Intrare Căutare Căutare

EURONEXT

Grâu MATIF 226.75 €/t
Porumb MATIF 208.00 €/t
Rapiță MATIF 463.50 €/t
Grâu CBOT 569.50 ¢/b
Porumb CBOT 440.25 ¢/b
Soia CBOT 1,157.00 ¢/b
Șrot de soia CBOT 358.60 $/st
Ulei de soia CBOT 43.90 ¢/lb

Analiza săptămânală a pieței de porumb - 14 mai 2024

AgriPortal |14.05.2024
111
Analiza săptămânală a pieței de porumb - 14 mai 2024
Vremea
 
Condițiile pentru dezvoltarea noii culturi de porumb din SUA rămân favorabile, cu precipitații continue și temperaturi sezoniere. Cu toate acestea, ploile abundente și temperaturile răcoroase din vestul Europei vor fi problematice pentru însămânțarea deja întârziată. De asemenea, va fi mai uscat și mai răcoros în estul Europei, deși în sudul Rusiei și estul Ucrainei vor fi în sfârșit unele precipitații. Vremea va rămâne, de asemenea, uscată și răcoroasă în aproape toată Argentina și centrul Braziliei, unde lipsa umidității devine deja problematică pentru cea de a doua cultură.  
 
 
Repere din ultima săptămână
 
În săptămâna până la 12 mai, însămânțarea de porumb din SUA a progresat sub așteptări cu 13%, terminând la 49% față de 60% în urmă cu un an și 54% în ultimii 5 ani. Ploile necontenite din Franța continuă să întârzie însămânțarea în cel mai mare producător al UE. Pe săptămână, semănatul a progresat cu doar 9%, fiind finalizat cu 54%, față de 73% în urmă cu un an și 82% în medie pentru ultimii 5.
 
Cu condiții mai uscate în nord, prima recoltă de porumb din Brazilia se accelerează, avansând cu 5% în perioada până la 12 mai și terminându-se la 68,1%, față de 72,4% în urmă cu un an. Statele inundate din sud sunt însă deja în urmă față de ritmul de anul trecut, întrucât în ​​Rio Grande do Sul sunt pregătite cu 86%, față de 87% în urmă cu un an.
 
În săptămâna până la 9 mai, plantarea de porumb în Ucraina a avansat cu 13%, terminând la 63% din 3,91 Mha planificate. Suprafețele însămânțate până acum sunt de 2,26Mha.
 
Datorită răspândirii bolilor purtate de cicadele, care duc la nepolenizarea știuleților și la eșecul ulterior de formare a boabelor, Bursa de cereale din Buenos Aires raportează o deteriorare a stării culturii în Argentina. În săptămâna până la 8 mai, ponderea culturilor în stare „proastă și foarte proastă” a crescut cu 2%, până la 42%, față de 55% în urmă cu un an. Estimarea lor pentru recoltă (46,5 Mt) rămâne neschimbată, fiind cea mai mică dintre cele ale tuturor analiștilor. Într-o săptămână, recolta în țară a progresat cu doar 1%, fiind finalizată la 23%. Au fost recoltate 15,3 Mt cu un randament mediu de 868 kg/dk. Randamentul scade cu 10 kg săptămânal.
 
Pentru încă o săptămână, statisticile privind importurile și exporturile de cereale din UE rămân un mister și au rămas neschimbate de aproape două luni. Cu așteptări de 575-1.450 kmt, exporturile reale (încărcate pe nave, șlepuri și camioane) din SUA au fost de 938 kmt, în scădere față de 1.299 kmt în săptămâna precedentă. Cu acestea, de la începutul sezonului, ajunge la 33,93, adică cu 30% mai mult decât data trecută.
 
 
Știri din regiunea Mării Negre
 
În condițiile în care bursele de cereale continuă să crească, piețele fizice de porumb din regiunea Mării Negre sunt, de asemenea, ferme și în creștere. Pe baza portului DAP (Constanța, Varna, Burgas) pentru o săptămână, creșterea prețului este de aproximativ 10 € până la 183 € în Constanța și 186 € în Varna și Burgas. În general, lichiditatea pieței a fost slabă în ultima săptămână, cu un interes mai mare din partea consumatorilor autohtoni. După ploi decente, noua cultură din Bulgaria se dezvoltă bine, în timp ce în România este mult mai uscată pe alocuri. Temperaturile răcoroase sunt și ele problematice, iar dacă nu împiedică, cu siguranță nu ajută vegetația.
 
 
Perspective
 
La fel ca MATIF, piața de porumb din Chicago a crescut pentru a patra săptămână la rând, contractele futures pentru noi recolte din decembrie apropiindu-se de rotundul și psihologicul 5 dolari pe bușel. Pe un grafic zilnic, aceasta coincide și cu media mobilă zilnică de 200, care practic are reputația de a fi o rezistență destul de serioasă. Pe scurt, analiza tehnică „ne spune” că ar trebui sau măcar ne putem aștepta la un fel de corectare. Cu toate acestea, dacă se va întâmpla și cât de adânc va fi, trebuie încă să aflăm. Sursa graficului Barchart.com. 

 
Etichete: cereale2024 ulei floarea soarelui raport piata cereale preț CPT floarea soarelui cotatii bursiere grau preturi cereale pret FOB Constanta tranzactionare porumb vand cumpar porumb cotatii rapita vanzare cereale tranzactionare orz grain event preturile graului 2023

Mai multe știri

ȘTIRI IMPORTANTE

Copyright © 2024. All market data is provided by Barchart Solutions. Futures: at least 10 minute delayed. Information is provided 'as is' and solely for informational purposes, not for trading purposes or advice. To see all exchange delays and terms of use, please see disclaimer.