Intrare Căutare Căutare

EURONEXT

Grâu MATIF 214.75 €/t
Porumb MATIF 214.25 €/t
Rapiță MATIF 477.50 €/t
Grâu CBOT 539.25 ¢/b
Porumb CBOT 398.00 ¢/b
Soia CBOT 1,097.25 ¢/b
Șrot de soia CBOT 339.10 $/st
Ulei de soia CBOT 46.21 ¢/lb

Analiza săptămânală a pieței grâului 7 – 13 octombrie 2023

AgriPortal |13.10.2023
415
Analiza săptămânală a pieței grâului 7 – 13 octombrie 2023
Vremea

Seceta continuă să se extindă în SUA, afectând semănatul grâului de iarnă, iar Argentina va vedea vreme caldă și ploi în nord, dar vremea uscată a afectat deja recolta de grâu. În Europa, temperaturile vor scădea în Franța și Germania săptămâna viitoare, cu mai multe ploi în nordul Germaniei. Australia a văzut mai multe ploi în sud-est, dar continuă să se confrunte cu riscuri pentru culturile din alte regiuni, din cauza vremii uscate. Seceta din cea mai mare parte a Ucrainei are un impact extrem de negativ asupra semănării culturilor de iarnă.
               

Repere de pe piețele globale

Perspectiva globală pentru grâu a USDA pentru sezonul 2023/24 este pentru ofertă mai strânsă, scăderea consumului, a comerțului și a stocurilor. Producția globală a fost redusă cu aproape 4 milioane tone, la 783,43 milioane tone, deoarece producția redusă pentru Australia (24,5 milioane tone) și Kazahstan (13 milioane tone) este doar parțial compensată de producția mai mare pentru Statele Unite (49,31 milioane tone). Producțiile Rusiei și a Ucrainei sunt lăsate neschimbate.

Consumul global s-a redus cu 3 milioane tone, la 792,9 milioane tone, în principal din cauza utilizării mai reduse a grâului în furaje pentru Rusia și Kazahstan. Comerțul mondial a scăzut cu 1,1 milioane tone, la 206,3 milioane tone, din cauza reducerii exporturilor din Australia (17,5 milioane tone), Brazilia și Kazahstan, compensată doar parțial de exporturile rusești mai mari (50 milioane tone). Stocurile globale sunt reduse cu 0,5 milioane tone, la 258,1 milioane tone, cel mai mic nivel din sezonul 2015/16.

Consultanța Strategie Grains și-a ridicat estimarea producției de grâu moale din UE pentru 2023, la 125,6 milioane tone (de la 125 milioane estimate luna trecută) iar recolta este acum mai mare decât media pe cinci ani, ceea ce a determinat consultanța să anticipeze stocuri „confortabile” în UE la sfârșitul actualului sezon 2023/24. Totuși, perspectiva stocurilor ar depinde în mod semnificativ de tendințele exporturilor de grâu din UE, afectate de concurența din Rusia. Aprovizionarea cu grâu din UE ar putea fi, de asemenea, susținută de importuri mai mari din Ucraina în acest sezon, în funcție de funcționarea rutelor comerciale din țara afectată de război.

Potrivit consultanței SovEcon, exporturile rusești de grâu în luna octombrie ar putea varia între 3,9 - 4,4 milioane tone, în scădere față de 4,5 milioane tone cu un an mai devreme, și acest lucru va însemna că, pentru prima dată în acest sezon, exporturile vor scădea sub cifrele din anul anterior. Vânzările de grâu rusesc ar putea scădea pe fondul scăderii competitivității sale, în fața grâului din UE și SUA. În ciuda posibilelor reduceri de vânzări în octombrie, exporturile pentru sezonul 2023/24 sunt încă estimate de consultanță la un record, de 48,6 milioane tone (46,9 milioane tone anul trecut).

Recolta de grâu din Argentina pentru sezonul 2023/24 este estimată la 14,3 milioane tone de Bursa de cereale Rosario, în scădere față de cele 15 milioane tone estimate anterior. Pe de altă parte, prognoza pentru recolta de grâu din Argentina a fost redusă de Bursa de cereale din Buenos Aires cu aproximativ 2%, la 16,2 milioane tone (estimarea anterioară a recoltei a fost de 16,5 milioane tone) dar bursa a precizat că prognoza este supusă evoluției condițiilor meteo și impactului înghețurilor recente.
 
Evoluție prețuri

Prețurile grâului la bursele CBOT și Matif au scăzut în această săptămână, în fața datelor care arată că grâul de iarnă este semănat în SUA în proporție de 57% până pe 8 octombrie (în creștere față de 40% în săptămâna anterioară și în conformitate cu media pe cinci ani), a competitivității grâului rusesc, a afluxului de cereale ucrainene care continuă să ajungă pe piață, dar cu o apreciere ușoară după publicarea raportului USDA.

            

În această săptămână, GASC din Egipt a achiziționat grâu rusesc în tranzacție privată dar a emis și o licitație internațională (pentru care a primit 32 de oferte), în care a cumpărat 470.000 tone de grâu din Rusia, România și Bulgaria. Licitația Egiptului a scos în evidență faptul că grâul bulgar este chiar mai ieftin decât cel din Rusia (oferit la 257 USD/t FOB), așa că Marea Neagră își păstrează competitivitatea iar o veste bună pentru grâul din UE este aceea că grâul francez a fost oferit cu doar 2 dolari mai mult decât grâul rusesc (260 USD/t FOB), licitația ilustrând din nou prețul minim actual de export al Rusiei.

Pe piața contractelor futures, există o tendință de scădere pe termen mediu și lung. Acest lucru semnalează un pesimism în creștere în rândul investitorilor și indică un declin în continuare pentru grâu. Contractul futures CBOT din decembrie se apropie însă de pragul de rezistență de 600 ¢/b, ceea ce poate fi un semnal pozitiv pentru piață.
                          
                          
 
Perspective

Cifra stocurilor finale de grâu pentru sezonul 2023/24 este estimată de USDA la 258,1 milioane tone, cel mai mic nivel din sezonul 2015/16. Cu semnele de întrebare care încă stau asupra cererii indiene și potențiala înăsprire a condițiilor de producție în Argentina, Australia și Canada, situația pe piața grâului nu pare una ușoară. Iar exporturile UE de grâu sunt în urmă față de sezonul trecut, și piața așteaptă ca comercianții din Maroc și China să facă mai multe achiziții de grâu francez.

Pe de altă parte, îndoielile cu privire la capacitatea Ucrainei de a intensifica exporturile maritime au subliniat așteptările conform cărora piața grâului a ajuns la pragul de jos, după un minim de trei ani atins săptămâna trecută, ce reflectase oferta amplă pe termen scurt din regiunea Mării Negre. Mai mult, ministrul agriculturii din Ucraina a spus că țara sa probabil că va semăna mai puțin grâu de iarnă, decât se aștepta inițial, pentru recolta din 2024, din cauza secetei. Prin urmare, perspectiva unei oferte de grâu mai reduse din Ucraina, precum și seceta din Argentina și Australia, va continua probabil să sprijine prețurile.
 Etichete: preț grâu 2023 preț orz FOB Constanța preț porumb DAP Constanța grâu durum cotații ulei soia bursă CBOT export grâu furajer portul Galați tranzacții grain event cereale ucrainene orz furajer cotații cât costă o tonă de grâu

Mai multe știri

Analiza săptămânală a pieței porumbului – 16 iulie 

Analiza săptămânală a pieței porumbului – 16 iulie 

Așteptările participanților la piață pentru un raport USDA favorabil vânzătorilor au fost pe deplin confirmate. În condițiile în care condițiile climatice din principalele regiuni producătoare rămân favorabile, presiunea asupra prețurilor va continua probabil.

ȘTIRI IMPORTANTE

Copyright © 2024. All market data is provided by Barchart Solutions. Futures: at least 10 minute delayed. Information is provided 'as is' and solely for informational purposes, not for trading purposes or advice. To see all exchange delays and terms of use, please see disclaimer.