Repere săptămânale pe piața grâului
În Uniunea Europeană, recoltarea grâului s-a finalizat în condiții mixte, deoarece seceta persistentă a afectat Lituania și Letonia, iar recentele ploi și umezeala excesivă au cauzat scăderi de producție în Danemarca și Suedia și au redus calitatea grâului din Germania și Polonia. În Marea Britanie, condițiile de sfârșit de sezon sunt favorabile, în ciuda temperaturilor recente sub medie și a ploilor frecvente. În Turcia, recoltarea s-a finalizat în condiții excepționale datorită vremii favorabile în mai și iunie, cu o producție estimată la 18,5 milioane tone. În Federația Rusă, recoltarea la grâul de iarnă încă este în desfășurare iar ultimele estimări ale consultanței IKAR vorbesc despre o producție totală de 91 milioane tone.
În SUA, se așteaptă producții de grâu de iarnă sub medie în Dakota, Nebraska și nord-vestul Pacificului iar condițiile grâului de primăvară au determinat scăderi ale randamentului. În Canada, condițiile rămân mixte atât pentru culturile de iarnă, cât și pentru cele de primăvară, cu preocupările pentru seceta care se extinde în vestul Preeriilor, cu efect semnificativ asupra producției de grâu durum. În Australia, ultimele estimări ale ABARES au redus recolta de grâu din sezonul 2023/24 cu 36%, până la 25,4 milioane tone, cu 4% sub media pe 10 ani. În Argentina, condițiile pentru dezvoltarea grâului sunt mixte, ultimele evaluări ale Bursei de cereale din Rosario (BCR) prognozează producția la 15,6 milioane tone, în creștere cu 35,7% față de cele 11,5 milioane tone produse în acest an de recoltă. Ultima reactualizare de la GEOGLAM pentru condițiile de dezvoltare ale culturilor se prezintă astfel:
Totuși, din punct de vedere al ofertei, sezonul 2023/24 nu este cu mult diferit de cel anterior deoarece producția globală în afara Chinei a rămas relativ constantă. Producția din Rusia va fi ușor sub nivelul de anul trecut, evaluată acum de USDA la 85 milioane tone, deși cifrele agenției nu s-au reconciliat niciodată cu estimările private sau oficiale din Rusia. Mai jos se regăsește prognoza USGA și IGC pentru producția globală de grâu a sezonului, în comparație cu sezonul anterior:
Producția ucraineană s-a apropiat de nivelurile de anul trecut - 22 milioane tone (20,2 milioane tone în 2022) datorită vremii bune, în timp ce producția Uniunii Europene în ansamblu pare să fie constantă – 135 milioane tone estimarea USDA (134,14 milioane tone anul trecut). Seceta din Preriile Canadei a redus în mare măsură perspectivele de producție față de acum un an, ceea ce USDA va trebui să recunoască în actualizarea sa din septembrie. Pentru SUA, suprafețele mai mari cultivate au compensat o oarecare pierdere a randamentului în Câmpiile de Sud, cu o creștere mare a producției de grâu roșu moale, cu o recoltă de grâu de primăvară puțin mai mică și o producție mai mică de durum decât se aștepta piața.
În ceea ce privește cererea de grâu, pe piață sunt două „wildcard”-uri majore. În primul rând, China - cu peste 30 milioane tone de grâu posibil deteriorate de ploile abundente din perioada recoltării. Daunele aduse culturii au făcut ca grâul să aibă o calitate furajeră. În al doilea rând, India – unul dintre cei mai mari producători de grâu din lume, folosind cea mai mare parte a producției pe plan intern – s-a confruntat cu un sezon musonic foarte virulent care a redus recolta țării doi ani la rând, determinând creșterea prețurilor interne la grâu. Comercianții din țară cred că guvernul trebuie să importe aproximativ 9 milioane tone pentru a stabiliza prețurile interne. Cererea în alte părți rămâne totuși îngrijorătoare, guvernele din întreaga lume având o lipsă de numerar care se regăsește în bugetele epuizate de recesiunea globală.
Evoluție prețuri
Prețurile au scăzut în cea mai mare parte în luna august și continuă și în septembrie, deși noile atacuri asupra porturilor ucrainene și rusești au subliniat riscurile pentru exporturile din Marea Neagră. Recoltarea în progres în emisfera nordică a cântărit și ea iar Federația Rusă a început sezonul cu exporturi de cereale record, presând prețurile pe piețele globale (Uniunea Rusă a Cerealelor estimează pentru august exporturi de 6,5 milioane tone de grâu). Contractele futures Euronext din septembrie 2023 au scăzut semnificativ, apropiindu-se de nivelul de suport de 220 EUR/t, în timp ce grâul CBOT se află cu mult sub pragul de 6 USD/bushel. Pe graficul de mai jost găsiți evoluția prețurilor grâului Matif (Sursa: Bachart.com):
Între timp, Ucraina a reușit să exporte pe rute alternative, deși cu costuri și riscuri mai mari. Din acest motiv, Ucraina explorează în prezent opțiunea de a-și redeschide porturile de la Marea Neagră, inclusiv permițând navelor să navigheze de-a lungul unui coridor securizat protejat de sistemul de apărare al țării.
În perspectivă, volatilitatea va rămâne pe piața grâului, chiar dacă cererea și oferta sunt destul de clare acum. Ținând cont că afluxul de ofertă abundentă din emisfera nordică a creat o nevoie de depozitare pe toată durata sezonului 2023/24, piața grâului prezintă acum un „contango” mai abrupt (diferență semnificativă de cotație între contractele futures și piața SPOT), cu prețuri futures mai mari pentru scadențe mai lungi, pentru a ține seama de cheltuielile de depozitare ridicate și, în final, cu diferențe de preț mai mari între zonele exportatoare.