Intrare Căutare Căutare

EURONEXT

Grâu MATIF 203.50 €/t
Porumb MATIF 194.50 €/t
Rapiță MATIF 459.00 €/t
Grâu CBOT 556.00 ¢/b
Porumb CBOT 435.50 ¢/b
Soia CBOT 1,174.00 ¢/b
Șrot de soia CBOT 344.40 $/st
Ulei de soia CBOT 45.89 ¢/lb

Analiza săptămânală a pieței grâului – 1 martie 2024

Analiza săptămânală a pieței grâului – 1 martie 2024
Vremea

Ploile din Mediterana vor continua pentru următoarele două zile și se vor muta apoi în Europa de Vest săptămâna viitoare, ceea ce ar fi benefic pentru Spania și Italia, dar vor aduce prea multă umiditate pentru Franța și Marea Britanie. La Marea Neagră, precipitațiile au fost suficient de frecvente pentru a lăsa majoritatea zonelor cu umiditate bună a solului, iar grâul începe să se trezească devreme din repaus,  datorită temperaturilor mai calde. În SUA, un front de aer rece a adus zăpadă în Câmpiile de Nord și va continua cu ninsori și vânturi puternice și în următoarea perioadă, în timp ce Câmpiile Centrale și Sudice vor avea recorduri de temperaturi ridicate pentru această perioadă dar vor primi și precipitații benefice.  
 
Repere de pe piața globală

Grâul Matif se tranzacționează în jurul minimelor multianuale, continuând să simtă presiunea livrărilor competitive din Rusia, ce încă limitează orice câștiguri majore pe piețele europene de cereale, dar decalajul la exporturile din UE s-a redus față de sezonul trecut, la 20,55 milioane tone, fiind acum doar cu 3% sub ritmul anterior (21,1 milioane tone).  Scăderea prețurilor în Rusia, principalul exportator, a înăbușit câștigurile sporadice ale contractele futures, și a distras atenția comercianților de la riscurile meteorologice pentru recolta europeană din acest an.

Prețurile grâului CBOT au beneficiat de unele achiziții tehnice și de acoperire scurtă care au condus la câștiguri ușoare până la moderate pentru majoritatea contractelor, susținute și de datele pozitive la exporturile săptămânale din SUA. Vânzările nete de 327.300 tone pentru sezonul 2023/2024 au crescut cu 40% față de săptămâna anterioară și cu 2% față de media din ultimele 4 săptămâni iar exporturile totale de grâu s-au situat la 538.700 tone, în creștere cu 44% față de săptămâna precedentă și cu 58% față de media din ultimele 4 săptămâni.

                   

O veste bună pentru comercianții vest-europeni este aceea că grâul german a fost competitiv pentru importurile făcute de Thailanda (la nivelul celui din Bulgaria și România), chiar și în condițiile în care acesta va naviga spre țara asiatică ocolind Capul Bunei Speranțe. Mai mult, surse de pe piață confirmă că și alți cumpărători asiatici au început să caute grâul furajer german, deoarece războiul din Ucraina și perturbarea comerțului prin Marea Roșie reduc avantajul de cost al livrărilor din Marea Neagră către Asia.

Buletinul lunar MARS al CE arată că culturile de iarnă s-au confruntat cu probleme contrastante din cauza condițiilor uscate din sud-estul Europei și a precipitațiilor abundente căzute în nord-vest, în timp ce nordul și vestul Europei au continuat să înregistreze condiții foarte umede iar sudul a fost foarte cald, cu secete apărând în regiunile Mediteranei și a Mării Negre. În Franța, cel mai mare producător de grâu al UE,  încă există stocuri consistente de grâu, în ciuda unui program de iarnă consistent de export către China și Maroc, iar acest surplus a făcut ca piața să nu reacționeze prea mult la perspectiva unei recolte mai mici în 2024, după semănatul de toamnă perturbat de ploi.

IGC a revizuit ascendent prognoza pentru comerțul global cu făină de grâu în sezonul 2023/24, la 14,7 milioane tone (echivalent grâu), o creștere de 200.000 de tone față de prognoza din octombrie, în urma exporturilor neobișnuit de mari din Turcia, în permanență cel mai mare exportator de făină din lume. Dar, deși cu 1% mai mare față de sezonul anterior, comerțul global cu făină este proiectat ușor mai scăzut decât media pe cinci sezoane anterioare.
 
Regiunea Mării Negre

Stocurile de grâu din Rusia, împreună cu potențialul mare de recoltă nouă, pun presiune pe piață, deoarece federația are o cantitate mare de recoltă veche ce trebuie mutată din silozuri înainte de începerea recoltării. Nivelurile prețurilor pentru grâul rusesc continuă să se deprecieze, ofertele pentru grâu 12,5% fiind văzute în jurul a 210 USD/t FOB pentru încărcare în martie-aprilie, în scădere cu 5-7 dolari față de săptămâna anterioară, iar grâul 11,5% este cotat la 202-203 USD/t FOB. Iar consultanța SovEcon avertizează că prețurile de export ale grâului rusesc pot scădea și mai mult, pe fondul reducerii prețurilor interne și a unei ruble slăbite.

Conform datelor ministerului agriculturii, exporturile de cereale din Ucraina în luna februarie au depăşit nivelul anului trecut cu aproape 12%, ajungând la 5,3 milioane tone (4,7 milioane tone în februarie 2023), ducând totalul sezonului la 29,1 milioane tone (în urma ritmului de anul trecut, de 31,8 milioane tone), din care  exporturile de grâu însumează 11,5 milioane tone. Refinitiv Commodities Research și-a majorat recent prognoza privind producția de grâu din Ucraina pentru sezonul 2024/25, cu 200.000 tone,  la 21,9 milioane tone, reflectând condițiile calde favorabile recente și vremea de iarnă în general blândă.

Prețurile grâului DAP CVB se află cu aproximativ 65 EUR/t sub nivelul din martie 2023, întărind sentimentul bearish al comercianților. Ofertele pentru grâu proteic de 11,5% FOB Constanța, Varna sau Burgas s-au auzit la un nivel fix față de contractul futures Euronext din mai, pentru livrările din aprilie și mai, în timp ce grâul 12,5% FOB Constanța este evaluat la o primă de 6-7,50 EUR/tonă față de contractele futures MATIF din mai.
                 
                
 
Perspective

Impactul sutelor de noi sancțiuni impuse de SUA și UE asupra Rusiei (la doi ani de la invazia Ucrainei) a exercitat o acoperire scurtă asupra grâului de măcinat la Bursa Euronext, dar acum această acoperire s-a diminuat. Piața nu a reacționat prea mult nici la perspectiva unei recolte mai mici de grâu în UE în 2024 (mai ales în Franța) deoarece, având în vedere volumele consistente încă disponibile în Ucraina, Rusia și Europa, cursa pentru cota de piață este deschisă, ceea ce nu va ajuta prețurile, pe termen mediu și scurt, așa că sentimentul bearish - ce s-a instalat de la începutul anului - va mai trona o perioadă bună asupra piețelor.
 Etichete: preț grâu de măcinat 2024 preț porumb FOB Constanța preț orz DAP Constanța ulei vegetal tranzacții export ovăz porumb bursă Matif grâu bursă CBOT EuroGrain 2024 cereale ucrainene grain event export orz grâu furajer tranzacții

Mai multe știri

ȘTIRI IMPORTANTE

Copyright © 2024. All market data is provided by Barchart Solutions. Futures: at least 10 minute delayed. Information is provided 'as is' and solely for informational purposes, not for trading purposes or advice. To see all exchange delays and terms of use, please see disclaimer.