Vremea
Vremea în America de Sud se îmbunătățește în urma ploilor căzute și care sunt prognozate și mai târziu în cursul săptămânii, modificând starea de spirit a fermierilor. În zilele următoare, Brazilia va primi ploi abundente în aproape toate regiunile, favorizând însămânțarea și dezvoltarea în continuare a culturilor de porumb. În Argentina, săptămâna începe uscat, dar spre sfârșitul săptămânii vor fi și ploi abundente. În Brazilia, temperaturile vor fi peste medie pentru sezon, în timp ce în Argentina vor fi sub medie.
Repere de pe piața globală
Piețele globale de porumb au fost sub sentimentul bearish în ultima săptămână, iar prețurile au scăzut. Situația macroeconomică, știrile despre noile decizii politice din Argentina, influența pieței de grâu și vremea din America de Sud fac parte din factorii care determină mișcarea pieței.
În Europa, ministerul agriculturii din Franța a publicat o nouă estimare pentru recolta de porumb din acest an, crescând-o cu 600.000 tone, la 12,8 milioane tone. Pe piețe, tranzacționarea continuă să fie slabă, dar comercianții împărtășesc un interes ușor crescut pentru primul trimestru al noului an. Din cauza a ceea ce se întâmplă în Marea Roșie, comercianții de la Marea Neagră par să prefere o rută mai scumpă, ocolind zonele cu probleme, care adaugă 15-20 USD/t la transport și reduce marjele și mai mult.
Fondurile continuă să acopere pozițiile scurte pe piața de porumb CBOT, care în ultima săptămână au scăzut cu 9.000 (6%) până la 151.500. Pozițiile scurte nete din Chicago au scăzut cu 26% față de vârful de la sfârșitul lunii noiembrie. Să reamintim că, în această perioadă, prognozele meteo în Brazilia și Argentina au fost mult mai uscate, așa că fondurile se pregăteau pentru eventuale probleme cu culturile. Cu toate acestea, fondurile rămân bearish. Între timp, producția de etanol din SUA (un consumator major de porumb) a crescut ușor, dar constant în ultimele săptămâni, în timp ce stocurile sunt ușor sub nivelurile normale pentru această perioadă a anului.
Sectorul biocombustibililor din SUA a salutat vestea conform căreia o versiune actualizată a unui model cheie de conformitate cu combustibili regenerabili va fi luată în considerare ca parte a criteriilor de eligibilitate (conform Legii de reducere a inflației), într-o mișcare care ar putea facilita obținerea de credite pentru utilizarea porumbului pe bază de etanol, ca materie primă pentru producția de combustibil durabil pentru aviație (SAF). Confirmarea s-ar putea dovedi importantă pentru porumbul din SUA, deoarece poate crea stimulente pentru creșterea producției de etanol pentru a îndeplini obiectivele de decarbonizare a aviației. Ajutate de China, vânzările săptămânale de porumb din SUA se situează la limita superioară a așteptărilor de 800.000 – 1.600.000 tone, cu 1,41 milioane tone raportate, volum care duce totalul sezonului la 27,2 milioane tone, adică cu 36% mai mult decât anul trecut.
Plantarea de porumb în Argentina a avansat cu 9% până la 49% din cele 7,1 milioane hectare planificate. Cu ploi continue și mai multe prognozate, starea recoltei se îmbunătățește, cu 99% satisfăcătoare, bună și excelentă acum, față de 98% cu o săptămână în urmă și față de 77% cu un an în urmă. Taxa la exportul de porumb din Argentina a crescut de la 12 la 15%, pe măsură ce noul guvern încearcă să mărească veniturile bugetare.
În Brazilia, semănatul până la 16 decembrie a atins 73,5% din suprafața prevăzută, în creștere cu 7,6% pentru săptămână. Cu toate acestea, ritmul rămâne cu 8,8% în urma celui de anul trecut. Prognoza de producție de porumb din Brazilia pentru sezonul 2023/24 a fost redusă de către consultanța locală Safras & Mercado la 129,1 milioane tone (față de prognoza anterioară din septembrie de 135,7 milioane tone). Cu această reducere, producția de porumb din Brazilia va fi cu 8,3% mai mică decât cele 140,8 milioane tone recoltate în sezonul 2022/23.
Importurile de porumb din China au atins în noiembrie un nivel record de 3,59 milioane tone, deoarece prețurile atractive i-au determinat pe cumpărători să asigure mai mult din cereale, după cum arată estimările Administrației Generale a Vămilor Chinei (GACC). Volumul a depășit recordul anterior din iunie 2021, când China a importat aproximativ 3,57 milioane tone de porumb.
Regiunea Mării Negre
Randamentele medii din Ucraina și Rusia continuă să crească, la fel și potențialul lor de export. Potrivit datelor Ministerului Agriculturii din Ucraina, în săptămâna încheiată pe 14 decembrie, recolta de porumb în țară a avansat cu 1%, fiind finalizată pe 88% din suprafețele planificate. După recoltarea a 3,56 milioane hectare, au fost recoltate 27,39 milioane tone, cu un randament mediu de 7,7 t/ha.
Exportul de porumb din Bulgaria în noul sezon 2023/24, începând din septembrie, a crescut cu 130% față de aceeași perioadă a sezonului 2022/23. Până acum, țara a exportat 0,28 milioane tone, iar pentru comparație, datele din LINEUP AgroPortal pentru sezonul anterior arată un export de 0,12 milioane tone, inclusiv pentru întreaga lună decembrie. Privind astfel, exporturile actuale sună ca ceva remarcabil, dar ultimii 2 ani au fost mai mult o excepție decât norma. În primele 4 luni ale sezonului 2018/19 până în 2021/22, Bulgaria a exportat 0,7 milioane tone de porumb sau cu 151% mai mult decât exportul actual.
Prețurile la Marea Neagră au rămas constante în ultima săptămână, după ce au crescut la maximul de două luni cu o săptămână mai devreme, în corelație cu grâul. Prețul porumbului livrat către DAP Constanța pe cale terestră este în jur de 193 EUR/t, iar șlepuri de porumb ucrainean în portul românesc sunt oferite la aproximativ 190 EUR/t CIF.
Perspective
Unii analiști estimează că grâul MATIF va ajunge la 250 EUR/t în primul trimestru al anului 2024. Dacă se întâmplă acest lucru, iar porumbul urmează piața grâului, credem că acest lucru va însemna o creștere a prețului porumbului MATIF la aproximativ 230 EUR/t. Întâmplător sau nu, media mobilă zilnică de 200 EUR/t (care are reputația de a fi granița dintre o piață bearish și una bullish) se află în prezent chiar sub aceste niveluri pe ambele piețe. Esențial pentru piața de porumb în timpul lunilor de iarnă este ceea ce se întâmplă în emisfera sudică, și în special cu recoltele din Brazilia și Argentina. În prezent, un impact negativ asupra prețurilor are și creșterea nivelului apei pe râul Rin și pe alte artere fluviale importante de transport din Europa, ce va reduce costurile de transport și va crește oferta în porturile maritime în următoarele zile și săptămâni.