Intrare Căutare Căutare

EURONEXT

Grâu MATIF 246.75 €/t
Porumb MATIF 213.50 €/t
Rapiță MATIF 478.75 €/t
Grâu CBOT 651.25 ¢/b
Porumb CBOT 452.50 ¢/b
Soia CBOT 1,228.00 ¢/b
Șrot de soia CBOT 368.80 $/st
Ulei de soia CBOT 45.27 ¢/lb

Analiza săptămânală a pieței grâului – 12 aprilie 2024

AgriPortal |12.04.2024
249
Analiza săptămânală a pieței grâului – 12 aprilie 2024
Vremea

În Europa se așteaptă o vremea mai uscată, mai ales în Franța, ce va ajuta recoltele lăsând câmpurile să se usuce. La Marea Neagră, aversele vor continua să fie limitate pe parcursul următoarei săptămâni, deoarece o mare parte din ploi rămân răspândite în nordul regiunii, ceea ce nu pare deloc util pentru a restabili umiditatea solului după o perioadă de vreme uscată în ultimele câteva săptămâni. Condițiile mai uscate din Australia nu sunt bune pentru umiditatea solului înainte de semănatul grâului de iarnă, care de obicei începe săptămâna viitoare. Unele zone pot alege să întârzie semănatul pentru a aștepta o umiditate mai favorabilă iar sfârșitul El Nino și eventuala întoarcere către La Nina ar trebui să favorizeze culturile de iarnă mai târziu în acest an. O furtună traversează în prezent centrul și sudul SUA și se va deplasa spre nord-est, aducând ploi semnificative.
 
Repere de pe piața globală

Săptămâna aceasta, influența factorilor macroeconomici s-a resimțit puternic pe piața grâului, mai ales cu referire la paritatea euro-dolar ce a adus o oarecare fermitate grâului la Bursa Euronext, peste nivelul de 200 EUR/t. Într-un context în care originile UE trebuie să-și întărească atractivitatea la sfârșitul campaniei, în comparație cu originile din Marea Neagră, mișcarea declinului euro față de dolar - cu revenire la pragul de 1,0710 (cel mai scăzut nivel din februarie) este încă atent monitorizată de piață deși concluziile reuniunii BCE a arătat perspectiva unor indicatori mai buni privind evoluția inflației.

                          

Chiar dacă se preconizează că stocurile de grâu de la sfârșitul sezonului 2023/24 în UE vor fi la niveluri confortabile (16,69 milioane tone estimarea USDA) pe piață au apărut deja temeri legate mai mult de potențialul de producție al recoltei din 2024, deoarece scăderea suprafețelor însămânțate în toamnă este urmată acum de o deteriorare a condițiilor de creștere în mai multe regiuni ale blocului comunitar.

Totuși, Strategie Grains și-a mărit previziunile pentru recolta de grâu moale din Uniunea Europeană din 2024, așteptându-se acum la o producție de 121,8 milioane tone în sezonul 2024/25, în creștere față de 121,6 milioane prognozată în martie, dar aceasta rămâne cu peste 3% mai mică decât anul trecut. Perspectivele de recoltă în UE se numără printre riscurile de aprovizionare monitorizate de comercianți, deoarece o recoltă mai mică de grâu din UE ar putea reduce exporturile iar mărimea următoarei recolte de cereale va influența, de asemenea, cererea de cereale ucrainene, mai ieftine, importuri care au alimentat protestele fermierilor din UE la începutul acestui an.

USDA estimează producția globală de grâu pentru sezonul 2023/24 la 787,36 milioane tone, pe baza estimărilor de creștere a producției pentru UE (134,15 milioane tone), Moldova și Pakistan. Previziunea consumului mondial este crescut cu 1,1 milioane tone, la 800,1 milioane tone. Comerțul global este majorat cu 1,3 milioane tone, la 213,5 milioane tone, mai ales pe baza previziunilor de export mai mari pentru Rusia (52 milioane tone) și Ucraina (17,5 milioane tone), care sunt doar parțial compensate de o reducere pentru Uniunea Europeană (34,5 milioane tone). Stocurile mondiale au scăzut cu 0,6 milioane de tone, la 258,3 milioane tone, și ar putea fi cu 5% sub anul trecut și cel mai scăzut nivel din sezonul 2015/16.
 
Regiunea Mării Negre

Consultanța Argus și-a ridicat prognoza pentru producția de grâu din Rusia în acest an, la 92,1 milioane tone, cu o estimare crescută pentru producția de grâu de iarnă (67,7 milioane tone), depășind perspectivele mai puțin favorabile pentru recolta de grâu de primăvară (24,4 milioane tone). Noua prognoză reprezintă al doilea cel mai mare volum înregistrat după un vârf din sezonul 2022/23 (peste 103 milioane tone) și pune Rusia pe cale să aibă o ofertă totală de grâu, inclusiv stocuri, de peste 100 milioane tone pentru al treilea sezon consecutiv.

Operatorul de transport feroviar Rusagrotrans estimează că exporturile de grâu ale Rusiei cresc în prezent cu 11% înaintea volumului precedent, cu 40,9 milioane tone livrate de la începutul sezonului până la sfârșitul lunii martie (față de 36,7 milioane tone în aceeași perioadă a anului trecut). Se estimează că 4,6 milioane tone au fost livrate în martie, cu un volum similar așteptat și în aprilie. De precizat că Rusagrotrans prognozează exporturile totale de grâu ale Rusiei la 53 milioane tone în acest sezon, în creștere față de o estimare anterioară, de 52,5 milioane tone.

USDA a lăsat neschimbată producția de grâu din Rusia și Ucraina pentru sezonul 2023/24 dar a adus previziuni de export mai mari pentru cele 2 țări, la 52 milioane tone și, respectiv, 17,5 milioane tone, cu stocuri mai scăzute pentru Ucraina (1,58 milioane tone).                   

                 

Perspective

Toți ochii rămân ațintiți asupra prognozei atât pentru centura cultivată cu grâu de iarnă din SUA, cât și pentru zonele de creștere a grâului din Rusia – deoarece ambele regiuni au nevoie de precipitații urgente. Prognoza SUA nu a reușit până acum să se materializeze pe deplin, ceea ce este cu siguranță motiv de îngrijorare, având în vedere temperaturile ridicate care au fost înregistrate acolo. Prin urmare, așa cum a arătat și raportul WASDE al USDA din această lună, tot Mama Natură va fi catalizatorul pentru potențiala mișcare a prețurilor grâului mai târziu în această primăvară sau la începutul verii.
 Etichete: preț grâu de măcinat 2024 preț porumb FOB Constanța preț orz DAP Constanța ulei vegetal tranzacții export orz porumb bursă Matif EuroGrain 2024 grâu bursă CBOT cereale ucrainene grain event export făină de grâu

Mai multe știri

Analiza săptămânală a pieței de porumb - 14 mai 2024

Analiza săptămânală a pieței de porumb - 14 mai 2024

Condițiile pentru dezvoltarea noii culturi de porumb din SUA rămân favorabile, cu precipitații continue și temperaturi sezoniere. Cu toate acestea, ploile abundente și temperaturile răcoroase din vestul Europei vor fi problematice pentru însămânțarea deja întârziată

ȘTIRI IMPORTANTE

Copyright © 2024. All market data is provided by Barchart Solutions. Futures: at least 10 minute delayed. Information is provided 'as is' and solely for informational purposes, not for trading purposes or advice. To see all exchange delays and terms of use, please see disclaimer.