Repere de pe piețele globale
În actualizarea sa lunară, USDA a redus prognoza prognoza producției globale de grâu pentru sezonul 2023/24 (pentru prima dată din sezonul 2018/19) cu 6,03 milioane tone, la 787,34 milioane tone (790,59 milioane tone în sezonul 2022/23), cu reduceri pentru Australia - din cauza vremii uscate – 26 milioane tone (39,69 milioane tone anul trecut), Canada –31 milioane tone (34,34 milioane tone anterior), UE –134 milioane de tone și Argentina – 16,5 milioane tone. Pentru Rusia, prognoza este lăsată neschimbată, la 85 milioane tone, iar pentru Ucraina estimarea recoltei a fost majorată până la 22,5 milioane tone, dar USDA estimează că peste 60% din grâu va fi de calitate furajeră, astfel că, în acest an, exportul ucrainean de grâu de măcinat va fi scăzut.
Previziunea globală la export a fost redusă la 207,34 milioane de tone, cu livrări reduse în principal din Australia - 19 milioane tone, Canada –23 milioane tone, UE –37,5 milioane tone și Argentina –11,5 milioane tone, în timp ce estimarea pentru Federația Rusă a fost majorată la un record de 49 milioane tone (peste estimarea consultanței interne SovEcon, de 48,6 milioane tone), iar pentru Ucraina – la 11 milioane tone. Estimarea stocurilor finale globale a fost redusă cu 7 milioane tone, la 257,61 milioane tone, cel mai scăzut nivel din sezonul 2015/16, în special cu reduceri pentru UE și Federația Rusă - după cum puteți vizualiza pe diagrama de mai jos (Sursa: USDA):
După raportul WASDE, ieri au apărut alte prognoze noi pe piață. Statistics Canada a scăzut producția canadiană de grâu cu 13,1% față de anul trecut, la 29,8 milioane tone, cu o anticipare a scăderii recoltei de grâu de primăvară cu 18%. Pentru UE, consultanța Strategie Grains a redus prognoza privind exporturile de grâu moale, invocând un început lent al sezonului 2023/24 determinat de competitivitatea grâului rusesc pe piața globală. Astfel, consultanța se așteaptă ca exporturile UE de grâu moale să atingă 30,1 milioane tone în acest sezon, în scădere cu 700.000 tone față de previziunile din luna august și mult sub exporturile din sezonul 2022/23 (32,3 milioane tone).
În ciuda previziunilor de mai sus, oferta pentru cereale grosiere (porumb, sorg, orz, ovăz, secară) poate avea încă capacitatea de a cântări prețurile grâului. La nivel global, se estimează că producția de cereale secundare și stocurile finale vor crește în sezonul 2023/24. Pentru orz însă, previziunea pentru exportul mondial a fost redusă până la 26,4 milioane tone, în special pentru Canada – 2,3 milioane tone, dar a crescut pentru Federația Rusă – până la 4,7 milioane tone. Estimarea stocurilor finale mondiale de orz a fost redusă până la 17,4 milioane de tone, ceea ce va fi semnificativ mai mic decât media pe 5 ani.
Evoluția prețurilor
Așa cum s-a observat în bilanţul WASDE din septembrie, ca şi în cele două rapoarte anterioare ale agenției, experţii USDA şi-au redus previziunile pentru producţia, consumul şi stocurile de grâu la niveluri sub sezonul precedent, dar preţurile grâului rămân mai mici decât anul trecut. Pe diagrama de mai jos puteți urmări evoluția prețurilor grâului în primele 3 luni ale sezonului 2023/24 comparativ cu sezonul anterior:
Pentru SUA, grâul moale de iarnă SRW din Chicago a fost estimat, imediat după emiterea raportului USDA, la 215,9 USD/t – în scădere cu 51% față de aceeași perioadă a anului trecut, grâul dur de iarnă HRW din Kansas City a fost cotat la 268,5 USD/t – în scădere cu 26% față de 2022 iar grâul dur de primăvară HRS din Minneapolis a fost estimat la 286,2 USD/t – în scădere cu 17%.
Prețurile grâului în portul Rouen sunt cotate la 223 EUR/t FOB, în timp ce prețul orzului este de 216 EUR/t FOB iar orzul de la Marea neagră este comercializat la 177 EUR/t. Pe de altă parte, trebuie precizat că prețurile de achiziție pentru orzul furajer ucrainean rămân la un nivel scăzut, de 135-140 USD/t pentru livrările în porturile dunărene. Prețurile orzului de malț au scăzut, de asemenea, deoarece cererea de export pentru acesta este practic inexistentă, iar procesatorii au redus sau au oprit achizițiile, deoarece au acumulat suficiente stocuri de materie primă.
La ce ne putem aștepta?
Stocurile globale de grâu sunt de așteptat să se înăsprească. Cu toate acestea, disponibilitatea mare de grâu din Rusia, combinată cu stocurile mari de porumb și cereale grosiere, continuă să limiteze orice creștere majoră a prețurilor. O reducere suplimentară a producției de grâu în principalele țări exportatoare va crește dependența pieței mondiale de grâul rusesc, fapt bine conștientizat de autoritățile ruse. Prin urmare, ne putem aștepta în curând la o restricție artificială a exporturilor din Federația Rusă pentru a crește prețurile mondiale, așa cum guvernul de la Kremlin a procedat cu gazele naturale în 2022.