Intrare Căutare Căutare

EURONEXT

Grâu MATIF 226.75 €/t
Porumb MATIF 208.00 €/t
Rapiță MATIF 463.50 €/t
Grâu CBOT 569.50 ¢/b
Porumb CBOT 440.25 ¢/b
Soia CBOT 1,157.00 ¢/b
Șrot de soia CBOT 358.60 $/st
Ulei de soia CBOT 43.90 ¢/lb

Analiza săptămânală a pieței de oleaginoase 3-10 august 2023

AgriPortal |10.08.2023
401
Analiza săptămânală a pieței de oleaginoase 3-10 august 2023
Vremea 
 
Săptămâna aceasta a debutat cu o furtună puternică cu ploi torenţiale şi vânturi asemănătoare unui uragan a provocat pagube semnificative în nordul Europei şi în regiunea baltică, determinând autorităţile să declare stări de alertă în unele zone. Furtuna a provocat pagube în Suedia, a smuls copaci din Danemarca și a generat avertismente pentru oamenii din Norvegia să lucreze de acasă. Furtuna a lovit coasta Mării Nordului, prezentând risc de inundații. Fără alte evenimente meteorologice notabile la nivel global care ar putea afecta dezastruos culturile agricole.


 


Evoluție săptămânală prețuri MATIF rapiță
 
                                                          
 
Repere din ultima săptămână
 
Alimentată de cererea în creștere pentru producția de motorină din surse regenerabile, producția de canola și capacitatea de procesare la nivel mondial se extind. Producția globală de canola în 2023/2024 este estimată la 87,4 milioane de tone, puțin mai mică decât anul precedent, dar marcând a doua situație de producție de peste 80 de milioane de tone. Printre producătorii de top se numără Canada, Uniunea Europeană, China, India și Australia. Canada, cel mai mare producător, este de așteptat să asiste la o creștere de 50% a zdrobirii până în 2024 sau 2025. Zdrobirea la nivel mondial din 2023/24 este proiectată la 81,1 milioane de tone, în ușoară creștere față de 2022/23.
 
SUA, al doilea cel mai mare producător și exportator de soia din lume, se așteaptă ca volumele de zdrobire să atingă un record de 62,6 milioane tone din cauza cererii crescute de șrot și ulei de soia pentru producția de biocombustibili, potrivit datelor USDA. Se estimează că producția de ulei de soia va crește cu 950 milioane lire sterline, la 27,15 miliarde lire sterline, iar producția de șrot de soia este estimată la 49,35 milioane tone. Producția de canola este, de asemenea, programată să crească în 2023-2024, depășind 4 miliarde lire sterline, ca răspuns la cererea internă în creștere de ulei de canola pentru producția de motorină regenerabilă.
 
Actualizarea săptămânală Crop Progress a arătat că 90% din boabele de soia erau în stadiu de înflorire față de 83% săptămâna trecută și cu 3% mai mult decât media. NASS a raportat că 66% din recoltă era în stadiul de formare a păstăii până la 8/6, comparativ cu 63% în medie. 

Analiștii se așteaptă ca USDA să dezvăluie mâine în raportul de actualizare a estimărilor cererii și ofertei din august (Wasde), o nouă rundă de reduceri în producția de soia din SUA și cifrele stocurilor finale, după cum a arătat un sondaj Agricensus al comercianților și analiștilor. În medie, sondajul prognozează că stocurile finale de soia din SUA pentru 2023/24 vor fi la 266 milioane de busheli, sub cele 300 milioane raportate în raportul Wasde din iulie.
 

Brazilia a depășit Argentina ca principal exportator global de șrot de soia în primele 7 luni ale anului 2023, livrând 13 milioane tone, comparativ cu cele 10,9 milioane tone ale Argentinei, pe baza datelor de la vama din Brazilia și de la Bursa de cereale din Rosario. Exporturile braziliene au înregistrat o creștere de 7%, în timp ce cele din Argentina au scăzut cu 34%. Anul trecut, în aceeași perioadă, Argentina a exportat 16,4 milioane tone, iar Brazilia 12,2 milioane tone. Acest lucru se întâmplă pentru prima dată în ultimii 26 de ani, dar a fost anticipat în luna mai din cauza pierderilor semnificative de recoltă de soia din cauza secetei din Argentina. 
 
Anec estimează că exporturile de soia din Brazilia vor crește cu 74% de la an la an, până la 8,7 milioane tone în august. Livrările de șrot de soia pot depăși și cifrele de anul trecut pentru aceeași lună. Având în vedere duratele mai scurte de încărcare a mărfurilor în această lună, exporturile de soia ar putea atinge 7-8,7 milioane tone, în creștere față de cele 5 milioane tone anul trecut. În plus, exporturile de șrot de soia ar putea crește cu 29,4% la 2,2 milioane tone de la 1,7 milioane tone în anul precedent.
 
China a importat 9,73 milioane de tone metrice de boabe de soia în iulie, în creștere cu 23,5% față de un an în urmă, au arătat marți datele vamale. Sosirile în primele șapte luni ale anului au fost de 62,3 milioane de tone metrice, în creștere cu 15% față de anul precedent. 
 
 
Regiunea Mării Negre
 
C.E. a revizuit în scădere, pentru a doua lună consecutiv, perspectivele de producție de floarea-soarelui pentru România, principala țară producătoare din UE. Fermierii români ar putea obține anul acesta, în medie, doar 2,16 tone de floarea soarelui la hectar, cu 11% sub media ultimilor cinci ani, dar cu 12% peste anul de comercializare 2021-2022. Astfel, CE a revizuit în scădere randamentul așteptat la floarea-soarelui pentru România cu 8,8% față de proiecția anterioară.
 
Din cauza vremii favorabile din Vestul Mijlociu al SUA care a afectat complexul de soia, prețurile uleiului vegetal au scăzut cu aproximativ 8-9% în porturile europene și în zona Mării Negre. Săptămâna a înregistrat o scădere de aproximativ 70 EUR/tonă (8-9%) a prețului uleiului de rapiță, deși a fost observată o revenire minoră începând de joi. Atacurile rusești asupra instalațiilor portuare ucrainene au făcut ca ratele uleiului de floarea-soarelui din regiunea Mării Negre să scadă cu aproape 100 USD/t. 

Previziunile privind tendințele prețurilor în rândul analiștilor variază, influențate în mare măsură de interacțiunea dintre cerere și ofertă. Unii prognozează o continuare și o stabilizare a tendinței pe termen scurt, în timp ce alții prevăd un interval de tranzacționare de aproximativ 950 USD/tonă pentru săptămâna următoare. Cu toate acestea, este de așteptat ca cererea de uleiuri vegetale din recolta anterioară să continue până când noua recoltă va fi disponibilă.
 
Perspective și curiozități
 
Canada și-a stabilit un obiectiv îndrăzneț de a reduce emisiile generale de gaze cu efect de seră cu 40-45% sub nivelurile din 2005 până în 2030. Biocombustibilii sunt o tehnologie curată în prezent cu desfășurare pe scară largă în toată Canada. Asigurând politici de biocombustibil concepute corespunzător (inclusiv politici de impozitare) care stimulează utilizarea acestora, putem folosi astăzi pentru a ne îndeplini imediat obiectivele de reducere a GES.
Când semințele de canola sunt procesate, există două produse majore: ulei (44%) și făină/șrot (56%). În 2020, 10,3 milioane tone de canola au fost procesate în Canada, creând 4,5 milioane tone de ulei și 5,8 milioane tone de șrot. 
Canola este o versiune modificată genetic a plantei de rapiță și are un conținut scăzut de acid erucic, ce este dăunător pentru oameni în cantități mari. Face parte din familia Brassicaceae. Este înrudită cu muștarul, varza, broccolii, conopida și napii. 
Termenul „canola” este o combinație de „Canada” și „ola”, adică ulei. A fost dezvoltat în Canada în anii 1970 prin încrucișare pentru a reduce nivelurile de acid erucic și glucozinolați, făcându-l sigur pentru consumul uman și animal. Pe de altă parte, uleiul de rapiță, cu un conținut mai mare de acid erucic, este adesea utilizat în aplicații industriale, dar nu este recomandat pentru consum obișnuit.
Prin definiție, dacă o sămânță este etichetată „canola”, aceasta trebuie să aibă mai puțin de 30 de micromoli de glucozinolați și mai puțin de 2% acid erucic.
 
 
Etichete: cereale2023 ulei floarea soarelui preț CPT floarea soarelui cotatii bursiere grau preturi cereale pret FOB Constanta valori tranzactionare porumb vand cumpar porumb cotatii rapita vanzare cereale tranzactionare orz grain event pret grau 2023

Mai multe știri

ȘTIRI IMPORTANTE

Copyright © 2024. All market data is provided by Barchart Solutions. Futures: at least 10 minute delayed. Information is provided 'as is' and solely for informational purposes, not for trading purposes or advice. To see all exchange delays and terms of use, please see disclaimer.