Vremea
Condițiile meteorologice din majoritatea părților Europei au fost marcate de un surplus distinct de acumulare de temperatură. Deficitul neobișnuit de căldură și ploaie a avut un impact minim asupra culturilor de vară în majoritatea zonelor.
În timp ce multe regiuni s-au confruntat cu deficite distincte ale ploilor și temperaturi peste medie, acestea au avut un impact negativ redus asupra producției de vară. Nivelurile critice de temperatură nu au fost atinse și, în schimb, culturile au prosperat în condiții însorite și mai uscate decât de obicei. În plus, procesele de coacere și recoltare au fost ajutate în mod semnificativ de aceste modele meteorologice favorabile.
Totodată, sudul și estul Franței, centrul și nordul Italiei, sudul Germaniei, Austria, Cehia, nordul Poloniei și părți din Rusia europeană au întâmpinat deficite de precipitații fără precedent, situându-se printre cele mai scăzute niveluri înregistrate. Totuși, impactul asupra culturilor din aceste regiuni a fost minim datorită umidității suficiente a solului acumulată în prealabil și/sau a faptului că deja culturile de vară ajunseseră la maturitate sau se aflau în stadiul de coacere.
Condiții uscate (precipitații totale sub 3 mm) sunt prognozate pentru cea mai mare parte a Turciei, părți ale Greciei, sudul Bulgariei, estul României și Ucraina, precum și zone din sudul și nordul Rusiei europene și Scandinaviei.
Prognoza meteo pe termen lung indică condiții probabile calde, depășind media climatologică de 24 de ani cu până la 1°C în noiembrie, decembrie și ianuarie în cea mai mare parte a Europei.
În același timp, o mare parte din Valea Mississippi, Nord-Est, Câmpiile de Sud, Sud-Vest și nivelul nordic american au fost mai uscate decât în mod normal, în timp ce mari părți din Vestul Mijlociu superior, Câmpiile de Nord, Munții Stâncoși și Sud-Est, precum și în regiuni din Nord-Vestul Pacificului, s-a înregistrat cel puțin de două ori cantitatea normală de precipitații săptămânale.
Prețuri Matif
Reperele săptămânii
Recentul buletin MARS a redus randamentele de porumb prognozate pentru Uniunea Europeană pentru 2023 cu 2% la 7,13 t/ha, cu 5% mai mici decât media pe cinci ani, de 7,48 t/ha.
Producțiile de porumb din România au fost estimate cu 28% mai mici decât media pe termen lung, cu un randament mediu de 3,89 t/ha, în timp ce producțiile de porumb din Bulgaria au fost cu 20% mai mici, la 4,90 t/ha. Aceste prognoze vin și după rezultatele deja slabe din România și Bulgaria din 2022, când randamentele de porumb au fost chiar mai mici decât noile prognoze pentru 2023.
Consultanța FranceAgriMer notează că la 16 octombrie, recolta de porumb pentru sezonul de comercializare 2023/24 a fost de 74% completă (91% anul precedent), cu condițiile câmpurilor rămase evaluate la 83% bune (83% săptămâna precedentă, 42% anul precedent).
Datele de la Departamentul Agriculturii al SUA (USDA) au arătat luni că inspecțiile la export de porumb din SUA au scăzut cu 6%, până la 437.549 tone în săptămâna încheiată pe 19 octombrie, de la 466.604 tone înregistrate cu o săptămână mai devreme. Inspecțiile săptămânale au aterizat cu 12% sub nivelul inferior al așteptărilor analiștilor (500 - 650.000 tone) înainte de publicarea raportului. Volumele săptămânale au împins inspecțiile totale, de la începutul anului de comercializare 2023/24, la 4,40 milioane tone, în creștere cu 17% față de cele 3,77 milioane tone înregistrate cu un an înainte.
Bursa de cereale din Buenos Aires a raportat că, pentru săptămâna încheiată la 19 octombrie, plantarea de porumb din 2023/24 a fost finalizată pe 20% din suprafața estimată (16% anul precedent), cu munca de câmp îngreunată de precipitații limitate și temperaturi scăzute și că sunt necesare ploi astfel încât culturile plantate timpurii să se recupereze după gerul de săptămâna trecută.
Regiunea Mării Negre
Fluxurile din Ucraina sunt încă blocate datorită controalelor fiscale, dar și cu un număr tot mai mare de nave ancorate în afara porturilor ucrainene Pivdennyi, Odessa și Chornomorsk (POC). Ideile de producție ucrainene variază de la 25 milioane tone la 28 milioane tone în sectorul privat, estimările recoltei din Rusia par, de asemenea, să crească ușor, iar în general imaginea combinată pentru UE și Marea Neagră aterizează încă în jur de 100 milioane tone, în creștere cu 5-10 milioane tone față de anul trecut. Cu toate acestea, producția este jumătate din imagine, deoarece Rusia a avut întotdeauna luptele cu calitatea – din cauza ambroziei, iar Ucraina are provocările sale evidente de logistică.
Cele mai bune oferte din Constanța pentru porumb CPT au fost în jur de 190 €, nu s-au schimbat foarte multe față de săptămâna trecută.
Perspective
Primele indicații sunt că 2023 se preconizează a fi un an extraordinar pentru producția de porumb.
Specialistul KWS în porumb, Andrew Cook vede un an potențial excelent pentru cultura de porumb din 2023. Acesta subliniază că temerile referitoare la faptul că primăvara relativ rece, umedă și condițiile dificile ar fi putut duce la maturarea ulterioară a culturilor, au fost în mare parte atenuate pentru mulți cultivatori.