Intrare Căutare Căutare

EURONEXT

Grâu MATIF 246.75 €/t
Porumb MATIF 213.50 €/t
Rapiță MATIF 478.75 €/t
Grâu CBOT 651.25 ¢/b
Porumb CBOT 452.50 ¢/b
Soia CBOT 1,228.00 ¢/b
Șrot de soia CBOT 368.80 $/st
Ulei de soia CBOT 45.27 ¢/lb

Analiza săptămânală a pieței de îngrășăminte - 17 aprilie

AgriPortal |17.04.2024
55
Analiza săptămânală a pieței de îngrășăminte - 17 aprilie
Repere de pe piața globală

Piața ureei a avut un mare impact săptămâna aceasta, cu vestea că India își reduce achizițiile la 340.000 tone (de la 724.000 tone). O altă problemă este că volumul inițial a fost de aproape 1,5 milioane tone, ceea ce ridică întrebarea de ce a fost anunțată licitația? Având în vedere creșterea producției, ajungând la 2,49 milioane tone în martie (2,38 milioane tone în 2023), precum și creșterea rezervelor, India ocupă o poziție din ce în ce mai confortabilă și este posibil ca licitația să fi fost motivată politic, înaintea viitoarelor alegeri din țară.

Știrile s-au reflectat negativ asupra prețurilor, cotațiile NOLA/SUA scăzând la 282 USD/tonă scurtă (ts) FOB. Cu toate acestea, a existat o oarecare recuperare, cu tranzacționarea în aprilie la 290 USD/ts FOB, dar pentru o comparație mai bună, prețurile la sfârșitul săptămânii trecute erau în jur de 345 USD/ts FOB. Fără îndoială, șocul acțiunii neașteptate a Indiei a luat amploare, dar sosirea așteptată a 950.000 tone de uree pe piața SUA în această lună a jucat și ea rolul ei.

Ofertele pentru Brazilia erau făcute la aproximativ 305 USD/t CFR săptămâna trecută, iar în urma știrilor recente, există acum rapoarte despre o cantitate convenită de uree din Iran la aproximativ 270 USD/t CFR. Ureea egipteană nu s-a bucurat de prea mult interes, cu oferte la 320 USD/t FOB, mai ales că Europa nu simte mare nevoie de achiziții suplimentare în acest moment. În general, comercianții văd o oportunitate bună și se aud oferte în Orientul Mijlociu și Egipt pentru aproximativ 300 USD/t FOB. Pentru încă o săptămână, vom rezuma că perspectivele pieței sunt bearish, iar presiunea suplimentară și tangibilă asupra prețurilor ureei va veni din viitoarea deschidere a pieței chineze.

                

Pe fondul sărbătorilor religioase din Orientul Mijlociu și al lipsei continue a cererii în afara Americii, prețurile amoniacului la nivel global s-au schimbat puțin în această săptămână, mulți participanți urmărind cu interes deteriorarea continuă a cotațiilor ureei. Prețurile din Orientul Mijlociu rămân stabile, cu prețuri spot în Arabia Saudită la 300 USD/t CFR. Producători precum Indonezia și Malaezia rămân, de asemenea, tăcuți, o mare parte din exporturile lor mergând în Orientul Îndepărtat. Au existat zvonuri despre o vânzare spot în Vietnam, la 400 USD/t CFR, dar vestea nu a fost confirmată oficial. În emisfera vestică, cererea de import în Europa de Nord-Vest continuă să lipsească.

Prețurile fosfatului procesat (DAP/MAP) au raportat, de asemenea, o scădere. Ochii sunt din nou îndreptați spre India, care se așteaptă la o creștere a exporturilor chineze pentru a face achiziții mai profitabile. În ultima lună, prețurile chineze au scăzut cu 60 USD/t, DAP tranzacționându-se în prezent la 530-550 USD/t FOB. Situația este similară în SUA, unde prețurile pentru DAP FOB New Orleans sunt în jur de 530 USD/ts, sau o scădere de 40 USD/ts pe săptămână, iar de la începutul lunii martie prețul a scăzut cu o medie de 120 USD/ts sau cu 18%. Poate singura piață a fosfatului procesat în care vedem fermitate este cea a MAP din Brazilia, ce se tranzacționează la 575 USD/t CFR, dar în general condițiile pentru piața fosfatului procesat rămân, de asemenea, bearish.

Piețele de potasiu s-au mutat în direcții diferite în această săptămână, slăbind în Asia de Sud-Est și Europa de Vest, în timp ce în Brazilia și China au rămas constante. Activitatea limitată de cumpărare în Asia de Sud-Est și Europa de Vest a scăzut prețurile, tendința fiind așteptată să persistă pe termen scurt. În schimb, potasiul brazilian a crescut la aproximativ 305-315 USD/t CFR, în ciuda zvonurilor neconfirmate despre vânzări la 320 USD/t CFR, iar prețurile medii ale potasiului granular au crescut cu 3%, de la 300 USD/t la 310 USD/t CFR în ultima lună.
 
Piața energiei

Cu îngrijorări legate de recentele acțiuni militare ale Iranului și de impactul acestora asupra strâmtorii Ormuz (singura rută maritimă pentru exportul de petrol și gaze naturale din regiunea Golfului Persic către piața mondială), prețurile gazelor naturale au crescut. Din Europa până în Asia, prețurile la gaze cresc, împreună cu îngrijorările cu privire la securitatea aprovizionării, în cazul în care escaladarea scapă de sub control și Israelul reacţionează, așa cum a anunțat deja, iar acest lucru poate trimite prețul GNL către 100 USD/mmbtu.
 Etichete: preț uree 2024 preț grâu FOB Constanța preț orz DAP Constanța îngrășăminte tranzacții porumb bursă Matif grâu bursă CBOT grain event EuroGrainExchange 2024 cât costă o tonă de uree export orz cât costă o tonă porumb

Mai multe știri

Analiza săptămânală a pieței de porumb - 14 mai 2024

Analiza săptămânală a pieței de porumb - 14 mai 2024

Condițiile pentru dezvoltarea noii culturi de porumb din SUA rămân favorabile, cu precipitații continue și temperaturi sezoniere. Cu toate acestea, ploile abundente și temperaturile răcoroase din vestul Europei vor fi problematice pentru însămânțarea deja întârziată

ȘTIRI IMPORTANTE

Copyright © 2024. All market data is provided by Barchart Solutions. Futures: at least 10 minute delayed. Information is provided 'as is' and solely for informational purposes, not for trading purposes or advice. To see all exchange delays and terms of use, please see disclaimer.