, perspectivele unor recolte scăzute, afectate de vreme în Rusia și, într-o mai mică măsură, în Ucraina, au determinat Strategie Grains să-și reducă prognoza pentru producția mondială de grâu moale pentru sezonul 2024/25, cu aproape 10 milioane tone, până la 713,3 milioane de tone, sub nivelul de 719,9 milioane de tone pentru sezonul 2023/24.

Mai mult, în prognoza sa din iunie, Asociația Europeană a Comercianților de Cereale, Uleiuri Vegetale și Furaje (Coceral), a confirmat și ea o producție semnificativ mai slabă de grâu în UE-27 pentru 2024, scăzând recolta de grâu moale la 122,6 milioane tone (126 milioane tone în 2023).

Licitațiile din Egipt și Iordania din această săptămână au arătat, încă o dată, competitivitatea grâului din regiunea Mării Negre. GASC a achiziționat 100.000 tone de grâu bulgaresc, 180.000 tone de grâu românesc, și 120.000 tone de grâu ucrainean. GASC a negociat prețuri mai mici pentru unele oferte, cu reduceri de peste 10 USD/tonă pentru unele mărfuri. Grâul ucrainean a fost oferit foarte ieftin în licitație și există potențial pe piața ucraineană de a scădea prețurile și mai mult.
 
Regiunea Mării Negre

Prețurile de export ale grâului din Rusia sunt în retragere ca urmare a deciziei Turciei de a refuza importurile de grâu, până la jumătatea lunii octombrie. mai mult, comercianții ruși se confruntă, în continuare și cu politica prețului minim impus la export de guvernul federației (265 USD/t FOB în licitația Egiptului). Totuși, Rusia rămâne cel mai mare exportator de grâu din lume iar prima estimare a volumului exporturilor de grâu pentru luna iunie, făcută de consultanța SovEcon, este de 3,5-4 milioane tone, comparativ cu 3,6 milioane de tone în iunie 2023.

USDA și-a redus prognozele pentru producția de grâu a Rusiei la un minim de trei ani, de 83 milioane tone, în scădere față de 88 milioane tone estimate luna trecută, după ce Moscova a declarat stare de urgență federală din cauza pierderilor de recolte în urma vremii nefavorabile. Dar estimările USDA au fost peste cele publicate de analiștii locali, IKAR și SovEcon, care au prezis recolta de grâu la 81,5 milioane tone și, respectiv, 80,7 milioane de tone. Mai mult, Strategie Grains estimează producția totală de grâu a Rusiei în intervalul 78 - 80  milioane tone, în scădere față de o estimare anterioară, de 89,9 milioane tone.

În ceea ce privește exporturile, USDA reduce livrările din Rusia pentru sezonul 2024/25, la 48 milioane tone, și consideră că livrările externe ale Ucrainei vor scădea la 13 milioane tone, cea mai mică cifră din ultimii 10 ani.
 
Perspective

Ultimele estimări de pe piață arată că, la nivel global, perspectivele pentru grâu vor avea un echilibru mai strâns în sezonul 2024/25, în mare parte ca urmare a ofertei mai mici, cu reduceri de producție pentru Rusia, Ucraina și UE. Dar, pe măsură ce recoltarea grâului progresează în emisfera nordică, producția ulterioară și analizele de calitate ale grâului recoltat vor oferi o direcție suplimentară pentru piețele globale de grâu.
 Etichete: preț grâu de măcinat 2024 preț porumb FOB Constanța preț orz DAP Constanța ulei vegetal tranzacții grâu durum porumb bursă Matif EuroGrain grâu bursă CBOT cereale ucrainene grain event export orz etanol biocombustibil

Mai multe știri

Analiza săptămânală a pieței porumbului – 16 iulie 

Analiza săptămânală a pieței porumbului – 16 iulie 

Așteptările participanților la piață pentru un raport USDA favorabil vânzătorilor au fost pe deplin confirmate. În condițiile în care condițiile climatice din principalele regiuni producătoare rămân favorabile, presiunea asupra prețurilor va continua probabil.

ȘTIRI IMPORTANTE

Copyright © 2024. All market data is provided by Barchart Solutions. Futures: at least 10 minute delayed. Information is provided 'as is' and solely for informational purposes, not for trading purposes or advice. To see all exchange delays and terms of use, please see disclaimer.