Vremea
Vremea caldă și secetoasă rămâne anticipată în majoritatea regiunilor de cultură din America de Nord în perioada septembrie-noiembrie. În America de Sud se așteaptă ca La Nina să aducă un model meteorologic mixt, cu căldură în sudul/estul Braziliei, Paraguay, Uruguay și Argentina, în timp ce vremea mai rece ar putea fi limitată la nord-vestul Braziliei, ce ar putea experimenta o creștere a precipitațiilor în următoarele 3 luni, în timp ce Argentina și Uruguay sunt de așteptat să fie mai uscate decât în mod normal. În Europa și la Marea Neagră se așteaptă căldură larg răspândită în perioada septembrie-noiembrie, dar și precipitații apropiate de cele normale în mai multe regiuni. Există o probabilitate mare de vreme umedă în estul Australiei, în timp ce în vest este prognozată o vreme normală, cu perspective bune pentru recolta de canola.
Repere de pe piața globală
Revenirea prețurilor la ulei vegetal, și în special la uleiul de soia din Chicago, aduce un oarecare suport rapiței la Bursa Euronext (dar și canolei la Winnipeg), care a înregistrat pierderi consistente în această săptămână. Aprecierea complexului de uleiuri vegetale este susținută de o revenire a prețului petrolului, în urma concentrării asupra riscurilor geopolitice din Orientul Mijlociu, după ce producția de țiței a fost oprită la cel mai mare câmp petrolier din Libia, El Sharara. În schimb, soia CBOT rămâne presată de prezența slabă a Chinei în achizițiile de boabe de soia din SUA și de posibilitatea ca raportul WASDE al USDA (de pe 12 august) să crească randamentele la soia americană.
StoneX estimează producția de soia din Brazilia, pentru sezonul 2024/25, la 165 milioane tone (de pe o suprafață cultivată de 46,5 milioane hectare), în timp ce exporturile de soia sunt crescute cu 11% față de sezonul anterior, până la 102 milioane tone. Pe de altă parte, ANEC estimează exporturile din august la 7,84 milioane tone, cu 3-4% peste nivelul de anul trecut. Acest lucru se bazează pe faptul că prețurile la soia din Brazilia au scăzut în iulie în majoritatea principalelor regiuni comerciale, cu presiune exercitată și de la scăderea contractelor futures CBOT.
Importurile de soia făcute de China au crescut cu 2,9% în iulie față de anul precedent, stimulate de prețurile mai scăzute și de temerile privind tensiunile comerciale sporite dintre Beijing și SUA, dacă Donald Trump revine la președinte. Cel mai mare cumpărător de soia din lume a importat 9,85 milioane tone de soia în iulie, ridicând totalul achizițiilor în primele 7 luni ale anului 2024 la 58,33 milioane tone. Sunt date care arată că apetitul Chinei ar putea scădea în al patrulea trimestru din 2024 (în urma cererii reduse pentru furaje în țară), un dejavantaj pentru fermierii americani de soia care vor intra atunci în sezonul de vârf al comercializării recoltelor.
Conform FAO, indicele prețurilor la uleiuri vegetale a atins în iulie un nou maxim pentru anul de comercializare, în creștere cu 2,4% față de iunie, și cu 4% față de 2023. Creșterea a reflectat prețurile mai mari la uleiuri vegetale, în urma cererii puternice de ulei de soia din sectorul biocombustibililor și a deteriorării perspectivelor de recoltă pentru floarea-soarelui și rapiță în mai multe țări producătoare importante.
Regiunea Mării Negre
În cadrul licitației organizate miercuri de GASC din Egipt pentru achiziționarea de uleiuri vegetale, cea mai mică ofertă de ulei de soia a fost exprimată la 1005 USD/t (LDC). În schimb uleiul de floarea soarelui a fost oferit cu 36 USD/t mai mult în comparație cu prețul plătit de GASC în licitația sa anterioară, din 18 iunie. În urma negocierilor, se pare că GASC a rezervat doar 36.600 tone de ulei de floarea soarelui, cel mai probabil cu origine din Rusia și Moldova, la 1018 USD/t C&F (cu 4 USD/t mai mult ca la ultima licitație), și nu a făcut achiziții de ulei de soia.
Exporturile de rapiță din Ucraina au depășit în luna iulie cifra de anul trecut, în creștere cu 15%, la 278.000 tone, fapt ce se datorează unui început timpuriu al recoltării și cererii mari în urma prețurilor atractive. Dar, având în vedere previziunile pesimiste și revizuirea descendentă repetată a producției de rapiță în Ucraina (și în UE) în 2024, majoritatea producătorilor care nu au încă contracte așteaptă să vândă rapița mai târziu.
La fel, din cauza unei recolte slabe, mulți producători ucraineni de soia nu își vor vinde semințele oleaginoase la prețuri mici, și vor aștepta niveluri de preț mai mari, mai ales că Consiliului Agrar Ucrainean a declarat că producția de soia „ultra timpurie” în unele regiuni ale Ucrainei rămâne foarte scăzută – „cifrele sunt groaznice: 1,5-1,8 tone/hectar”.
Guvernul turc a stabilit cote tarifare pentru procesatorii turci la importul de semințe și ulei de floarea soarelui pentru anul 2025. Astfel, în perioada 1 ianuarie - 30 aprilie 2025, când semințele de floarea soarelui și stocurile de ulei din Turcia sunt epuizate pe piața internă, importurile vor fi disponibile în cadrul cotei cu taxă redusă (8% pentru semințele de floarea soarelui și 20% pentru uleiul de floarea soarelui). După 30 aprilie 2025, când se apropie recoltarea în țară, procesatorii vor trebui să importe la taxe de 27% și, respectiv, 36%.
Perspective
Pentru Europa, analiștii estimează o cerere puternică pentru rapiță în acest sezon deoarece prognozele de producție (atât în UE cât și în Ucraina) continuă să se reducă. Mai mult, procesatorii europeni vor trebui să compenseze reducerea importurilor de biocarburanți din China, în urma aplicării de CE a taxe antidumping, și vor avea nevoie de cantități suplimentare de rapiță, materie primă necesară pentru producția de motorină regenerabilă în UE. Dar, bineînțeles, toți ochii vor fi larg deschiși asupra raportului WASDE al USDA de pe 12 august, care ar putea remodela producția globală de semințe oleaginoase pentru acest sezon și stocurile, și va da o direcție clară a prețurilor pentru următoarea perioadă.