Intrare Căutare Căutare

EURONEXT

Grâu MATIF 215.00 €/t
Porumb MATIF 216.00 €/t
Rapiță MATIF 476.00 €/t
Grâu CBOT 539.25 ¢/b
Porumb CBOT 398.00 ¢/b
Soia CBOT 1,097.25 ¢/b
Șrot de soia CBOT 339.10 $/st
Ulei de soia CBOT 46.21 ¢/lb

Analiza săptămânală a pieței de îngrășăminte - 10 iulie

Prețurile mondiale ale ureei așteaptă confirmarea oficială a achiziției de la IPL indian

AgriPortal |10.07.2024
54
Analiza săptămânală a pieței de îngrășăminte - 10 iulie
 
Repere de pe piețele globale

Principala știre de pe piețele de uree în această săptămână este din nou licitația de import din India, care s-a încheiat pe 8 iulie. Cantitatea totală oferită este estimată la 2,68 Mt, cele mai mici oferte fiind cotate la 350,5 USD/t CFR (50 kmt - Liven) pentru Coasta de Vest și 365 USD/t CFR (100 kmt - QQ Trading) pentru Est, așa cum este în prezent importatorul indian IPL încă nu a anunțat o achiziție oficială.
Pe scurt despre India - Din punct de vedere istoric, țara a fost puternic dependentă de importurile de uree pentru a-și satisface cererea internă uriașă. Consumul anual de uree în India se ridică la 35 Mt, dar în prezent țara se îndreaptă intenționat către autosuficiență în producție, iar în 2024 se preconizează că va ajunge la 31 Mt. Pentru context, India a importat aproximativ 7,5 Mt în 2023, o scădere semnificativă față de cele 9,1 Mt importate în 2022. Această tendință de scădere a importurilor indică în mod clar o mișcare către o reducere suplimentară a volumelor și în următorii ani, sugerând că impactul acesteia asupra prețurilor mondiale este probabil să se diminueze. Prin urmare, piața globală a ureei trebuie să își ajusteze așteptările și strategiile în consecință. Așteptarea licitațiilor de import din India ca un barometru pentru prețurile ureei devine din ce în ce mai inutilă. 

Se spune că producătorii egipteni vor reveni la capacitatea maximă de producție și vor fi ocupați cu furnizarea de contracte deja încheiate de 100-150 kmt, destinate în principal pieței europene. Brazilia arată foarte puțin interes de cumpărare în acest moment, cu oferte în jur de 360-370 USD/t CFR, dar având în vedere că, consumul este programat să crească, se poate aștepta o mișcare mare în următoarele câteva luni. Până în prezent, Brazilia a importat 2,4 Mt, ceea ce este la egalitate cu importurile de anul trecut. 

 

Oferta globală abundentă de potasiu continuă să exercite presiuni asupra prețurilor. Mediile MOR au atins cel mai scăzut nivel din mai 2021 la 281,5 USD/t pe baza CFR. Zvonurile despre o înțelegere cu MOR chinezesc la prețuri de 270-275 USD/t au entuziasmat oarecum piața, deși nu există o confirmare oficială a acestei tranzacții. Perspectivele pentru potasiu în următoarele câteva luni par să fie bearish, având în vedere oferta abundentă.

Știrile cheie pe piețele de amoniac în această săptămână vin din Tampa, Florida, unde Yara și Mosaic au convenit asupra unui acord care va stabili prețul în linii mari în iulie. Contractul a fost încheiat pentru 415 USD/t CFR, cu 15 USD/t mai mare decât în ​​iunie. Capacitatea de producție mai mică în Egipt și Algeria a contribuit, de asemenea, la susținerea cotațiilor.

Fosfații procesați înregistrează o creștere a prețurilor, justificată de lipsa stocurilor. India a plătit 551 USD/t CFR pentru DAP/fosfat de diamoniu/, ceea ce este cu 12 USD/t mai mare decât ultima tranzacție. Producătorii chinezi urmăresc în mod clar să atingă 600 USD/t FOB, vânzările recente fiind realizate la aproximativ 575 USD/t FOB. Prețurile MAR /fosfat de monoamoniu/ în Brazilia au ajuns la 630 USD/t CFR după creșterea raportată a prețurilor în cursul săptămânii. Atât Brazilia, cât și India au stocuri scăzute și o cerere puternică sezonieră. De la începutul anului, importurile pentru ambele țări au fost mai mici decât de obicei, iar India ar trebui să înceapă achiziții masive de DAP, care este probabil să continue să mențină prețurile la fosfat ridicate pe alte piețe cheie în al treilea trimestru al anului. Creșterea prețurilor în America de Sud este probabil să fie puțin mai limitată decât la est de Suez, deoarece prețurile mai mici la cereale și prețurile mai mari ale fosfatului au avut deja un impact tangibil asupra cererii.
 
Perspective

Trecerea Indiei la autosuficiență marchează o schimbare cheie, reducând influența țării asupra prețului global al ureei și semnalând o nouă eră pentru piața internațională a îngrășămintelor. Perspectivele pentru potasiu în următoarele câteva luni par să aibă o tendință bearish, având în vedere oferta globală abundentă, în timp ce cea a fosfaților procesați se află la polul opus tocmai din cauza aprovizionării limitate.
 Etichete: preț porumb FOB Constanta cereale2024 cotatii bursiere pret orz ulei de floarea soarelui pret grâu de panificatie DAP Constanta cereale export pret uree tranzacționare porumb îngrășăminte export cereale ucrainene șrot floarea-soarelui export ulei

Mai multe știri

Analiza săptămânală a pieței porumbului – 16 iulie 

Analiza săptămânală a pieței porumbului – 16 iulie 

Așteptările participanților la piață pentru un raport USDA favorabil vânzătorilor au fost pe deplin confirmate. În condițiile în care condițiile climatice din principalele regiuni producătoare rămân favorabile, presiunea asupra prețurilor va continua probabil.

ȘTIRI IMPORTANTE

Copyright © 2024. All market data is provided by Barchart Solutions. Futures: at least 10 minute delayed. Information is provided 'as is' and solely for informational purposes, not for trading purposes or advice. To see all exchange delays and terms of use, please see disclaimer.