Intrare Căutare Căutare

EURONEXT

Grâu MATIF 226.75 €/t
Porumb MATIF 208.00 €/t
Rapiță MATIF 463.50 €/t
Grâu CBOT 569.50 ¢/b
Porumb CBOT 440.25 ¢/b
Soia CBOT 1,157.00 ¢/b
Șrot de soia CBOT 358.60 $/st
Ulei de soia CBOT 43.90 ¢/lb

Analiza săptămânală a pieței de porumb - 11 iunie

Recolta de Sabrina din Brazilia face progrese record

AgriPortal |11.06.2024
47
Analiza săptămânală a pieței de porumb - 11 iunie
 
Vremea
 
Un front de ploaie s-a deplasat prin părțile de sud ale Argentinei în weekend, dar majoritatea zonelor de porumb au rămas uscate, favorizând recoltarea în avans. Pe parcursul săptămânii în Brazilia sunt așteptate condiții uscate și temperaturi peste normale, ceea ce va ajuta a doua recoltă de porumb (safrinha) semănată mai târziu să se maturizeze. Vremea în SUA va fi, de asemenea, în mare parte uscată în mari părți ale țării, fiind așteptate mai multe ploi în Centura Porumbului în weekend. În părțile de sud ale Franței și Germaniei, în cursul săptămânii sunt din nou prognozate ploi. Frontul de ploaie care trece prin Europa va aduce precipitații semnificative în estul Ucrainei și în sud-vestul Rusiei, unde vremea de primăvară are nevoie de umiditate atât de necesară.  

 

Repere de pe piețele globale

Porumbul MATIF a fost afectat de slăbiciunea distinctă a grâului, care s-a reflectat în mod rezonabil în ghilimele. Recolta care progresează rapid din America de Sud pune, de asemenea, presiune asupra prețurilor. Contractele futures din Chelnia au pierdut 5,25 EUR pe săptămână, iar noiembrie 6 EUR. Și în timp ce participanții de pe piață așteaptă publicarea raportului lunar USDA mâine (a cărui pondere ar putea răsturna piețele), sentimentele inițiale indică faptul că nu se așteaptă prea multe schimbări pentru producția din SUA, America de Sud și regiunea Mării Negre.

 

 

Potrivit AgRural, recoltarea celei de-a doua culturi de porumb din Brazilia (safrina) a atins o finalizare de 10,4% în părțile centrale și de sud ale țării, cel mai înalt nivel înregistrat pentru această perioadă a anului. Avansul săptămânal de 5,7% a fost semnificativ mai mare decât cel de 2,2% înregistrat în săptămâna precedentă, cu o perspectivă mixtă înaintea recoltei.

Pentru prima recoltă, analiștii Emater văd recolta atingând 94% din prognoza 812 Kha în statul Rio Grande do Sul, lovit de inundații, revizuindu-și în prezent opiniile de recoltă cu 0,4 Mt până la 4,8 Mt. În același timp, în vecina Argentina, recolta la scară națională a fost deja finalizată pentru mai mult de 35% din cele 7,6 Mha proiectate, cu producții medii ridicate de 782 kg/ha încă menținute. 

Deși însămânțarea în Franța este aproape completă în această perioadă a anului, cele mai recente cifre de la FranceAgriMer arată finalizarea a 90% din 1,44 Mha proiectate, ceea ce este cu 9,6% mai mult decât anul precedent. Starea culturilor în stare bună/excelentă a scăzut ușor la 80% față de 88% înregistrată pentru aceeași perioadă din 2023. 

Pentru încă o săptămână, importatorii sud-coreeni continuă să facă achiziții mici, dar frecvente, iar în tranzacțiile recente interesul lor se concentrează în principal pe livrările din octombrie și noiembrie. Recolta în avans în America de Sud face porumbul acestora mai competitiv, asigurând astfel un procent foarte mare de vânzări către importatorul asiatic, în principal la prețuri în jur de 241-243 USD/t pe baza CFR Coreea de Sud. 
 

Regiunea Mării Negre

Slăbiciunea piețelor futures se reflectă puternic asupra celor fizice, prețurile porumbului din regiunea Mării Negre a UE realizând pierderi de aproape 5 euro pe baza DAP Varna/Burgas scăzând la 186 euro/t, în timp ce cele de pe DAP Constanța sunt chiar mai mari și se calculează pentru 9 EUR, reducând prețurile la 182 EUR/t.
Potrivit APK-Inform, producția de porumb din Ucraina va ajunge la 26,77 Mt de la 3,9 Mha proiectate. (31 Mt - 2023) Evaluarea analiștilor a exporturilor arată valori de 21,3 Mt, iar conform acestora, în total, 28 Mt vor fi exportate din țară până la sfârșitul sezonului. 


Perspective

Participanții de pe piață așteaptă raportul lunar USDA, care va fi lansat mâine. În mod tradițional, greutatea pe care o poartă poate răsturna direcția piețelor și cât de mult posibile revizuiri în scădere ale producției din America de Sud pot susține prețurile, având în vedere recolta în progres, rămâne de văzut. Porumbul din America de Sud este oferit în prezent din ce în ce mai activ pe piețele internaționale și se vinde bine, iar recolta efectivă a culturii mari de safrina din Brazilia abia începe.
Etichete: cereale2024 cotatii bursiere pret grau cotatii rapita preturi FOB Constanta tranzactionare porumb îngrășăminte rapita export cereale ucrainene export orz

Mai multe știri

ȘTIRI IMPORTANTE

Copyright © 2024. All market data is provided by Barchart Solutions. Futures: at least 10 minute delayed. Information is provided 'as is' and solely for informational purposes, not for trading purposes or advice. To see all exchange delays and terms of use, please see disclaimer.