Intrare Căutare Căutare

EURONEXT

Grâu MATIF 182.75 €/t
Porumb MATIF 174.00 €/t
Rapiță MATIF 413.50 €/t
Grâu CBOT 560.00 ¢/b
Porumb CBOT 412.25 ¢/b
Soia CBOT 1,143.00 ¢/b
Șrot de soia CBOT 334.00 $/st
Ulei de soia CBOT 44.62 ¢/lb

Analiza pieței semințelor oleaginoase: 17 - 23 noiembrie 2023

Analiza pieței semințelor oleaginoase: 17 - 23 noiembrie 2023
Vremea
 
Prognozele meteo pentru America de Sud la sfârșitul lunii noiembrie sunt puțin ambigue pentru piețele de soia, deoarece, în timp ce arată ploi în Brazilia și Argentina, cantitățile par să fie insuficiente sau cel puțin nu acolo unde este cel mai necesar. 
Un detaliu pozitiv este că temperaturile vor fi sezoniere, crescând importanța precipitațiilor. 
Recolta de soia din SUA s-a încheiat deja și vremea de acolo nu mai este relevantă pentru piețe. După o perioadă mai uscată, Australia va fi împărțită între un vest uscat și fierbinte și un est ploios și răcoros, astfel încât cultura de canola nu ar trebui să fie un dezastru. 
Precipitațiile din Europa vor fi „corespunzător” distribuite cu cantități importante în regiunea Mării Negre – unde este cel mai necesar, și mai uscat în vest, după inundațiile din săptămânile precedente. 

 

Repere din ultima săptămână
 
Alegerea unui președinte ultra-liberal în Argentina, cu idei precum închiderea băncii centrale și înlocuirea pesoului cu Bitcoin, este o veste proastă pentru fermierii din afara Argentinei. Acest lucru este cauzat de faptul că taxele de export sunt cel mai probabil să fie eliminate, astfel încât producția și potențialul de export al exportatorului numărul 1 de șrot și ulei de soia din lume va fi „eliberat” de „cătușele” de reglementare ale statului.

În ciuda secetei, analistul privat brazilian, Agroconsult, se așteaptă în continuare la o recoltă record de soia în Brazilia, estimată în prezent la 161,6 milioane tone, față de 159,7 milioane tone recoltate în acest an. Cu toate acestea, comparativ cu prognoza inițială, cea actuală este cu 7,6 milioane ton în scădere. Creșterea impresionantă a zonelor cultivate, cu 2,9% va compensa reducerea randamentului din cauza secetei.

După o perioadă prelungită uscată și caldă care a ajutat recoltarea să progreseze rapid în câmpiile din nordul SUA, recolta de soia este acum considerată finalizată după ce USDA nu a mai raportat progrese în cel mai recent raport de progres al campaniei. În mod tradițional, sfârșitul recoltei înainte de Ziua Recunoștinței este considerat o binecuvântare de fermierii americani.

Ploile continue din Argentina ajută la accelerarea plantării de soia, cu 12% până la 18% din suprafața planificată progresând în săptămâna până la 15 noiembrie. Spre comparație, acum un an erau 12%, iar în medie pentru ultimii 5 ani, 32%. Din cauza ploilor care au început, bursa din Buenos Aires își ridică prognoza pentru suprafețele însămânțate cu 0,2 până la 17,3 Mha, ceea ce va fi în detrimentul porumbului. Semănatul de floarea-soarelui a progresat cu 13% până la 85%, din cele 1,85Mha planificate. Evaluarea tuturor culturilor de primăvară se îmbunătățește.
Plantarea de soia se accelerează ușor, dar încă rămâne semnificativ în urmă față de anul trecut, potrivit datelor ministerului. În săptămâna până la 19 noiembrie, progresul național a fost de 8% până la 65,4%, față de 75,9% în urmă cu un an. 
În Mato Grosso, progresul a fost de 3% până la 91%, față de 98,8% în urmă cu un an.
Exportul efectiv de boabe de soia din SUA săptămâna trecută se află la mijlocul așteptărilor pentru 1100-2000 kilotone, fiind raportate 1609 kilotone, față de 1940 în cel precedent. Astfel, sezonul ajunge la 15,92 Mt, cu care decalajul față de precedentul crește cu 2% până la 8%. 
Vânzările la export pentru sezonul actual, sunt până acum de 28,16 Mt, rămânând în urmă cu 21% față de anul trecut. Vânzările de șrot la export pentru sezon au fost de 5,95 Mt, peste 35% anul trecut. Vânzările de ulei au fost de 29 kilotone, ceea ce este cu 12% mai mic decât anul trecut.

Deși mai este destul timp până când dimensiunea recoltei braziliene devine clară, fondurile de la Chicago au extins piața de soia pentru încă o săptămână, crescându-și poziția lungă netă cu 19,5 mii la 88 mii contracte. Există, de asemenea, o extindere la scară largă pe piața de produse alimentare, unde pozițiile lungi nete cresc cu 20.000 la 133.000 contracte. 
 
Noutăți și prețuri din regiunea Mării Negre

Prețurile uleiului de floarea-soarelui din Rotterdam aproape au atins râvnitul 1.000 de dolari săptămâna trecută, iar acest lucru continuă să susțină prețurile semințelor de floarea-soarelui în regiunea Mării Negre. 
Pe baza porturilor DAP CVB (Constanța, Varna, Burgas), prețurile semințelor au crescut săptămâna trecută cu 15 USD până la 430 USD, iar acesta este deja cel mai ridicat nivel de la începutul sezonului. Cel mai recent, floarea soarelui avea prețuri similare și mai mari înainte de recoltare în iulie/august. Principala întrebare care ar trebui să îngrijoreze fermierii și piața,este cât va dura acest raliu, având în vedere performanța încă slabă a altor uleiuri vegetale.  

 
 
Perspective
 
Piața uleiului de soia este de departe cea mai slabă dintre toate piețele de uleiuri vegetale din Chicago, cu graficul în general în „mijlocul nicăieri-ului”. Contractele futures din ianuarie se mișcă într-un canal de preț paralel clar vizibil, în prezent cu preț ușor sub punctul său de mijloc, despre care putem spune că este 54 ¢/lb. 
De asemenea, clar vizibil pe graficul săptămânal este un pachet de rezistențe la tendințe care se situează între 55 și 56 ¢/lb. Desigur, totul va depinde în întregime de vreme și de recoltele din America de Sud. Sursa diagramei Barchart. 

 
 
Etichete: cereale2023 ulei floarea soarelui sfecla de zahar raport piata cereale preț CPT floarea soarelui cotatii bursiere grau grain event preturi cereale pret FOB Constanta valori tranzactionare porumb vand cumpar porumb cotatii rapita vanzare cereale tranzactionare orz preturile graului 2023

Mai multe știri

ȘTIRI IMPORTANTE

Copyright © 2024. All market data is provided by Barchart Solutions. Futures: at least 10 minute delayed. Information is provided 'as is' and solely for informational purposes, not for trading purposes or advice. To see all exchange delays and terms of use, please see disclaimer.