Intrare Căutare Căutare

EURONEXT

Grâu MATIF 269.00 €/t
Porumb MATIF 218.50 €/t
Rapiță MATIF 489.00 €/t
Grâu CBOT 712.75 ¢/b
Porumb CBOT 469.25 ¢/b
Soia CBOT 1,248.50 ¢/b
Șrot de soia CBOT 388.10 $/st
Ulei de soia CBOT 45.24 ¢/lb

Analiza săptămânală a pieței de porumb 18-25 iulie 2023

AgriPortal |25.07.2023
316
Analiza săptămânală a pieței de porumb 18-25 iulie 2023
Vremea
După suspendarea acordului „grain deal” și afectarea exporturilor din Ucraina pe Dunăre, în urma atacului cu drone rusești asupra portului Reni, piețele de porumb rămân susținute, la acest lucru contribuind și vremea caldă și uscată din SUA. La sfârșitul lunii iulie și începutul lunii august, prognoza meteo arată condiții favorabile pentru dezvoltarea porumbului în aproape toată Europa, cu excepția părților sudice, unde rămâne cel mai cald. Prognoza pentru America de Nord, însă, este aproape în întregime nefavorabilă, cu un val de căldură extrem în desfășurare în miezul „Centurii de porumb” și precipitații sub normal așteptate în următoarele 1-2 săptămâni.
          
Prețuri MATIF
                                          
Repere din ultima săptămână
Din cauza vremii calde și uscate din ultima lună, raportul MARS al Comisiei Europene și-a redus estimarea pentru randamentul mediu de porumb pentru cereale în blocul comunitar la 7,53 t/ha, dar acesta rămâne mult peste media anului trecut, de 5,90 t/ha și peste media ultimilor 5 ani, care este 7,48 t/ha. CE estimează scăderi pentru cea mai mare parte a Europei de Nord și România, dar acestea sunt compensate de creșterea randamentului în țările din Europa Centrală, în frunte cu Ungaria, unde sunt așteptate recolte excelente de porumb după ploile abundente din ultima perioadă.
                                               
Piața românească de porumb
Susținut de evoluțiile dramatice de pe piețele internaționale, prețul porumbului din România a primit un sprijin uriaș în ultima săptămână, nivelurile DAP Constanța crescând cu 40 euro, la 220 EUR/t, cel mai înalt nivel atins de la sfârșitul lunii aprilie. O posibilă reducere a exporturilor din Ucraina (sau chiar o suspendare totală a acestora pe cale fluvială și maritimă – dacă bombardamentul rusesc nu se va opri) va continua să susțină prețurile, mai ales că vremea caldă din ultima perioadă a făcut ca CE să reducă randamentul mediu pentru România la 5,03 t/ha, sub media ultimilor 5 ani.

                                                             
Perspective
Contractul futures Matif pentru noua recoltă (noiembrie 2023) face în prezent o a doua încercare, încă nereușită, de a depăși pragul de 250 EUR/t și de a se menține la acel nivel. În funcție de evoluția situației din Ucraina și a vremii din SUA și Europa, ne putem aștepta o nouă încercare de a sparge această rezistență sau o consolidare pentru a întări nivelul actual. La apogeul verii și a perioadei critice de fixare a randamentului în emisfera nordică, este puțin probabil ca prețurile prezente să bată în retragere.
 Etichete: preț porumb 2023 preț grâu FOB Constanța preț orz DAP Constanța orz cotații ulei rapiță tranzacții export grâu portul Galați tranzacții rapiță bursă Matif grâu bursă CBOT ulei soia bursă CBOT cât costă o tonă de porumb

Mai multe știri

ȘTIRI IMPORTANTE

Copyright © 2024. All market data is provided by Barchart Solutions. Futures: at least 10 minute delayed. Information is provided 'as is' and solely for informational purposes, not for trading purposes or advice. To see all exchange delays and terms of use, please see disclaimer.