Intrare Căutare Căutare

EURONEXT

Grâu MATIF 203.50 €/t
Porumb MATIF 194.50 €/t
Rapiță MATIF 459.00 €/t
Grâu CBOT 556.00 ¢/b
Porumb CBOT 435.50 ¢/b
Soia CBOT 1,174.00 ¢/b
Șrot de soia CBOT 344.40 $/st
Ulei de soia CBOT 45.89 ¢/lb

Analiza săptămânală a pieței grâului 22 - 29 decembrie 2023

Analiza săptămânală a pieței grâului 22 - 29 decembrie 2023
Vremea

Semănăturile de grâu s-au soldat în cea mai mare parte cu dezamăgiri așteptate în Franța și Marea Britanie - cele mai grav afectate de ploile excesive. Rezultatul este o pierdere de câteva sute de mii de hectare pentru cele două țări și o pierdere la scara Europei de aproximativ 2 până la 2,25%. Însă această cifră nu este încă definitivă, deoarece s-ar putea produce unele pierderi suplimentare, deoarece puține câmpuri sunt inundate din cauza ploilor excesive, și se prognozează mai mult pentru următoarele 15 zile. 

Alte regiuni se bucură de o vreme plăcută: Ucraina ar putea planta cea mai mare parte din suprafața de grâu vizată, iar Rusia ar putea planta toată, dacă nu chiar o mică parte peste țintă. Ploile torențiale vor reduce probabil plantarea grâului în Europa de Nord și Marea Britanie, dar în restul regiunilor condițiile meteorologice sunt promițătoare.
 
 
 


Prețuri Matif 
 
 

Reperele săptămânii
 
Prețurile europene la grâu au atins vineri, înainte de Crăciun, un minim de aproape doi ani, pe fondul unor volume de tranzacționare reduse și a unui euro puternic. Suprafața cu grâu de iarnă a Germaniei pentru 2024 este estimată să scadă cu 7,3%, până la 2,60 milioane hectare, cu o scădere cu 4,7% a semănărilor de rapiță de iarnă. 
Cu toate acestea, exporturile Uniunii Europene sunt în urmă cu ritmul sezonului trecut. 
Comisia Europeană și-a actualizat estimarea producției de grâu pentru 2023/24 la 125,7 milioane tone, menținând exporturile la 31,0 milioane tone și crescând ușor stocurile de grâu moale de la sfârșitul sezonului. 
 
Raportul exporturilor săptămânale de grâu din SUA a arătat că 428 kilotone de grâu au fost expediate în săptămâna care s-a încheiat pe 21 decembrie. 
Conform datelor de export EU Weekly, săptămâna trecută au fost livrate doar 371 kilotone, însumând 14 milioane tone față de cele 16,55 milioane tone anul trecut. Rata atinsă de la începutul lunii iulie: 559 kilotone față de rata necesară de 612 kilotone pe săptămână.
Referitor la datele de import, au fost înregistrate doar 77 kilotone pe săptămână - cea mai redusă valoare săptămânală  de import de la începutul campaniei, totalizând 4,2 milioane tone față de cele 4 milioane tone anul trecut. 
 
Ultima săptămână a anului a început cu rezultatul licitației saudite, unde s-au achiziționat 1,35 milioane tone (cel mai mare volum dintr-o licitație din 2016), la un preț mediu de 284,60 USD/tonă CAF. Arabia Saudită a achiziționat deja 4,1 milioane tone de grâu (inclusiv 1,1 milioane de tone achiziționate de la SALIC/SGAF) pentru livrări până la jumătatea lunii mai 2024. 
USDA estimează importuri la 4,9 milioane tone (inclusiv făină), dar dacă Arabia Saudită urmează același comportament de cumpărare ca în 2022 și 2021 – adică fără achiziții pentru sosiri în mai/iunie 2023 sau mai/iunie 2022, putem estima că sunt deja încheiate licitațiile pentru campania 2023/24. 

Săptămâna a fost animată de cererea sporadică pentru prețurile Marocului față de Franța și/sau originea nordică a Uniunii Europene, dar prețul rămâne agresiv, sub costul de producție. Marocul va importa volumul minim în decembrie, o parte din cerere ajungând la ianuarie, deoarece înlocuitorul de import ar trebui să fie mai bun cu aproximativ 5 EUR. 
 
Liniștea specifică perioadei de vacanță ocazionată de sărbătorirea Crăciunului și a Noului An a fost perturbată în bazinul mării Negre. Cotațiile grâului au câștigat fermitate după ce Ucraina a lovit o navă mare de război rusă de debarcare în Crimeea cu rachete de croazieră într-un atac peste noapte în Marea Neagră.
 
Reperele anului
 

Reflectând la 2023, în ciuda prețurilor record la cereale în 2022, prețurile au început să revină la mediile pe termen lung în 2023. La începutul anului, contractele futures pentru grâu  (inclusiv porumb și rapiță) s-au redus în urma creșterii prețurilor din cauza invaziei Ucrainei de către Rusia în 2022.
Până la împlinirea unui an de la invazie, prețurile erau aproape de nivelurile de dinaintea conflictului. Inițiativa pentru cereale din Marea Neagră, intermediată de ONU, a atenuat preocupările legate de aprovizionare, împreună cu o recoltă record de grâu din Rusia. 
 

Cu toate acestea, provocările au persistat în 2023. Problemele meteorologice au afectat și Europa de Nord și Vestul Mijlociu al SUA. În Europa de Nord, umezeala excesivă a ridicat semne de întrebare cu privire la producția de cereale de iarnă. Factorii economici, inclusiv ratele dobânzilor fluctuante și prețurile petrolului, au afectat și piețele de mărfuri.
Anul viitor ar putea fi înregistrată o reducere a ratelor dobânzilor din SUA, și chiar o posibilă revigorarea interesului fondurilor pentru mărfuri. 
 
Departamentul Agriculturii din SUA (USDA), în raportul său privind estimările cererii și ofertei agricole mondiale din 8 decembrie, nu a făcut nici o modificare în evaluarea culturii de grâu dur din 2023, inclusiv asupra producției de 64 milioane bușeli, importurilor de 40 milioane (în scădere cu 22% față de 2022), exporturilor de 25 milioane (creștere cu 9%) și reportarea la 1 iunie 2024, la 17 milioane (în scădere cu 39% față de 2023). Cu 64 de milioane de bușeli produse, 33,2 milioane – echivalentul a 48% din producție, au fost depozitate în ferme până la 1 septembrie, după cum a declarat USDA în raportul său din 29 septembrie privind stocurile de cereale.
 
Piețele de grâu dur (durum) au fost în mare parte liniștite în această toamnă. Prețurile au fost mai mici în absența știrilor perturbatoare. Tunisia a licitat la nivel internațional de patru ori în al patrulea trimestru și a achiziționat volume relativ mici din vânzări private care se crede că provin din Italia și Canada.
 
Poate cea mai mare surpriză a comerțului a fost volumul mare de grâu durum din Turcia pus la dispoziție pentru export în acest an. Morarii au precizat că nici comercianții europeni sau americani nu se așteptau la asta. „Turcia a oferit o mulțime de durum în plus pe piață și a umplut aproape toată gaura lăsată de producția mai redusă a Canadei.”
 
Perspective
 
În ciuda creșterii suprafețelor semănate cu cereale la nivel global pe fondul prețurilor ridicate la alimente, consumatorii s-ar putea confrunta cu aprovizionare mai restrânsă în 2024 din cauza unor cumuli de factori precum condițiile nefavorabile El Nino, restricțiile la export și mandatele crescute pentru biocombustibili. Se estimează că prețurile globale la grâu vor scădea în 2023, în ciuda potențialelor șocuri de ofertă și a inflației alimentare.
 
Fenomenul meteorologic El Nino, care provoacă uscăciune în întreaga Asia, ar putea continua în prima jumătate a anului 2024, amenințând aprovizionarea cu produse agricole cheie. Cultura de grâu din India este, de asemenea, în pericol din cauza lipsei de umiditate, ceea ce poate duce la importuri pentru prima dată în șase ani. În mod similar, recolta de grâu din Australia ar putea fi afectată de soluri uscate.
 
Acest lucru ar putea determina cumpărătorii să caute volume mai mari de grâu din alte regiuni. Cu toate acestea, Argentina este probabil să înregistreze o creștere a producției de cereale din cauza precipitațiilor, iar Brazilia anticipează o producție agricolă aproape record în 2024. 
 
CoBank - un creditor lider în sectorul agricol din SUA, prezice un risc mai mare de creștere a prețurilor din cauza stocurilor globale de cereale și semințe oleaginoase strânse, a unui model meteorologic puternic El Nino, a unui dolar în scădere și a revenirii cererii globale.   
 
Evenimentele recente au fost provocate de schimbările majore din peisajul geopolitic care acum împarte lumea în două blocuri majore și împinge totul mai departe de economia de piață clară bazată pe cerere și ofertă. În următorii câțiva ani va fi mai clar cum vor decurge fluxurile de tranzacționare, dar deocamdată, echilibrul actual este fragil, cu potențialele schimbări în fluxurile de capital și în fluxul de mărfuri, printre care mărfurile importante din punct de vedere strategic.
 
Indiferent dacă ne place sau nu, nu putem analiza piețele cerealelor așa cum am făcut-o în anii precedenți, când ne-am confruntat cu accelerarea globalizării și a liberei circulații a cerealelor, a capitalului și a oamenilor. Toate acestea s-au schimbat dramatic și vor continua inevitabil să perturbe lanțurile de aprovizionare în 2024.
Fără îndoială, ne așteaptă un an de comercializare interesant.
 
 
 
 
 
Etichete: cereale2023 ulei floarea soarelui sfecla de zahar raport piata cereale preț CPT floarea soarelui cotatii bursiere grau preturi cereale pret FOB Constanta valori tranzactionare porumb vand cumpar porumb cotatii rapita vanzare cereale tranzactionare orz preturile graului 2023 grain event

Mai multe știri

ȘTIRI IMPORTANTE

Copyright © 2024. All market data is provided by Barchart Solutions. Futures: at least 10 minute delayed. Information is provided 'as is' and solely for informational purposes, not for trading purposes or advice. To see all exchange delays and terms of use, please see disclaimer.