Intrare Căutare Căutare

EURONEXT

Grâu MATIF 215.00 €/t
Porumb MATIF 216.00 €/t
Rapiță MATIF 476.00 €/t
Grâu CBOT 539.25 ¢/b
Porumb CBOT 398.00 ¢/b
Soia CBOT 1,097.25 ¢/b
Șrot de soia CBOT 339.10 $/st
Ulei de soia CBOT 46.21 ¢/lb

Analiza săptămânală a pieței grâului - 21 iunie 2024

Prețurile grâului au scăzut semnificativ față de acum o săptămână, sub presiunea recoltării și a îmbunătățirii perspectivelor de producție

AgriPortal |21.06.2024
247
Analiza săptămânală a pieței grâului - 21 iunie 2024
Vremea

Brazilia va primi mai multe ploi în provinciile din sud, ceea ce ar putea întrerupe munca de teren în Rio Grande do Sul, în timp ce Vestul Mijlociu al Statelor Unite se va confrunta cu un val de căldură în jumătatea sa de sud. În Argentina, iarna a început, cu vânturile polare care reduc temperaturile și precipitațiile. În nord-vestul Europei, se așteaptă vreme mai caldă și mai secetoasă în Franța și Germania. În Australia, ploile vor rămâne limitate săptămâna viitoare în regiunile de cultură din sud și vest.
 
Repere de pe piața globală

Grâul Euronext și-a reluat scăderea, cu o pierdere săptămânală de peste 10 euro, ajungând la un minim de opt săptămâni, presat de o recoltă puternică ce se preconizează în SUA și de îmbunătățirea perspectivelor de producție în zona Mării Negre. Producția din grâu din Rusia este văzută acum la 82 milioane tone (IKAR) iar o prognoză oficială mărită pentru recolta de cereale a Ucrainei a creat așteptări cu privire la o ofertă mare în regiune.

Prețurile globale ale grâului continuă să fie presate de recoltarea grâului de iarnă din SUA, care este văzută la 27% completă în această săptămână, comparativ cu media de 14%. Mai mult, grâul de primăvară din SUA a început bine sezonul de creștere, cu 76% evaluat bun sau excelent, o creștere față de 51% ratingul cu un an mai devreme.

                        

Recoltarea este, de asemenea, în curs de desfășurare în sudul Europei, cu producția în România văzută la un potențial record de 10,45 milioane tone (Argus), după ploile benefice din primăvară. Câștigurile din România ar putea compensa problemele de producție din Franța și Germania. De asemenea, ploile de la Marea Neagră ameliorează o parte din presiunea asupra noii recolte.

În Argentina, Bursa de cereale din Buenos Aires (BAGE) a crescut cu 100.000 hectare, la 6,3 milioane hectare, estimarea suprafeței cultivate cu grâu, invocând stimulentele oferite fermierilor țării de prețurile ridicate ale grâului pe piață și scăderea costurilor inputurilor. Bursa a spus că 65,5% din suprafața estimată pentru sezonul 2024/25 a fost deja cultivată, în creștere cu 19,2% față de săptămâna precedentă.

Pe de altă parte, Bursa de cereale din Rosario (BCR) este mai optimistă și a fixat suprafața cultivată cu grâu a Argentinei pentru sezonul 2024/25 la un record de 6,9 ​​milioane hectare (5,5 milioane hectare în sezonul anterior), reflectând o mai bună rotație a culturilor. Conform Bursei, producția ar putea ajunge la 21 milioane tone (15,1 milioane tone în 2023).
 
Regiunea Mării Negre

Prețurile de export ale grâului din Rusia pentru noua recoltă au scăzut semnificativ față de acum o săptămână, deoarece îngrijorarea cu privire la impactul vremii nefavorabile asupra recoltei de cereale s-a diminuat.

Pe de altă parte, prețurile grâului din România și Bulgaria se află aproximativ la același nivel cu cele ale grâului rusesc, deoarece se caută o cerere de export pentru noile recolte. Grâul românesc 12,5% pentru transportul în iulie este oferit în intervalul 233-237 USD/t FOB, în timp ce grâul rusesc în porturile de la  Marea Neagră este cotat la 232-233 USD/t FOB.  În schimb, în Ucraina, prețurile la grâu au fost stabile, grâu furajer fiind oferit la 210 USD/t FOB POC iar grâul 11,5% în intervalul 227-229 USD/t FOB POC.

Serviciul Agricol Extern (FAS) al USDA consideră că, datorită vremii favorabile, Bulgaria se așteaptă la o producție mai mare de cereale în sezonul 2024/25. Astfel, FAS prognozează o producție de grâu de 6,9 ​​milioane tone, puțin mai mare decât anul precedent, deși suprafața cultivată a scăzut cu 4%. Pentru sezonul 2023/24, exporturile de grâu sunt estimate la 5,2 milioane tone, o creștere cu 60% față de cele  4,1 milioane tone livrate în anul precedent.

Asociația Ucraineană a Cerealelor (UGA) susține că preconizata introducere a prețurilor minime de export în Ucraina, probabil din luna august, va pune în pericol jumătate din exporturile agricole ale țării deoarece noul mecanism va afecta negativ sistemul de contracte forward, va priva companiile agricole de împrumuturi bancare garantate prin aceste contracte, și va „distruge efectiv rămășițele economiei, care încă generează venituri și câștiguri valutare cu care Ucraina își poate finanța armata”.
 
Perspective

La nivel mondial, elementele fundamentale ale pieței grâului continuă să arate slăbite, pe măsură ce recoltarea progresează în emisfera nordică, crescând oferta pe o piață aparent lipsită de cerere, mai ales că importatorii din Orientul Mijlociu au fost în această săptămână în sărbătorea Eid al-Adha.

Dar, în viitor, pe principiul că „Piața nu greșește niciodată”, evoluția prețurilor va continua să spună aceeași poveste, și anume că utilizatorii finali și speculatorii se vor simți perfect confortabil dacă vor avea o ofertă mai mult decât suficientă pentru a satisface cererea.
 Etichete: preț porumb 2024 preț rapiță FOB Constanța preț grâu DAP Constanța îngrășăminte tranzacții porumb bursă Matif grâu bursă CBOT șrot de soia tranzacții cereale ucrainene grain event export orz cât costă o tonă grâu export grâu

Mai multe știri

Analiza săptămânală a pieței porumbului – 16 iulie 

Analiza săptămânală a pieței porumbului – 16 iulie 

Așteptările participanților la piață pentru un raport USDA favorabil vânzătorilor au fost pe deplin confirmate. În condițiile în care condițiile climatice din principalele regiuni producătoare rămân favorabile, presiunea asupra prețurilor va continua probabil.

ȘTIRI IMPORTANTE

Copyright © 2024. All market data is provided by Barchart Solutions. Futures: at least 10 minute delayed. Information is provided 'as is' and solely for informational purposes, not for trading purposes or advice. To see all exchange delays and terms of use, please see disclaimer.