Intrare Căutare Căutare

EURONEXT

Grâu MATIF 235.75 €/t
Porumb MATIF 209.25 €/t
Rapiță MATIF 441.25 €/t
Grâu CBOT 579.50 ¢/b
Porumb CBOT 477.25 ¢/b
Soia CBOT 1,296.25 ¢/b
Șrot de soia CBOT 388.20 $/st
Ulei de soia CBOT 60.85 ¢/lb

Analiza săptămânală a pieței de porumb 25 iulie - 1 august 2023

Analiza săptămânală a pieței de porumb 25 iulie - 1 august 2023
Vremea
Prognoza meteo în Europa este neschimbată față de săptămâna anterioară, iar prima săptămână a lunii august este confirmată cu precipitații abundente și temperaturi scăzute în nordul și centrul continentului, în timp ce sudul din jurul Mediteranei va fi aproape în întregime uscat și cald. Condițiile din sud-est și din jurul Mării Negre vor fi cele mai nefavorabile pentru dezvoltarea porumbului, unde, pe lângă faptul că este secetă, va fi și extrem de cald. O mare parte din Centura de porumb din SUA este de așteptat să primească ploi abundente, în timp ce temperaturile vor scădea din nou la niveluri sezoniere. Pe scurt, fără Ucraina și Rusia, vremea va cântări prețurile și în prima săptămână a lunii august.

         
Prețuri MATIF
                 
Repere din ultima săptămână
După ce, la începutul săptămânii trecute, buletinul MARS al CE și-a redus estimarea pentru producția medie de porumb în UE la 7,53 t/ha, în ultimele sale bilanţuri de cereale, Comisia și-a redus, de asemenea, estimarea pentru noua cultură cu 0,7 milioane tone,  la 63 milioane tone, mult în comparație cu ce a fost recoltat în 2022,  52 milioane tone, dar sub media ultimilor 5 ani. Importurile de porumb din UE au rămas neschimbate, la 17 milioane tone (în sezonul 2022/23 – 25,8 milioane tone), dar exporturile au crescut surprinzător, până la 4,7 milioane tone.  Ca urmare, stocurile finale au fost reduse cu 0,9 milioane tone, până la 18,6 milioane tone.

             

La sfârșitul săptămânii trecute, Algeria a fost de acord să importe o cantitate neconfirmată de porumb furajer, originar din America de Sud, la un preț de 248,50 USD/t CFR. Comparativ cu achiziția anterioară, de la jumătatea lunii iunie, prețul de import al porumbului pentru Algeria a scăzut cu 28,50 dolari. După o absență de două luni, un alt importator de porumb, Coreea de Sud, a acceptat să importe 138.000 tone, la un preț care va fi format ca sumă dintre contractul futures CBOT din decembrie, plus o primă de 1,68/bushel, la data acordului.
Noutăți și prețuri din România
Piața de porumb din România menține o relativă stabilitate, iar pierderile raportate în ultima săptămână sunt aproape imperceptibile și mult mai mici decât cele ale Bursei Euronext. În ultima săptămână din iulie, prețurile DAP Constanța s-au situat în jurul valorii de 210 EUR/t, ceea ce este cu doar 10 euro mai puțin decât vârful de trei luni atins marțea trecută. Lipsa precipitațiilor și umiditatea solului în multe locuri îi fac pe fermierii români să fie vânzători reticenți, mai ales că vine un alt val uscat și fierbinte săptămâna aceasta, cu temperaturi de peste 30°C.
Analiza tehnică
Cu prognozele de răcire și ploaie în Europa și SUA la începutul lunii august, bursele de cereale din Paris și Chicago simt din nou o presiune bearish. La fel ca și în cazul MATIF, primul contract futures pentru porumb nou CME, noiembrie 2023 nu a reușit să spargă prima rezistență Fibonacci (38,2%), care în acest caz este puțin sub 5,60 USD/bushel. Pe graficul săptămânal, rigiditatea relativă a prețului este de 43,21, adică rămâne în teritoriu negativ și coboară din nou. În ceea ce privește volumele de tranzacționare (graficul de deasupra futures), vedem că scăderile au loc pe volume mai slabe și în reducere în comparație cu câștigurile, ceea ce este un indiciu că, dintre  participanții de pe piață, cumpărătorii sunt mai dispuși să achiziționeze, decât vânzătorii care sunt mai reticenți.  
                           

La ce ne putem aștepta?  În prognoza meteo actuală, nu există niciun indiciu pentru un sentiment bullish serios ce a ridica prețurile. August este ultima lună care contează pentru recolta de porumb din emisfera nordică, dar este bine că cea mai critică lună - iulie - a fost lăsată în urmă. Cu recolta aproape de finalizare în emisfera nordică, nu vedem mulți factori care să susțină prețurile, deocamdată. Singura problemă pentru piață poate veni tot din Ucraina, cu nesiguranțele cu care se confruntă exporturile sale, dar cel puțin pentru ultima săptămână, acestea nu au fost suficiente pentru a stopa deprecierea pieței.
 
 Etichete: preț porumb FOB Constanța preț soia 2023 șrot soia tranzacții ulei soia cotații CBOT export orz grâu bursă Matif porumb bursă CBOT șrot floarea soarelui tranzacții grain event furaje cotații biodiesel tranzacții

Mai multe știri

ȘTIRI IMPORTANTE

Copyright © 2023. All market data is provided by Barchart Solutions. Futures: at least 10 minute delayed. Information is provided 'as is' and solely for informational purposes, not for trading purposes or advice. To see all exchange delays and terms of use, please see disclaimer.