Intrare Căutare Căutare

EURONEXT

Grâu MATIF 215.00 €/t
Porumb MATIF 216.00 €/t
Rapiță MATIF 476.00 €/t
Grâu CBOT 539.25 ¢/b
Porumb CBOT 398.00 ¢/b
Soia CBOT 1,097.25 ¢/b
Șrot de soia CBOT 339.10 $/st
Ulei de soia CBOT 46.21 ¢/lb

Analiza săptămânală a pieței de semințe oleaginoase - 20 iunie 2024

Rapița traversează o perioadă destul de volatilă, cu suișuri și coborâșuri, dar se menține la nivelul săptămânii anterioare

AgriPortal |20.06.2024
199
Analiza săptămânală a pieței de semințe oleaginoase - 20 iunie 2024
Vremea

Câmpiile nordice din SUA  vor primi precipitații izolate, cu temperaturi apropiate de normal până săptămâna viitoare. În schimb, în Vestul Mijlociu și sudul SUA, seceta se va extinge în mai multe regiuni. În provinciile canadiene, vremea bună va ajuta la finalizării semănatului de canola, dar dezvoltarea culturilor rămâne întârziată semnificativ față de anul trecut. În Argentina, vremea este bună și ajută la progresul recoltării la soia. În Europa și în regiunea Mării Negre a demarat, de asemenea, recoltarea la rapiță, cu randamente care diferă în funcție de regiune.
 
Repere de pe piața globală

Rapița traversează o perioadă destul de volatilă, cu suișuri și coborâșuri, dar se menține la nivelul săptămânii anterioare deoarece perspectiva unei producții mai reduse în Europa continuă să îngrijoreze operatorii. Cea mai recentă evaluare a USDA a confirmat tensiunea din bilanţul de rapiţă din UE, scăzând producţia cu 1,5 milioane tone, până la 18,75 milioane tone, fapt ce va duce la creșterea nevoii de importuri, ce ar trebui să ajungă la 6,3 milioane tone pentru sezonul 2024/25, față de 5,5 milioane tone în sezonul anterior (și acest volum ar mai putea fi revizuit ascendent).

Peste Atlantic, semănatul la canola în Canada se apropie de finalizare iar viitoarea recoltă se prezintă în stare bună, deși dezvoltarea culturilor este întârziată semnificativ după ritmul lent la semănat. Per ansamblu, pe piața semințelor oleaginoase, în timp ce oferta globală de rapiță continuă să arate mai redusă față de anul trecut, boabele de soia conduc din nou prețurile.

Soia la Bursa din Chicago a înregistrat ușoare pierderi săptămânale, în urma progresului semănării în SUA, deși starea culturii nou înființate s-a deteriorat ușor, 70% din noua recoltă fiind în stare bună/excelentă (o scădere cu 2 puncte procentuale). Dar raportul Asociației Naționale a Procesatorilor de Semințe Oleaginoase (NOPA) din SUA a arătat că cererea de ulei de soia a fost mai mare în luna mai, cu stocuri mai reduse comparativ cu anul trecut – fapt ce a adus susținere restului complexului CBOT– uleiul și șrotul de soia.

                              

Dar dinamica pieței de export de soia din SUA se confruntă cu o scădere din cauza concurenței cu Brazilia și reducerea cererii din China. Cu toate acestea, creșterea producției de biosiesel compensează parțial scăderea livrărilor externe, prin stimularea consumului intern de soia. Procesarea de soia în SUA este prognozată la un record pentru al patrulea an consecutiv. De aceea, exporturile americane de șrot de soia sunt estimate la un nivel record în prezentul sezon, dar și în viitorul, cu o creștere a ponderii SUA în exporturile globale de la 18%, la 21% în sezonul 2024/25.

Bursa de cereale din Rosario (BCR) și-a menținut neschimbată estimarea producției de soia pentru sezonul 2023/24, la 50 milioane tone, o creștere cu 30 milioane tone față de recoltata sezonului precedent. De precizat că și Bursa de cereale din Buenos Aires (BAGE) a menținut stabile previziunile pentru producția de soia din Argentina, la 50,5 milioane tone dar aceste estimări interne sunt mai mici decât cele stabilite de USDA, în raportul WASDE din iunie (51 milioane tone).

Asociația braziliană a industriilor de ulei vegetal (Abiove) a actualizat statisticile lunare ale complexului brazilian de soia. Proiecțiile asociației pentru sezonul actual au suferit puține modificări. Se așteaptă ca producția de boabe de soia să ajungă la 152,5 milioane tone (o scădere de 1,4 milioane de tone față de prognoza precedentă), cu procesarea menținută la 54,5 milioane tone. Producția de șrot de soia rămâne estimată la 41,7 milioane tone, iar producția de ulei, la 11 milioane tone. Volumele de export rămân neschimbate: 97,8 milioane tone de boabe de soia, 21,6 milioane tone de șrot de soia și 1,1 milioane de tone de ulei de soia.
 
Regiunea Mării Negre

Rusia va recolta în acest an o producție de floarea soarelui scăzută cu 8,4%, până la 15,8 milioane tone (17,25 milioane tone în 2023), din cauza reducerii suprafețelor cultivate și deteriorarea randamentului culturilor în urma vremii nefavorabile. Pe de altă parte, stocurile de semințe oleaginoase din Rusia sunt semnificativ mai mici decât anul trecut, cele de floarea soarelui scăzând cu 45%, până la 0,7 milioane tone iar stocurile totale de semințe oleaginoase sunt cu 36% mai mici, cu un volum de doar 1,5 milioane tone.

Potrivit ministrului agriculturii din Ucraina, producția de semințe oleaginoase pentru 2024 este prognozată la 21 milioane tone, din care doar 4 milioane tone de rapiță. De aceea, în noul sezon, competiția dintre procesatorii și exportatorii de rapiță se va intensifica în Ucraina deoarece va exista o lipsă de semințe oleaginoase pe piața internă.

Recoltarea la rapiță a început în România iar fermierii au în față randamente contrarii, ce variază în intervalul 1,3 mt/ha și peste 4 mt/ha. În acest an, suprafața cultivată cu rapiță s-a redus considerabil față de 2023.

                                 
 
Perspective

Perspective meteorologice mai puțin prietenoase pentru recolta de soia din SUA vor continua să confere un anumit sprijin prețurilor semințelor oleaginoase, pe termen scurt. Perioada cheie pentru dezvoltarea randamentului de soia din SUA va fi în august, dar condițiile vor fi din ce în ce mai importante și în următoarele săptămâni. Pe termen mai lung însă, cu excepția unei probleme meteorologice majore, piața continuă să arate bine aprovizionată.

Pentru procesatorii din UE, scăderea producției de rapiță din blocul comunitar și din Ucraina nu vine cu perspective bune, dar pentru prețuri, aceasta ar putea crește sentimentul bullish în noul sezon. Bineînțeles că, per ansamblu, piețele de oleaginoase vor rămâne cu ochii larg deschiși și asupra fluctuațiilor prețului petrolului.
 Etichete: preț rapiță azi preț orz FOB Constanța preț grâu DAP Constanța ulei rapiță cotații ulei soia bursă CBOT export sorg portul Galați tranzacții EuroGrain grain event cât costă o tonă grâu ulei rapiță cotații șrot floarea soarelui tranzacții

Mai multe știri

Analiza săptămânală a pieței porumbului – 16 iulie 

Analiza săptămânală a pieței porumbului – 16 iulie 

Așteptările participanților la piață pentru un raport USDA favorabil vânzătorilor au fost pe deplin confirmate. În condițiile în care condițiile climatice din principalele regiuni producătoare rămân favorabile, presiunea asupra prețurilor va continua probabil.

ȘTIRI IMPORTANTE

Copyright © 2024. All market data is provided by Barchart Solutions. Futures: at least 10 minute delayed. Information is provided 'as is' and solely for informational purposes, not for trading purposes or advice. To see all exchange delays and terms of use, please see disclaimer.