Intrare Căutare Căutare

EURONEXT

Grâu MATIF 203.50 €/t
Porumb MATIF 194.50 €/t
Rapiță MATIF 459.00 €/t
Grâu CBOT 556.00 ¢/b
Porumb CBOT 435.50 ¢/b
Soia CBOT 1,174.00 ¢/b
Șrot de soia CBOT 344.40 $/st
Ulei de soia CBOT 45.89 ¢/lb

Analiza săptămânală a pieței grâului 15 - 22 decembrie 2023

Analiza săptămânală a pieței grâului 15 - 22  decembrie 2023
Vremea
 
Datele recente de la Observatorul European de Secetă evidențiază că condițiile uscate, care afectează doar 16,5% din teritoriile UE și Marea Britanie, sunt acum concentrate în estul Spaniei și în părți din Italia, România și Polonia.
În schimb, Franța a cunoscut o toamnă neobișnuit de umedă care a afectat însămânțarea culturilor, dar se așteaptă vreme mai uscată. În mod similar, Germania este pregătită pentru ploi abundente în cursul săptămânii viitoare, cu condiții intermitente de furtună în nord și ploi mai slabe în sud.
 
USDA raportează o schimbare spre o vreme mai blândă în Centura Porumbului și anticipează vreme uscată în nord-vestul Câmpiilor, ajutând statele din sud-est cu ploile abundente recente. Condițiile de secetă s-au înrăutățit pentru zonele de producție de porumb din SUA. Grâul de iarnă, de primăvară și cel dur, sunt de asemenea, afectate. Perspectiva de 6 până la 10 zile prezice temperaturi aproape sau peste normale la nivel național, cu niveluri mixte de precipitații în toată țara.
 
 

Precipitațiile rare în regiunile de centru-vest, sud-est și nord-est ale Braziliei ar trebui să atenueze stresul cauzat de secetă în această săptămână, deși precipitațiile vor fi inegale. Regiunea sudică anticipează două valuri reci, intercalate benefic cu zile însorite.
Între timp, prognoza Argentinei include un amestec de ploaie și soare, favorizând culturile, dar riscând inundații localizate în zonele excesiv de umede. Vremea va fi mai umedă în nord/nord-vest și mai însorită în zonele centrale, ajutând lucrările din teren.
 
În Australia, ploile frecvente așteptate în regiunea de est a țării, afectată de secetă, predominante în Queensland și New South Wales, vor ajuta recoltele. 
 
Prețuri Matif 
 
 
Reperele săptămânii
 
Comisia Europeană își menține prognoza pentru exporturile de grâu moale din UE în 2023/24 la 31 de milioane tone, o scădere cu 5% față de sezonul trecut. 

Cumpărătorii din Maroc au manifestat recent interes pentru grâul francez și german. Cu toate acestea, noi oferte nu sunt anticipate decât după vacanță. În plus, sunt monitorizate potențialele perturbări ale transportatorilor de cereale din cauza atacurilor navelor din Marea Roșie.
Agenția de statistică din Germania dezvăluie o reducere cu 7,3% a suprafeței însămânțate cu grâu de iarnă pentru recolta 2024 la 2,60 milioane hectare.

Miercuri, a fost raportat că noul guvern al Argentinei, condus de președintele Javier Milei, va încerca să majoreze taxele de export la exporturile de grâu la 15% din taxa actuală de 12%. Confederațiile Rurale Argentine (CRA) au declarat că s-au întâlnit cu guvernul și au respins categoric propunerile (LSEG).

Consultanța Strategie Grains a prognozat o reducere a producției de grâu moale din UE anul viitor, în principal din cauza vremii umede din Franța. Cu toate acestea, comercianții au spus că condițiile favorabile ale culturilor din afara Franței și livrările globale mari din acest sezon au limitat impactul asupra prețurilor campaniei de semănat din Franța, lovită de ploaie.

Rezervele de grâu ale Egiptului, suficiente pentru 4 luni și jumătate, au fost consolidate de către Autoritatea Generală pentru Aprovizionare și Mărfuri prin recenta achiziție de 480.000 tone din Rusia, conform agenției Reuters. Fiind unul dintre cei mai mari importatori de grâu din lume, se așteaptă ca Egiptul să crească consumul la 20,6 milioane tone în 2023-2024, ceea ce va duce la o creștere estimată de 7% a importurilor la 12 milioane tone.

Iordania a lansat o licitație internațională pentru cumpărarea a 119 748 tone de grâu de măcinat din origini opționale, care se încheie pe 26 decembrie, reflectând o licitație anterioară care nu a dus la nicio achiziție, și care s-a încheiat marți.
 
Regiunea Mării Negre
 

Consultanța SovEkon și-a majorat prognoza pentru recolta de grâu din Rusia pentru 2024 cu 1,5 milioane tone, la 91,3 milioane tone, din cauza condițiilor meteorologice îmbunătățite pentru recoltele de iarnă. Precipitațiile crescute din ultimele 30 de zile au sporit umiditatea culturilor în sud și au stabilit un strat de zăpadă suficient în altă parte, ceea ce a condus la condiții de iarnă peste medie.

Reducerea ritmului de tranzacționare înaintea weekendului de Crăciun a dus contractele futures pe grâu în scădere. O presiune suplimentară asupra grâului a venit din creșterile înfrățite ale estimărilor recoltei de grâu în regiunea Mării Negre, după ce SovEcon și-a crescut prognoza pentru recolta de grâu din Rusia la 91,3 milioane tone (de la 89,8 milioane), în timp ce APK-Inform și-a crescut prognoza pentru recolta de cereale din Ucraina la 56,3 milioane tone (de la 54,7 milioane tone).
 

Perspective
 
Piețele globale de cereale au fost în general presate săptămâna trecută din cauza știrilor limitate despre export, în urma unei creșteri a vânzărilor de grâu din SUA săptămâna precedentă, precum și a ploilor prognozate în Brazilia. 
Presiunea în scădere a fost însă limitată de o ușoară creștere a prețurilor cerealelor din Rusia, de îngrijorările cu privire la noile însămânțări de culturi în emisfera nordică și de știrile cu privire la o creștere a taxelor la export pentru grâu și porumb în Argentina.
Piețele s-au stabilizat înainte de vacanța de iarnă, iar analiștii preconizează înghețarea tranzacțiilor pe fondul lipsei de activitate la birouri, însă este indicat să fim atenți la toți factorii de influență ai prețurilor, în special cei geopolitici.
Etichete: cereale2023 ulei floarea soarelui sfecla de zahar raport piata cereale preț CPT floarea soarelui cotatii bursiere grau grain event preturi cereale pret FOB Constanta valori tranzactionare porumb vand cumpar porumb cotatii rapita vanzare cereale tranzactionare orz preturile graului 2023

Mai multe știri

ȘTIRI IMPORTANTE

Copyright © 2024. All market data is provided by Barchart Solutions. Futures: at least 10 minute delayed. Information is provided 'as is' and solely for informational purposes, not for trading purposes or advice. To see all exchange delays and terms of use, please see disclaimer.