Vremea
În ceea ce privește porumbul, vremea contituie în prezent singurul factor pentru America de Sud, unde se continuă semănatul de porumb și soia. Situația boabelor de soia din Brazilia este importantă pentru că porumbul este însămânțat imediat după recolatrea la soia. Orice potențiale întârzieri și șocuri ar putea avea un impact mare asupra suprafeței cultivate cu porumb peste câteva luni. În Brazilia va fi uscat în următoarele zile, fiind așteptate ploi spre sfârșitul perioadei de șapte zile, dar nu exact acolo unde este nevoie. În Argentina vremea va continua să fie umedă.
Repere de pe piețele globale
Vorbind despre Brazilia, progresul primei recolte de porumb a atins 65,9% pe 9 decembrie. Într-o săptămână, a avansat cu 5,9%. Ritmul rămâne însă semnificativ în urmă față de aceeași perioadă de anul trecut, când pe 10 decembrie fuseseră însămânțate 76,6% din suprafețele planificate. În Argentina, semănatul continuă în condiții bune de umezeală. Pentru această săptămână, însămânțarea adaugă opt puncte procentuale, la 40,3% din cele 7,1 milioane hectare proiectate. 36% din suprafața de porumb este într-o stare bună spre excelentă, cu 10 procente în creștere față de săptămâna trecută și cu 18 procente față de nivelul anului trecut. Zonele în stare bună rămân neschimbate, la 24%.
Aproape în totalitate cu regerire la SUA, AMIS și-a crescut și prognoza pentru recolta mondială de porumb, cu 3,5 milioane tone, până la 1.219 milioane tone (1.160 milioane tone în urmă cu un an), ceea ce este deja cu aproape 5% mai mult decât sezonul trecut. Stocurile globale au crescut la 309 milioane tone (285 milioane tone anterior) și, din nou, acest lucru se datorează în mare parte SUA. Modificarea soldurilor UE este minimă, cu recolta crescută cu 42.000 tone, ceea ce merge la aceeași creștere a consumului. AMIS lasă soldurile din Argentina neschimbate, iar pentru Brazilia exporturile vor scădea cu 1 milioane tone. Cu toate acestea, recolta din SUA a crescut cu 4,1 milioane tone, dar din cauza consumului crescut, stocurile au crescut cu doar 1,1 milioane tone. China a crescut stocurile doar cu 0,7 milioane tone. De asemenea, Conab și-a redus estimarea pentru porumb din Brazilia, până la 118,5 Mt (132), dar exporturile au rămas neschimbate la 38 milioane tone (56 milioane tone sezonul trecut).
În raportul din decembrie al USDA, stocurile de porumb de deschidere pentru sezonul 2023/24 au fost majorate cu 0,88 milioane tone, la 300,1 milioane tone, ceea ce, alături de o creștere a producției la 1.227,07 milioane tone, a reușit să pună stocurile finale cu 0,3 milioane tone peste estimarea anterioară, la 314,99 milioane. Creșterea stocurilor finale a fost minimă datorită creșterii consumului cu aproape 2 milioane tone. Înainte de raport, analiștii se așteptau la o scădere a stocurilor finale. Producția europeană a crescut marginal cu 300.000 tone, până la 60,1 milioane tone, ceea ce, cu creșterea exporturilor și a utilizării, a împins stocurile finale în ușoară creștere, la 7,43 milioane tone.
Exporturile din SUA au crescut cu puțin peste 600.000 tone, până la 53,34 milioane tone, plasând stocurile finale la 54,12 milioane tone, sau cu 630.000 tone sub estimarea din noiembrie. Scăderea producției în Mexic, la 25,5 milioane tone, a fost compensată de creșterea din Rusia și Ucraina. În ceea ce privește Brazilia, USDA nu a făcut nicio modificare și a lăsat producția la 129 milioane tone, acum cu 11 milioane tone mai mult decât estimările analiștilor locali.
Potrivit Biroului Național de Statistică al Republicii Populare Chineze, în 2023, fermierii chinezi au recoltat o recoltă record de porumb de 288,8 milioane tone. Aceasta este cu 4% mai mult decât volumul colectat în anul precedent, de 277,2 milioane tone. În ciuda impactului negativ al taifunurilor de vară care au afectat recoltele din unele provincii din nordul Chinei, producția de cereale a înregistrat o creștere în țară.
Regiunea Mării Negre
USDA crește producția în Ucraina și Rusia cu un total de 2 milioane tone sau un milion tone fiecare, la 30,5 milioane tone și, respectiv, 17 milioane tone. Utilizarea din Rusia a crescut la 11,6 milioane tone și, fără nicio modificare a exporturilor, stocurile finale au crescut cu 300.000 tone, până la 1,06 milioane tone. În Ucraina, pe lângă producție, au crescut și stocurile inițiale, care, odată cu creșterea exporturilor, la 21 milioane tone, ridică stocurile finale la 6,82 milioane tone sau cu 390.000 tone mai mult decât estimarea din noiembrie.
AMIS nu a adus modificări ale soldurilor de porumb în Ucraina, în timp ce pentru Rusia a venit cu o creștere a exporturilor cu 1 milion tone, care „vine” dintr-o scădere a consumului intern.
În urma mișcării de pe piața grâului, prețul porumbului în porturile CVB (Constanța, Varna și Burgas) a crescut săptămâna trecută la cel mai ridicat nivel de la jumătatea lunii octombrie. În doar o săptămână, prețurile portului DAP au crescut cu aproximativ 15 EUR/t, până la 190-195 EUR/T. Cu toate acestea, comerțul din regiune rămâne slab, deoarece fermierii nu se grăbesc să vândă, producția scăzută din cauza secetei, combinată cu nivelurile prețurilor, reducând și mai mult sentimentul fermierilor.
Perspective
Diferitele estimări și previziuni pentru soldurile mondiale de porumb trebuie analizate cu prudență. În ceea ce privește Brazilia, USDA nu a făcut nicio modificare și a lăsat producția la 129 de milioane tone, ceea ce este cu 11 milioane de tone mai mare decât ultimele estimări ale analiștilor locali. În ceea ce privește producția din China, USDA și Dragonul Roșu au, de asemenea, un decalaj de aproximativ 12 milioane tone. În plus, importurile din UE par să fie cu aproximativ 8-10 milioane tone mai mici decât estimarea USDA.
Trebuie acordată atenție acestei diferențe între estimările existente pe piață deoarece o posibilă corecție descendentă în următorul raport USDA ar plasa stocurile finale cu mult sub nivelurile actuale și ar duce la prețuri mai mari la nivel global.