Vremea
Vremea din ultima săptămână și impactul acesteia asupra culturilor de semințe oleaginoase, în special soia din SUA, ar putea oferi sprijin pe termen scurt. Pe termen mai lung, piața globală a rapiței și, în special, a celei din UE par să fie încă bine aprovizionate. Pe termen scurt, accentul rămâne pe recolta din SUA, cu un turneu de recoltă care aduce mai multe informații în această săptămână asupra condițiilor la care piața ar putea reacționa. Pe termen mai lung, pe măsură ce ne îndreptăm spre 2024, se așteaptă în continuare ca recolte mari din America de Sud să influențeze piețele.
.jpeg)
.jpeg)
Repere din ultima săptămână
Serviciul de Cercetare Economică al USDA (ERS) a declarat în Oil Crops Outlook din 15 august că „producția mondială de rapiță pentru anul de comercializare 2023-24 este estimată la 86,1 milioane tone, cu 1,35 milioane de tone mai mică decât prognoza anterioară, din cauza reducerii de producție decât se aștepta piața în Canada, Rusia și Uruguay. Această reducere este parțial compensată de producția mai mare de rapiță în Belarus și Ucraina”. Prognoza de producție globală de semințe de floarea soarelui pentru anul 2023-24 este crescută cu 1,1 milioane de tone, la 55,8 milioane de tone.
În Indicele Prețurilor la Alimente, publicat pe 8 august, Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) a declarat că prețurile mondiale la uleiurile vegetale au crescut cu 12,1% în iulie comparativ cu iunie, prima creștere după șapte luni de scăderi consecutive. În ceea ce privește uleiurile de soia și de rapiță, prețurile internaționale au crescut din cauza preocupărilor continue cu privire la perspectivele de producție de boabe de soia în Statele Unite și, respectiv, de rapiță în Canada, a spus FAO.
Consiliul Internațional pentru Cereale (IGC), în cel mai recent raport al cererii și ofertei publicat săptămâna trecută, și-a redus prognoza pentru recolta de soia din SUA pentru acest sezon. Recolta din 2023/24 a fost redusă de la 117,3 milioane tone la 115,5 milioane tone, acum ușor în scădere (cu 800.000 tone) față de recolta de anul trecut. De asemenea, IGC a crescut estimarea importurilor de soia din China pentru acest sezon (+2,2 milioane tone), la 100 milioane tone.
Referitor la zdrobire, unele proiecte canadiene includ: Louis Dreyfus Co. (LDC), care a anunțat în această primăvară planuri de a adăuga o linie de concasare la instalația sa din Yorkton, Saskatchewan, Canada, dublând zdrobirea la peste 2 milioane de tone; Richardson International dublează capacitatea de procesare la canola. la 2,2 milioane de tone. la unitatea sa din Yorkton; Viterra intenționează să construiască o instalație de 2,5 milioane de tone pe an în Regina, cu operațiuni care încep în 2024.
Ultima actualizare a datelor de import/export de la Comisia Europeană pentru sezonul 2023/24 arată că România a exportat, de la 1 iulie, 41.887 tone de rapiță (importuri de 88.930 tone) și doar 69 tone de semințe de floarea-soarelui (importuri de 15.164 tone).
Prețuri
Cotațiile pentru rapiță Matif (23 noiembrie) s-au închis vineri la 474,50 EUR/t, în creștere cu 18,25 EUR/t față de vinerea precedentă. Contractul a găsit sprijin de pe piețele mai largi de soia și ulei de palmier, cele mai multe câștiguri. Contractul din 24 noiembrie s-a închis vineri la 484,00 EUR/t, în creștere cu 18,75 EUR/t față de cotațiile din cursul săptămânii.
Săptămâna trecută, contractele futures pe soia CME (23 noiembrie) au urcat in cursul săptămânii cu 3,5% pentru a închide sesiunea de vineri la 497,18 USD/t. Cele mai multe câștiguri au venit la sfârșitul săptămânii trecute, deoarece piața s-a concentrat pe vremea caldă și uscată din Midwest și pe impactul acesteia asupra recoltei de soia din SUA.
Perspective
Motivul creșterii cererii de canola este evoluția cererii de motorină regenerabilă, stimulată de politicile guvernamentale care necesită emisii mai mici și durabilitate îmbunătățită. Pentru motorina regenerabilă pot fi utilizate mai multe materii prime, inclusiv uleiuri vegetale, ulei de gătit uzat și grăsimi animale.
Spre deosebire de biomotorină, motorina regenerabilă este o hidrocarbură care este echivalentă chimic cu motorina din petrol și poate fi folosită ca biocombustibil. Poate fi transportat în conducte de petrol și poate fi vândut cu sau fără amestecare în motorină petrolieră. Producția globală de motorină din surse regenerabile a crescut constant din 2011, când producția era de doar 1,21 milioane de litri pe an, potrivit Agenției Internaționale pentru Energie (IEA). Producția a ajuns la 13,62 milioane de litri în 2022 și se estimează că va crește la 16,81 milioane de litri în acest an, ajungând la 26,6 milioane de litri până în 2027.