Intrare Căutare Căutare

EURONEXT

Grâu MATIF 221.00 €/t
Porumb MATIF 218.75 €/t
Rapiță MATIF 476.75 €/t
Grâu CBOT 554.25 ¢/b
Porumb CBOT 406.75 ¢/b
Soia CBOT 1,142.75 ¢/b
Șrot de soia CBOT 378.40 $/st
Ulei de soia CBOT 47.11 ¢/lb

Analiza săptămânală a pieței de îngrășăminte - 19 iunie

Ureea a înregistrat o creștere a prețului cu peste 60-80 USD/t FOB în ultimele cinci săptămâni

AgriPortal |19.06.2024
120
Analiza săptămânală a pieței de îngrășăminte - 19 iunie
Repere de pe piața globală

Piața internațională a ureei este în prezent condusă în principal de producția limitată din Egipt, din cauza penuriei de gaze naturale, precum și de lipsa de claritate cu privire la exporturile din China. Pierderile la export ale Egiptului ar putea ajunge la 300.000 tone dacă problema persistă. Cu toate acestea, 10.000 tone de uree au fost vândute în cursul săptămânii, la 355 USD/t FOB, o creștere semnificativă față de nivelurile sub 300 USD/t de la mijlocul lunii mai.

Scăderea prețurilor interne la uree în China a stârnit unele speculații despre momentul în care ar putea reveni exporturile. În prezent, prețurile sunt sub piețele internaționale, la 310 USD/tonă scurtă (ts) (aprox. 907 kg) FOB, în scădere de la 330 USD/ts înregistrat la mijlocul lunii mai. Previziunile privind prețul ureei sunt în prezent bullish, dar dacă exporturile chineze vor intra pe piață în iulie, acest lucru va pune cu siguranță presiune asupra cotațiilor.

                    

Prețurile din Orientul Mijlociu sunt, de asemenea, în creștere, cu o vânzare raportată la 350 USD/t FOB, dar în mod obiectiv variind între 335 USD și 350 USD/t FOB. Ureea din regiune a crescut cu 80 USD/t în ultimele cinci săptămâni, dar rămâne sub nivelul din februarie, de 380-385 USD/t FOB. Prețurile din America Latină au crescut, de asemenea, cu aproximativ 60 USD/t în ultimele săptămâni, ultimul preț cunoscut oscilând în jurul valorii de 375-385 USD/t CFR. Cumpărătorii din Brazilia se obțin să cumpere deocamdată, deși vor avea nevoie în curând pentru a-și asigura volumele.

Producătorii din Asia de Sud-Est au puțin de oferit, deoarece Petronas din Malaezia ajunge din urmă cu performanța contractelor sale, iar Indonezia se confruntă cu întârzieri uriașe în livrările de mărfuri deja vândute, din cauza vremii nefavorabile.

Piața de amoniac a fost relativ liniștită în această săptămână. Cotațiile atât la est, cât și la vest de Suez rămân în mare parte neschimbate, cu o nouă direcție a prețurilor așteptată cu nerăbdare. Apetitul de import pentru Orientul Îndepărtat rămâne slab, cererea industrială din China, Coreea de Sud și Taiwan este puțin probabil să inspire vreun impuls ascendent în curând. Între timp, prețurile la vest de Suez par echilibrate pentru moment, problemele regionale de aprovizionare părând a fi contracarate de lipsa cererii.

Pe piața fosfatului procesat, vedem că India încă se abține de la achiziționarea de DAP/fosfat de diamoniu,  poate din motive politice. DAP chinezesc are un preț de aproximativ 530-540 USD/t FOB, peste așteptările recente ale pieței de 475 USD/t FOB. Se știe că MAP /fosfatul monoamoniu este limitat la nivel mondial, iar prețul său actual în Brazilia se apropie de 600 USD/t CFR. Aceasta este o creștere de 12 USD/t pe o bază săptămânală și un nivel nemaivăzut din aprilie 2023. Perspectivele pentru cotațiile de fosfat rafinat rămân bullish, cu o ofertă limitată care conduce, în general, la prețuri mai mari.

În Asia de Sud-Est, prețul mediu al potasiului s-a menținut constant, la 290 USD/t CFR, pentru a opt-a săptămână consecutiv. Cererea în regiune a devenit strânsă, unii producători căutând acum oportunități de vânzare în zonele cu cerere mai mare sau pur și simplu nu oferă deloc. Prețurile spot pentru potasiu din Brazilia s-au menținut constant, la 305-315 USD/t CFR din nou în această săptămână, cererea de potasiu a țării în 2024 fiind așteptată să scadă cu aproximativ 1% față de anul trecut, la 13,2 milioane tone.
 
Perspective

Prețurile ureei au continuat să crească în ultimele săptămâni, în timp ce prețurile grâului au scăzut semnificativ de la ultimele maxime observate la sfârșitul lunii mai. Perspectivele actuale sunt bearish, dar dacă exporturile chineze vor ajunge pe piață în iulie, acest lucru va pune cu siguranță presiune asupra cotațiilor. Piețele potasiului și amoniacului rămân stabile, iar rezervele limitate de fosfați procesați cresc prețurile.
 Etichete: preț uree 2024 preț grâu FOB Constanța preț orz DAP Constanța îngrășăminte tranzacții porumb bursă Matif grâu bursă CBOT grain event cât costă o tonă de DAP export orz cât costă o tonă MAP șrot de floarea soarelui

Mai multe știri

ȘTIRI IMPORTANTE

Copyright © 2024. All market data is provided by Barchart Solutions. Futures: at least 10 minute delayed. Information is provided 'as is' and solely for informational purposes, not for trading purposes or advice. To see all exchange delays and terms of use, please see disclaimer.